lmk Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Witam, mam pytanie w kwestii łączenia poszczególnych ogniw gąsienic firmy Friulmodel. Chodzi o drut, który używamy w komplecie. Dopasowuję długość druta i jak większość przycinam minimalnie krótszy odcinek niż potrzeba, tak by drut się schował wewnątrz połączeń elementów. Niestety mam problem w kilkunastu przypadkach, te druty wypadają przy manipulacji gąsienicami. Znacie jakiś sposób, czy może po malowaniu i waloryzowaniu to się "zapcha" i druty przestaną uciekać? Jakie są Wasze doświadczenia w tej mierze? lmk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Kropelka cyjanoakrylu zapobiegnie wypadaniu drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmk Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Dzięki za podpowiedź - to jest myśl, trzeba koniecznie użyć rzadkiego z małym otworem podawczym. Trochę tylko boję się o to czy aby klej nie penetrując otwory nie wpłynie na ruchomość ogniw. Spróbuję po niedzieli na dwóch-trzech ogniwach. Pozdrawiam lmk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Moje doświadczenie - zero kropelki czy innego gluta, szkoda czasu. Moja rada, nie baw się modelem. odstaw na półkę i nic nie wypadnie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Użyj tego najgęstszego - jedna mała kropla załatwi sprawę. Gęsty nie wpłynie dalej, zostanie przy pierwszym łączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmk Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Moja rada, nie baw się modelem. odstaw na półkę i nic nie wypadnie.Pzdr Ale to nie zabawa, tylko już po zmontowaniu w czasie obróbki, malowania, waloryzowania niektóre druty próbuja uciec. Więc jednak lepsza rada z gęstym cjanem - na szczęście już go zamówiłem i odbieram w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Ja stosoje drut z kabla telefonicznego ciasno wchodzi ale obywa sie bez kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmk Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Ja jednak zastosowałem oryginalny drut z Friumodel i faktycznie jedynym dla mnie rozwiązaniem praktycznym to było jednak lekkie zaczopowanie gęstym cjanoakrylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 25 Sierpnia 2014 Share Napisano 25 Sierpnia 2014 A nie mówiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi