kadzior Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Mi się podoba, dobrze to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Do Coppercat Sprężyna ma 14 zwoi drut 0,7 mm. Średnica zewnętrzna 7,7 mm. Długość 28 mm. Do Messer. Z uwagą, że lepiej byłoby dać złoty niż srebrny zgadzam się jak najbardziej. Robiąc auta pożarnicze też nauczyłem się by na surfacera dać najpierw warstwę matową yellow a dopiero czerwień. Natomiast co do pasków. Ja zrobiłem pasek biały. Może dlatego, że sugerowałem się tym iż w wersji policyjnej jest biały. Po Twojej uwadze przyjrzałem się swoim zdjęciom (np. to przy moim wpisie z 16.08) i ten egzemplarz na którym wzoruję się ma paski białe, ale raczej jest to srebrny, a nie biały. Mam też zdjęcia, gdzie paski są rzeczywiście złote. Ale to już musztarda po obiedzie. Teraz tego nie zmienię, bo paski "paznokciowe" kupilem białe, srebrne i złote, ale kalki zamówilem tylko białe. Masz jednak rację, że tak jak robiłem wersję policyjną, trzeba było najpierw pomalować całość w kolorze pasków, zamaskować i malować resztę. Myśłałem, że z naklejanymi będzie łatwiej, ale wychodzi znacznie gorzej. Teraz zastanawiam się jak zrobić czarną uszczelkę na głównej owiewce wokół reflektora. Widać ją na pierwszym zdjęciu w moim dzisiejszym porannym wpisie. Boję się już maskowania, bo metalizer zmienia kolor i lubi odpryskiwać. Malować od ręki? A móże tylko markerem od linijki? Macie jakiś pomysł. PS. Dopisuję. Robię teraz tablicę wskaźników. Tu producent się nie popisał. Dokładność jest taka jak by to była skala 1:24, a nie 1:8. Z chęcią bym coś poprawił, ale nie mam ani jednego zdjęcia wskaźników i nic nie mogę na googlach znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Do CoppercatSprężyna ma 14 zwoi drut 0,7 mm. Średnica zewnętrzna 7,7 mm. Długość 28 mm. To niestety nie mam takich sprężynek (nawet podobnych) Najbliższy wymiar to 6.7 x ok. 20 mm Sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Ok, wszystko jasne Co do uszczelki - przy tej skali malował bym ją ręcznie, z pędzelka. Ale to wymaga wprawnej ręki i mocnych nerwów Części są już po lakierze bezbarwnym? Jeżeli tak, to po odpowiednim przeschnięciu lakieru nie powinno być problemu z maskowaniem, odpadającą farbą itp. Marker raczej odpada - uszczelka jest półokrągła, więc na 100% gdzieś Ci się zsunie końcówka markera w niewłaściwą stronę. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 pięknie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Wreszcie udało mi się wydrukować kalki z paskami, więc mogę ruszyć dalej. Etap 30-32 Wykonanie przedniej owiewki. Właściwie miałem ją już zrobioną wcześniej. Teraz tylko paski, wklejenie zegarów i szyby - i gotowe. Zegary nie wyglądają zbyt ciekawie. W wolnej chwili spróbuję je trochę ulepszyć. Etap 33 i 35 Lampa przednia. Etap 34 to kufry w wersji policyjnej 1-osobowej. Zacząłem już dorabiać kufry "cywilne", ale to we właściwym czasie. Etap 36. Montaż przedniej owiewki. Zaczyna sie ciekawa faza budowy. Ciekawe czy będzie to jakoś pasować do siebie? Ciąg dalszy - mam nadzieję, niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Oj podoba mi się ten motocykl i to jak go działasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 Oj podoba mi się ten motocykl i to jak go działasz. Za pochwałę dzięki, a motocykl pisałem już na początku, że jest ładny i trzeba go było brać z All...gro. A teraz kontynuacja. Prace trochę nabrały tempa. Etap 37. Dolne osłony. Trzeba było jednak mocno dociskać części. Przy tej operacji jeden element wyskoczył mi z ręki i klejem pobrudziłem lakier. Będzie trochę zabawy, żeby to jakoś zakamuflować. Etap 38 Montaż przedniego koła. Motorek coraz bardziej nabiera kształtu. Linki od hamulca muszę jakoś zamocować bo dziwnie sterczą. Etap 39 i 40. Dokończyłem zbiornik i kanapę. Niedługo montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 Przepraszam, że post pod postem ale dostałem dzisiaj twórczej veny i mocno podciągnąłem robotę. Etap 46 - ponieważ schną pomalowane drobiazgi, więc przeskoczyłem do etapu 46 i przykleiłem zbiornik oraz siedzenie. W przerwach wykonałem też kufry boczne (od podstaw - nie było w zestawie) oraz zmontowałem wydechy. Instrukcja każe montować je na modelu, ja jednak wolałem je najpierw pomalowac. Kufry już prawie gotowe. Na białe kółka nakleję logo BMW - muszę jednak najpierw je wydrukować. Etap 42 i 43. Montaż wydechów i innych drobiazgów. I jeszcze pytanie za 5 zł (a nawet 5,20 zł). Czy montować te boczne rury (kabłąki) ochraniające? Jak widac na zdjęciu, nie wszystkie egzemplarze to mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Września 2014 Autor Share Napisano 15 Września 2014 Zbliżam się do finału. Ostatnia relacja z montażu drobiazgów. Montaż bagażnika (górnego) i konstrukcji wsporczej do kufrów bocznych. Montaż kufrów bocznych Sprawdzenie długości modelu To był, oczywiście, żart. Chciałem tylko pokazać jakie wymiary ma ten motorek. Teraz tylko lusterka, poprawienie wskaźników na desce, zrobienie i naklejenie brakujących kalek. Podmalowanie odprysków i model gotowy. Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkivoPL Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Nie lubię tego typu motocykli, ale wyszło Ci pięknie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi