konradgb Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 Witam, jak oceniacie składalność modeli firmy: AIRFIX ? chodzi mi o to czego można się po tej firmie spodziewać ? czy wypraski są dobrej jakości a części dopasowane, czy trzeba używać wilee szpachli ? Jakiej jakości modele robi ta firma, porównując w stosunku np. do Italeri ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 konradgb jak ja dobrze pamiętam to modele firmy Airfix były bardzo miele w sklejaniu ale miały wiele uproszczeń szczególnie w skali 1/72 i tak np : wnętrze kabiny był to fotel z figurką pilota i nic poza tym, a luki podwozia to zwykłe dziury przez, które było widać przestrzeń kadłuba. Poza tym, powierzchnia modeli tej firmy zgodnie w ówczesnym czasem była najeżona nitami i wypukłymi liniami podziału blach, które często miały się jak pięść do oka w porównaniu z oryginałem. Ale w rękach doświadczonego modelarza modele z Airfixu stawały się prawdziwymi dziełami sztuki jak np słynny już Lancaster Andrzeja Ziobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 Musialbys prawdopodobnie podac jakies konkretne przyklady, co Cie interesuje. Ja pamietam Airfixa mniej wiecej jak Azawakh. Dzisiaj sa podobno modele, ktore zalicza sie do udanych. Jak kazda wiekowa firma Airfix to modele od do . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 Niektóre są zupełnie dobre (moquito, B-26, P-38, lancaster itp) dobrze się skleja, i mają duzo fajnych detali. Ale bywają i gorsze (beaufighter). Generalnie linie podziału zawsze wypukłe. często trochę ruchomych częsci. ostatnio można w srodku spotkać hellera.Czasem to dobrze, czasem nie.świetnie przylegająca kalkomania.technicznie chyba najlepsza na rynku.bez sidoluksów przylgnie do wszystkiego :-)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 spiton Generalnie linie podziału zawsze wypukłe Tu bym troszke polemizował. Raczej nie w skali 1:48... W mojej opinii Airfix do ścisłej czołówki nie nalezy jednak jest podobno doskonały pod względem zgodności wymiarowej a i tematykę ma dość oryginalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 Ups , zapomniałem dodać,że mam doświadczenie tylko w 72 samoloty i pancerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 O tak, zapomniałbym, że w modelach Airfixa występowały elementy ruchome co w pewien sposób uatrakcyjniało cały model ale nie zawsze miało to wiele wspólnego z prawdą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi