Jump to content

Kolory polskich przedwojennych pojazdów

Piotr_P
 Share

Recommended Posts

Witam.

Czy jest ktos może numery lub nazwy kolorów ,stosowanych przed wojną w Polsce?

znalazłem informację ,ze zielony to tak naprawdę khaki ,taki jak stosowany w lotnictwie ale jakoś nie chce mi się to jakoś zgadzać.

http://www.minireplika.pl/warsztat-modelarski/151-barwy-farb-uzywanych-w-wojsku-polskim-w-latach-trzydziestych-xx-wieku

Chcę pomalować armatkę wz.36 i Fiata 621 w przedwojenne barwy...być może z czasem Ursusa A.

o ile Wz.36 jakoś jeszcze widzę w khaki lotniczym to Fiata i Ursusa już bardziej typowo zielonego...czy ma to związek z konkretnymi latami? np schyłek lat `20 i początek 30-tych ?

znalazłem informację ,ze zielony to tak naprawdę khaki ,taki jak stosowany w lotnictwie ale jakoś nie chce mi się to jakoś zgadzać.

Chcę pomalować armatkę wz.36 i Fiata 621 w przedwojenne barwy...być może z czasem Ursusa A.

o ile Wz.36 jakoś jeszcze widzę w khaki lotniczym to Fiata i Ursusa już bardziej typowo zielonego...czy ma to związek z konkretnymi latami? np schyłek lat `20 i początek 30-tych ?

Jest to bardzo prawdopodobne, że po 1935-36 kolor ochronny był ten sam dla armii i lotnictwa. Nie było żadnego koloru zielonego w armii.

Kolor ochronny z lat '20 był bardziej brązowy niż ten ochronny z lat '30.

Poszukaj w internecie zdjęć furgonu PF508. Ma ładne malowanie ochronne.

czyli kolor opisywany przez np Pactrę -polish khaki I oraz II moglby byc dobry?

z tego co pamiętam kedy interesowałem się bardzie lotnictwem, jeden odpowiadał bardziej łosiowi czyli był bardziej oliwkowy, drugi bardziej Karasiowi czyli bardziej ciemny,lekko brązowy.