Panzer Machine Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Witam! W ostatnim czasie ukończyłem model czołgu Sherman M4A3(105)HVSS w skali 1:72. Model będzie częścią dioramy. Zainteresowanych powstawaniem procesu powstawania dioramki zapraszam na mojego bloga tudzież facebooka. Specjalnie nie tworzyłem osobnego wątku z budową dioramy na forum, ponieważ pracę są już daleko posunięte. Tutaj można zobaczyć model zaraz po sklejeniu. Do stworzenia modelu zostały wykorzystane następujące materiały: Model czołgu: * Sherman M4A3(105)HVSS [uM] * Lufa 105mm haubica M4 do czołgu Sherman m4A3-72 L-37 [Aber] * Niemieckie 2m anteny [Aber] * 1:72 Liny holownicze do Leopard 1/2 [Eureka XXL] * Realistic light lenses white 2mm [AK-Interactive] * Brass chain [RB Model] * Kocyki oraz wszelaka draperia została wykonana z chusteczek higienicznych nasączonych w wikolu rozrobionym 50:50 z wodą oraz kawałków drutu Malowanie podstawowe, modulacja kolorów oraz kamuflaż: * Fine Surface Primer (L) [Tamiya] * SS Dark Black Green [Vallejo] * Olive Green [Vallejo] * Sunny Skin Tone [Vallejo] * SS Middle Brown [Valleyo] * Chalk white [Valleyo] * Flat White [Tamiya] Gąsienice: * SS Dark Black Green [Vallejo] * Graphite Powder [Koh-I-Noir] * Fleshtone Shade Wash [Vallejo] * Flat Dark Grey [italeri] * Flat Medium Grey [italeri] * Natural Umber Pigment [Vallejo] * Mud Weathering Stick [Tamiya] Wyposażenie: * SS Middle Brown [Valejo] * Chocolate Brown [Valejo] * Saddle Brown [Valejo] * Bronze Green [Valejo] * Dark Seagreen [Valejo] * Ger. Fieldgrey WWII [Valejo] Filtry i washe: * Umber Shade Wash [Vallejo] * Light Rust Wash [Vallejo] * Dark Brown Wash [Vallejo] * Oiled Earth Wash [Vallejo] * Light Rust Wash [Vallejo] * Dark Green Wash [Vallejo] Ślady eksploatacji: * White Wash [Vallejo] * Chalk white [Vallejo] * Flat White [Tamiya] * Chalk white [Vallejo] * Airbrush Cleaner [Tamiya] * Paint Retarder (Acrylic) [Tamiya] * Winter Streaking Grime [AK-Interactive] * Earth Effects [AK-Interactive] * Dark Mud [AK-Interactive] * Fresh Mud [AK-Interactive] * Wet Effects Fluid [AK-Interactive] * Mud Weathering Stick [Tamiya] pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Podoba mi się malowanie. Jedynie do czego sie przyczepie to układ zerwanych gąsienic. Powinny leżeć na ziemi, ale mam nadzieję że na dioramce to poprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Fajny temat Shermanik wsparcia super. Zestawy UM z czołgami rodziny M4 nie miały wiele szczęścia jeżeli chodzi o detale kadłuba wieży. Cały ten bajzel z zestawem fajnie uzupełniłeś malowaniem i brudzeniem, fajne też pakunki. Co mnie razi to ta nieszczęsna zerwana gąsienica i uchwyt 50 na wieży mogłeś go wypiłować, czekamy na podstaweczkę i ludków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi