Marcinkedziak Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Witam ! Mam problem z obróbką małych części. Ponieważ jestem raczej początkującym modelarzem, ta czynność jak na razie sprawia mi przy sklejaniu najwięcej problemów. Niektóre części mimo nawet skali 1:48 i tak są bardzo małe małe. Pęseta nie pomaga. Czy jest jakiś sposób? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Obrabiasz części pensetą? Świetnie do obróbki nadają się wszelkiego rodzaju pilniki używane przez nasze panie, w szczególności te 4 w 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Obrabiasz części pensetą?Zapewne kolega Marcinkedziak nie obrabia pęsetą, a używa jej do uchwycenia części. Tu nic nie pomogę. Sam też miewam z tym problemy, a „patentów” pewnie tyle co ludzi. Cóż — repetitio est mater studiorum.…Świetnie do obróbki nadają się wszelkiego rodzaju pilniki używane przez nasze panie' date='[/quote']Plastikowy rdzeń i gąbka/pianka pomiędzy warstwą ścierną, a rdzeniem powodują, że są elastyczne i odrobinę „dopasowują” się do obrabianej powierzchni. Ze względu szerokość rzadko kiedy mniejsżą niż 1cm nie nadają się zabardzo do zakamarków.w szczególności te 4 w 1.Z tym gorzej mam taki jeden i dość szybko się zużywa przy dość wysokiej cenie. Mi znacznie ciekawiej wypadły o pojedynczej gradacji kupione w mini „hurtowni” dla manicurzystek na lokalnym bazarku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Świetnie do obróbki nadają się wszelkiego rodzaju pilniki używane przez nasze panie, w szczególności te 4 w 1. Powiedzmy, prawie świetnie. Nigdy nie wiadomo jaka jest naprawdę gradacja. Jedne nadają się do pracy na mokro, inne natychmiast rozlatują się w wodzie. Dlatego wolę kupić modelarski pilnik z firmy CMK 4w1. Jest naprawdę super. Odnośnie małych części. Pęseta, pęsecie nierówna. Warto kupić naprawdę porządny zestaw. Najtaniej chyba w sklepach medycznych. Okrągłe części wkręcam przez papier do uchwytu wiertarskiego. Dobry "patent" podał kiedyś p. Andrzej Ziober. Drobne części obrabia wkładając ręce do dużego, przeźroczystego worka foliowego. Jak część "wystrzeli", łatwo ją znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi