olej Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 (edytowane) siemka, Chciałbym pokazać wam dziś budowę mojego Hawker Hurricane Mk IIC firmy Revell. Skala jedna moja jedyna 1/72 . Na razie to za dużo nie zrobiłem :P:P. Na jednym zdjęciu(2) widać rysy papieru ściernego . Musze kupić bardziej mało ziarnisty. Oczyściłem 80 a polerowałem 120(i właśnie 120 zostawiła ryski, dlatego kupie chyba tak 200). inboxa nie zrobiłem, bo zapomniałem [ Edytowane 11 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Hmm, co do papieru, to ja tarcie modelu zaczynam od 240, potem 400 i 1000 ;P Może tak spróbuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Na przyszłość kolego, zanim zaczniesz relację na forum zrób większe postępy przy modelu. Załozyłeś wątek,a w nim kompletnie nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 E tam rozkręci się Co do papieru to wydaje mi się, że "wyższego" musisz poszukać. Nawet taki jak zaproponował Paweł_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 Aaaaaaaaaaa tez mam ten model! Identyczny:) Prawie go ukończyłem:) Problem był z goleniami, są jakoś takie tandetnie wykonane, źle sie układają Mało mam fotek więc nie wiem czy wrzucać, zeby nie dostać takiego ochrzanu jak poniżej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 Nio, ja też mam ten model, nawet numerki na opakowaniu te same Dlatego tutaj też będę zerkał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 Fajnie się go skleja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 11 Października 2007 Autor Share Napisano 11 Października 2007 No co? Jest relacja z budowy. Robię fotki tego co robie krok po kroku- czym najlepiej wywiercić dziurki na zbiorniki? Bo jak igłą "wiercę" to mi się robi takie wypuklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 Witam, ja takie dziurki wykonuje szpikulcem, następnie odcinam to, co odstaje a w następnej kolejności szlifuję całość wodnym papierem ściernym. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 11 Października 2007 Autor Share Napisano 11 Października 2007 A Grześu powiedz gdzie ten wodny papier ścierny kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 A Grześu powiedz gdzie ten wodny papier ścierny kupię W sumie w każdym sklepie z narzędziami i tam gdzie kupisz inny papier ścierny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 W każdym sklepie narzędziowym, w Castoramie itp. papier wodny, bo osiąga max swoich właściwości jak polerujesz czy szlifujesz nim na mokro, czyli mocząc go w wodzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 14 Października 2007 Autor Share Napisano 14 Października 2007 Witam ponownie, skrzydła zostały sklejone i mimo super dociskania były szparki, więc szpachla w dłoń. Tylko nie wiem czemu(humbrol) zrobił się z niej taki glut. Wcześniej była płynna. Dałem szpachle w cieplejsze tereny. Kabinę skleiłem- w sumie to był mój błąd gdyż mogłem wcześniej pomalować elementy a potem je połączyć. No cóż moja wina . Skrzydła tylnie i kadłub wycięty i oczyszczony. . Macie fotki ja były malowane kabiny Harikejnów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Lepsze efekty uzyskałbyś stosując do szpachlowania szczelin kleju CA. Przy szpachli Humbrola możesz sie za jakiś czas zdziwić jak szpachla na szczelinach się pozapada. Miejsca wokól szpachlowanych szczelin warto zamaskować. Np taśmą izolacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Ja się dosiadam i kibicuję , mam popcorn i ice tea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 14 Października 2007 Autor Share Napisano 14 Października 2007 Lepsze efekty uzyskałbyś stosując do szpachlowania szczelin kleju CA. tak, nad tym myślałem też. Ale do szpachli skusiło mnie to, że ją mam i do czegoś musze wykorzystać. jak przemaluje fotel pilota 83 Revell będzie dobrze(a oparcie na głowę czarne)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Szpachli Humbrola proponuję unikać jak ognia. Druga sprawa - wnętrze brytyjskich mysliwców takich jak Hurricane, Spitfire było malowane kolorem o wdzięcznej nazwie British Interior Green. Trzecia sprawa, to czy przypadkiem ten Twój niebieski Humbrolek to nie jest H65 ? bo jeśli jest to nie za bardzo odpowiada Azure Blue, który to powinien znaleźć się na spodniej powierzchni Twojego Hurri'ego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Marcin_C Szpachli Humbrola proponuję unikać jak ognia. Dlaczego? Kilka godzin temu wysmarowałem nią Bf-109f i jestem dosyć zadowolony, tyle że muszę sobie kupić papier ścierny bo pilniczek to za mało :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 15 Października 2007 Autor Share Napisano 15 Października 2007 to nie humbrol- to light green revella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Marcin_CSzpachli Humbrola proponuję unikać jak ognia. Dlaczego? Kilka godzin temu wysmarowałem nią Bf-109f i jestem dosyć zadowolony, tyle że muszę sobie kupić papier ścierny bo pilniczek to za mało :P A za dwa dni, szlag Cię trafi jak się zacznie kurczyć i powstaną dołki ... mam coś jeszcze dodawać ?? Albo Plasto Revella albo klasyczny wamod. Moim zdaniem najlepsze Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Polecam wykończeniową samochodową szpachlę firmy NOVOL. Trzyma się dobrze i nie pęka. Poleruje się idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Ja ostatnio chyba używałem samochodowej ( tata ją wyciągnoł z garażu a żadna inna tam raczej nie mogła się znajdywac ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 Lecimy dalej mimo, że dałem dużo szpachli nie wgryzła się się i widać małe szparki. Nie wiem co robiić . Na razie prace idą powoli. I tak pozostanie dopóki nie skleję kabiny. Przemalowałem fotel rozcieńczoną farbką Revell. Chyba to była 87, ale są smugi :(:(:(. Kiedy przy okazji szlifowałem puścił klej na jednym ze skrzydeł . Zresztą sami zobaczcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Zalej szczeliny klejem CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark2 Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 zapuść krawędzie skrzydeł klejem, a farbka jakaś mocno rozwodniona chyba była, i tym pędzlem też tak bez przyłożenia się pomazałeś - może używasz za grubego, sztywnego pędzla i chyba prościej malować nieprzyklejony fotel.. pozdr. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi