lmk Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Witam, mam pytanie w kwestii łączenia poszczególnych ogniw gąsienic firmy Friulmodel. Chodzi o drut, który używamy w komplecie. Dopasowuję długość druta i jak większość przycinam minimalnie krótszy odcinek niż potrzeba, tak by drut się schował wewnątrz połączeń elementów. Niestety mam problem w kilkunastu przypadkach, te druty wypadają przy manipulacji gąsienicami. Znacie jakiś sposób, czy może po malowaniu i waloryzowaniu to się "zapcha" i druty przestaną uciekać? Jakie są Wasze doświadczenia w tej mierze? lmk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisa Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Kropelka cyjanoakrylu zapobiegnie wypadaniu drutu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmk Posted August 17, 2014 Author Share Posted August 17, 2014 Dzięki za podpowiedź - to jest myśl, trzeba koniecznie użyć rzadkiego z małym otworem podawczym. Trochę tylko boję się o to czy aby klej nie penetrując otwory nie wpłynie na ruchomość ogniw. Spróbuję po niedzieli na dwóch-trzech ogniwach. Pozdrawiam lmk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Moje doświadczenie - zero kropelki czy innego gluta, szkoda czasu. Moja rada, nie baw się modelem. odstaw na półkę i nic nie wypadnie. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisa Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Użyj tego najgęstszego - jedna mała kropla załatwi sprawę. Gęsty nie wpłynie dalej, zostanie przy pierwszym łączeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmk Posted August 17, 2014 Author Share Posted August 17, 2014 Moja rada, nie baw się modelem. odstaw na półkę i nic nie wypadnie.Pzdr Ale to nie zabawa, tylko już po zmontowaniu w czasie obróbki, malowania, waloryzowania niektóre druty próbuja uciec. Więc jednak lepsza rada z gęstym cjanem - na szczęście już go zamówiłem i odbieram w poniedziałek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tremac Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Ja stosoje drut z kabla telefonicznego ciasno wchodzi ale obywa sie bez kleju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmk Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 Ja jednak zastosowałem oryginalny drut z Friumodel i faktycznie jedynym dla mnie rozwiązaniem praktycznym to było jednak lekkie zaczopowanie gęstym cjanoakrylem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisa Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 A nie mówiłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts