Jump to content

AIRFIX ?

konradgb
 Share

Recommended Posts

Witam,

jak oceniacie składalność modeli firmy: AIRFIX ?

chodzi mi o to czego można się po tej firmie spodziewać ?

czy wypraski są dobrej jakości a części dopasowane, czy trzeba używać wilee szpachli ?

Jakiej jakości modele robi ta firma, porównując w stosunku np. do Italeri ?

konradgb jak ja dobrze pamiętam to modele firmy Airfix były bardzo miele w sklejaniu ale miały wiele uproszczeń szczególnie w skali 1/72 i tak np : wnętrze kabiny był to fotel z figurką pilota i nic poza tym, a luki podwozia to zwykłe dziury przez, które było widać przestrzeń kadłuba. Poza tym, powierzchnia modeli tej firmy zgodnie w ówczesnym czasem była najeżona nitami i wypukłymi liniami podziału blach, które często miały się jak pięść do oka w porównaniu z oryginałem. Ale w rękach doświadczonego modelarza modele z Airfixu stawały się prawdziwymi dziełami sztuki jak np słynny już Lancaster Andrzeja Ziobra.

Musialbys prawdopodobnie podac jakies konkretne przyklady, co Cie interesuje.

Ja pamietam Airfixa mniej wiecej jak Azawakh. Dzisiaj sa podobno modele, ktore zalicza sie do udanych.

Jak kazda wiekowa firma Airfix to modele od do .

Niektóre są zupełnie dobre (moquito, B-26, P-38, lancaster itp) dobrze się skleja, i mają duzo fajnych detali. Ale bywają i gorsze (beaufighter). Generalnie linie podziału zawsze wypukłe. często trochę ruchomych częsci. ostatnio można w srodku spotkać hellera.Czasem to dobrze, czasem nie.świetnie przylegająca kalkomania.technicznie chyba najlepsza na rynku.bez sidoluksów przylgnie do wszystkiego :-))

Pozdrawiam

spiton

Generalnie linie podziału zawsze wypukłe

Tu bym troszke polemizował. Raczej nie w skali 1:48...

W mojej opinii Airfix do ścisłej czołówki nie nalezy jednak jest podobno doskonały pod względem zgodności wymiarowej a i tematykę ma dość oryginalną.

O tak, zapomniałbym, że w modelach Airfixa występowały elementy ruchome co w pewien sposób uatrakcyjniało cały model ale nie zawsze miało to wiele wspólnego z prawdą...