Marudek Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Hej! Zapraszam do mojej mini relacji z budowy wyzej wymienionego modelu firmy Heller. Dlaczego mini relacja? Dlatego, ze nie mam zdjec z calego przebiegu budowy. Dlaczego Heller? Dlatego, ze to prezent. Sam model pozostawia troche do zyczenia, ale jak na Hellera - milo mnie zaskoczyl (tak jak ten prezent niespodzianka ). Bardzo ucieszylem sie z tego prezentu, dlatego postanowilem wycisnac z niego co sie da. Pare elementow zmienilem, pare dodalem, zmienilem malowanie - wszystko na zdjeciach: Na razie tyle. Wiecej jutro. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 No to wyciskaj , bo to super samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Uwielbiam ten samolocik Ja się ustawiam w pierwszym rzędzie i śledze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Nie nie To ja siedzę w pierwszym żędzie , już się nie wciśniesz bo prawie cały rząd zajmuję mój prowiant Mogę Cię poczęstowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Wiadomo, że Heller pozostawia wiele do życzenia... Ale lepsze to niż nic . To samo przecież jest Marudek z moim Letovem... Będę przyglądał się Twojej relacji Powodzenia w budowie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Panowie, w 1:48 macie pięknego Revell'a/Promodeller'a ja nie narzekam, ale poczekacie sobie troszku na moją relację z jego budowy Póki co będę bacznie obserwował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 Hej! Dzieki za wsparcie! Tak jak obiecalem dzis podam wiecej szczegolow. Moze zaczne od tego co pomoglo mi wzbobacic ten model: ksiazka Luftwaffe Transport Units. Dodam tylko, ze model przedstawia samolot, ktory sluzyl w KGzbV 1 w Grecji w Maju 1941. A oto dalsze zdjecia z budowy (na pierwszym widac jak musialem szpachlowac braki w odlewach goleni glownego podwozia, na drugim proba wykonania kopyta do tloczenia kabiny i "obciazone" kola): Postanowilem tez zmienic popychacze z ordynarnych plastikowych - na zrobione z cienkiego drutu. Teraz ciekawa sprawa - kalki. Uzylem krzyzy i swastyk Techmodu, czarne litery to kalki suchokladzione, zolte sa malowane. Ku milemu zaskoczeniu nawet suche kalki dalo sie potraktowac Micro Solem. Efekt calkiem zadowalajacy. Na pierwszym zdjeciu mocowanie suchej kalki, na kolejnym - maskowanie przed malowaniem litery. A teraz pare zdjec juz prawie ukonczonego modelu (w luku ladunkowym stoi Zundapp KS 750, kturego relacja z budowy jest tutaj: Dopiero na zdjeciu zobaczylem wytarty ciemno zielony kolor wkolo czarnej litery po lewej stronie luku. Czyzby Micro Sol wzial sie za farbe? Do calkowitego ukonczenia modelu pozostalo tylko namalowac "nose art" - czyli emblemat dywizjonu: A do tego potrzebuje nowego pedzla (kalkomanie ktore sam wydrukowalem okazaly sie za male ) Jak tylko to zalatwie wstawie troche wiecej zdjec. Moze czarno-biale w plenerze? Pomyslalem, ze fugowka w piaskowym kolorze moze imitowac piasek w skali 1/72 Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Sam model pozostawia troche do zyczenia ... Nie ma co narzekać - w dalszym ciągu to najlepszy model Ju-52 w 1/72 na rynku , o wiele lepszy od tego co oferują Italeri/Revell ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 Dzieki za pocieszenie. Nie powinienem w ogole marudzic - przeciez darowanemu koniowi... Nie mam porownania z innymi markami. To pierwszy model Ju52/3m jaki zrobilem z plastiku (wczesniej byl GPM). Po prostu nigdy sam nie kupowalem Hellerow. Kiedy w hipermarketach ukradkiem otwieralem pudelka nie bylo tam nic ciekawego. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Bardzo podobają mi się namalowane krzyże i litery. Ten samolot tego po prostu wymaga. Co do efektu.Z bliska wygląda na plastik pomalowany matem i pojechany błotnistym washem.wygląda jak model.Pierścienie silników mają podejrzanie równą barwę. krawędzie natarcia też trochę dziewicze. Powinieneś jeszcze coś pomysleć, żeby uzyskać bardziej naturalny efekt. Ale i tak bardzo mi siępodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 Hej Spiton! Przeczytaj uwaznie, a zobaczysz, ze krzyze, swastyki i litery (oprocz zoltych) to kalki. Na dodatek kalki z czarnymi literami to kalki suchokladzione DECAdry. Osobiscie uwazam, ze polozenie takich kalek na karbowanej fakturze Ju52 to nie lada wyczyn. Piszesz, ze podobaja Ci sie namalowane krzyze i litery - Twoja pomylka to dla mnie komplement, bo to sa kalki. Nie widac zeby sie swiecily, leza tak jak "natura chciala", a krawedzie idealnie wtopily sie w model. Jak tylko namaluje "nose art" to zrobie lepsze zdjecia, na ktorych wyraznie bedzie widac, ze robilem tylko czarny wash. To co nazwales "blotnistym washem" to Tamiya sand stick i puder Loreal True Match - wszystko na sucho. O jakie pierscienie silnikow Ci chodzi? Moglbys to troche sprecyzowac? A z krawedziami natarcia to jeszcze pomysle. Pozdr, Marudek Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Kalki !!! No to jesteś niezły. Mam ten model(jeszcze w pudełku) ale nawet nie myślałem, że nałożenie kalek jest możliwe. Czy kalki, których użyłeś ,były "rozciągnięte w pionie"??? Italerka robi normalne, tak że po nałożeniu byłyby nieproporcjonalne. 2.Miałem na myśli te żółte pierścienie(obudowy) silników Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 Hej! Na swastyki i krzyze uzylem kalek techmodu. Byly normalne - znaczy nie byly wydrukowane jako "rozciagniete". Kalka zmiekcza sie i rozciaga pod naciskiem po uzyciu Micro Solu. Grubym, miekkim pedzlem posmarowalem warstwe Micro Sol w miejscu gdzie przypada kalka. Potem zajalem sie kalka. Po nalozeniu kalki na model, nanioslem druga warstwe MicroSolu na kalke i tym samym pedzlem lekko dociskalem trzymajac pedzel w poziomie (a wiec rownolegle do karbow). Po wyschnieciu w niektorych miejscach kalka kurczyla sie i osiadala na wierzchu karbow. Wtedy powtarzalem zabieg z MicroSolem i tak do skutku. Polozenie jednej kalki zajmowalo mi ok pol godziny. A oslon silnikow juz bardziej brudzic nie bede (sa juz washniete ). Na zdjeciach wygladaja czysciej niz na moim modelu. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi