wiec4-13 Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Witam, pewnego dnia naszła mnie ochota na zrobienie jakiegoś samolotu po 4 latach przerwy. Znudziły mi się już aeroplany w skali 1:72. Człowiek sie tyle zawsze napracował, blach i żywic po wkładał a i tak nic nie było widać po skończeniu. Mam zamiar wykonać F-16 w skali 1:48 oczywiście w polskich barwach. Mam pytanie do kolegów jaki model wybrać, jakiego producenta, gdzie szukać kalek polskich i czym się różni od amerykańskich lub żydowskich eFów. Model oczywiście ma być " ładny" cena nie gra roli warunkiem musi być tylko żeby były do niego blachy, koniecznie PARTA( jeżeli takowe są produkowane). Po sklejaniu pancerki z blachami czeskimi mam o nich jak najgorsze zdanie(bardzo uproszczone i do tego drogie) Pozdrawiam Ps. jeśli kupie coś to przy najbliższej okazji postaram sie rozwinąć watek o relacje z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Zerknij tutaj: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=2320 http://images21.fotosik.pl/390/904b41ac0033a09c.jpg Part robi kilka zestawów blach do róznych wersji F-16 więc jest z czego wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 wiec4-13a nie lepiej i nie fajniej zrobić coś od siebie od podstaw bez użycia blach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 lepiej i taniej...taka radocha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 13 Października 2007 Autor Share Napisano 13 Października 2007 (edytowane) wiec4-13a nie lepiej i nie fajniej zrobić coś od siebie od podstaw bez użycia blach? Fajnie ale ja nie mam takich zdolności, poza tym bardzo lubię kleić blachy. ps. Czy ten model by sie nadawał, bo hasegawa troszkę droga jest http://images.hobbytron.com/DM-ACY12204.jpg Edytowane 13 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Jak model to Hasegawa. F-16 Tamiyi na razie na Polaka się nie nadaje. Ja mam z kolei złe doświadczenia z blachami Parta do samolotów w 1/48 a dobre z Eduardem. I chyba tak jest że do pancerki Part jest lepszy a do samolotów Edek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 cena nie gra roli warunkiem musi być tylko żeby były do niego blachy bo hasegawa troszkę droga jest To jak w końcu ma być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 13 Października 2007 Autor Share Napisano 13 Października 2007 Ja mam z kolei złe doświadczenia z blachami Parta do samolotów w 1/48 a dobre z Eduardem Mógłbyś napisać tak z ciekawości jakie były z nimi problemy, ja kiedyś sklejałem zero z blachami parta i edka i nie wiem jak z porównaniem do planów ale parta blaszki były dużo bardziej szczegółowe, i oferowały o 1/4 więcej detali za ta samą cenę I chyba tak jest że do pancerki Part jest lepszy a do samolotów Edek. Jeszcze nie stosowałem parta w pancerce. Porównanie edka z królem pancerki ABEREM wygląda słabo. Dla przykładu uchwyt na narzędzia edka składa sie z 1 części a abera z 3 co przy dobrym wzroku i zdolnościach manualnych pozwala zrobić uchwyt w pełni ruchomy jak w prawdziwym pojeździe. Do niedawna edek miał ta zaletę że był tańszy od abera. Teraz cena jest taka sama jak nie wyższa a detali o ponad jedna trzecia mniej, i dużo gorszej jakości. Jak sprawa blach ma się do skali 1:48 tego jeszcze nie sprawdzałem. Najbardziej by mi pasował zestaw academy, bo znam te modele w 1:72 i mi sie podobały. Podobno jest model jeszcze italerii?. Jeżeli najlepszą replika jest hasegawa to trudno jakoś przełknę tą cenę i najwyżej zrezygnuje z tego zestawu cmk na który mam ogromna ochotę. Mam zamiar przeznaczyć na całość 150 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Główne problemy z blachami Parta do samolotów w 48 to to że Edek praktycznie do każdego modelu robi blaszki a Part nie. Poza tym miałem kiedyś porównanie Parta i Edka i lepiej mi przypasił Edek ale to byc może jest tylko moje subiektywne odczucie. Lepiej mi się po prostu Edka gięło. Może dlatego że Part był stary a Edek jeden z nowszych. No i chyba Part nie robi blach kolorowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Ja jednak będę się upierał przy robieniu elementów od podstaw bo to jest dopiero frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Ja jednak będę się upierał przy robieniu elementów od podstaw bo to jest dopiero frajda. Rób jak uważasz, ale weź pod uwagę że każdy wykonuje swoje modele wg własnych upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 W 150 złotych zmieścisz się, jesli jako bazy użyjesz modelu Italeri i konwersji CMK oraz blachy Part do wnętrza modelu. Tu masz kolejny wątek, który pomoże; http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=3233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi