bachan88 Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Witam, mam na imię Michał, mam 26 lat. Dzisiaj zakupiłem pierwszy plastikowy model pięknego U-boota Dodam że w dziedzinie modelarstwa jestem kompletnie zielony, poczytałem trochę poradników odnośnie podstaw warsztatu i obejrzałem jakieś tam filmiki. Rozpakowałem swój model i pojawił się 1 problem. Nie wiem jak czytać tą instrukcję, boję się że zrobię coś nie tak i popsuje model. Domyślam się co znaczą obrazki ale nie jestem pewny. Mam Prośbę czy mógłby ktoś przełożyć mi powiedzmy pierwsze 6 punktów instrukcji na chłopski język, tak abym nauczył się ją czytać? Nie mam kogo poprosić o pomoc, nikt ze znajomych nie interesuje się modelarstwem. Z góry dziękuje. Link do instrukcji: http://manuals.hobbico.com/rvl/80-5072.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bachan88 Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 połączyłem elementy z pkt 3 instukcji nadal nie rozumiem pkt1 i pkt2. Wyjaśni ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 wyciąć to co zaznaczone i zastąpić opisanym elementem w pkt 2 - tak ja to widzę, ale niech się fachowcy od "morza" wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Moim zdaniem wyciąć i zastąpić. Ale poszukaj zdjęć, planów i innej dokumentacji tego typu. Tam się upewnisz. Akurat niedawno zacząłem się przymierzać do XXI i szukałem. W google wystarczy wpisać uboat xii blueprints. A sporo zdjęć masz też na stronie muzeum IMPS Stokholm. Tam mają typa na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bachan88 Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 dzięki Panowie, tak myślałem że trzeba to wyciąć ale wolałem się upewnić na razie kleje na CA, lepszy klej i farby będę miał dopiero w piątek ale i czasu troszkę mam mało w tym tygodniu więc praca będzie szła powolutku. btw. na opakowaniu jako potrzebne farby z palety Revell wymienione są : 50, 6, 25, 57, 79, 99 w instukcji wymienione jest więcej kolorów : 6, 25, 57, 8, 92, 99, 79, 31, 88 w sklepie gdzie kupilem model byly tylko 6, 25 i 79 57 i 88 "domówiłem" przez internet tam gdzie kleje kupowałem. Reszty i tam nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 E tam. Słaby masz sklep. Zajrzyj chociaż na stronę główną forum. Po lewej masz polecane, dobre sklepy. Jest cała masa innych w których zakupisz farby. I niekoniecznie musi to być to revell. Poszukaj w tym dziale: viewtopic.php?f=40&t=8310 zamiennika. Rób pomalutku i dokładnie bo masz naprawdę fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bachan88 Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 Witam, przypominam że to mój 1 model Powierciłem troszkę zwykłą wkrętarką i takim wiertłem jakie miałem. Wiedziałem że nie wyjdzie to dobrze ale to model edukacyjny :P Czym wyczyścić te dziurki żeby wyglądały lepiej? Jest szpara między pokładem a kadłubem, (mam szpachlę którą widać na zdjęciach) szpachlować ją? jak się używa tej szpachli? Mam też zestaw farb olejnych revell kiedy i ile razy malować model? pod olejne też daje się podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Wkrętarką? Nie.... Następnym razem wiertło albo do specjalnego uchwytu bądź w palcach. Jest bezpieczniej.Te wióry ściągniesz papierem ściernym pocierając od środka aż do skutku. Szpachlować należy zawsze A farby revell... Temat rzeka. Ja daję podkład pod wszystko. Pamiętaj o rozcieńczaniu farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bachan88 Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 czym najlepiej rozcieńczać? zwykły rozpuszczalnik się nadaje? i ile go lać? :P kropelka na nakrętke farby? xD Jak na farbe olejną ten revell jakiś rzadki mi się wydaje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 tu znajdziesz wszystko o co pytałeś, pytasz lub zamierzasz zapytać... jeden wieczór wystarczy: viewforum.php?f=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bachan88 Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 tak to poszpachlowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 No to terasz szlifowanie i zobaczysz co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi