Krzysiek Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 No i Szturmovik doczekał się galerii Model sklejało się przyjemnie, pasowanie części całkiem dobre, leżenia w planach nie sprawdzałem Model niemal w 100% prosto z pudła, co oznacza również użycie blaszek fototrawionych dodanych do zestawu. Podstawowa przeróbka w modelu to zaszpachlowanie linii podziału blach na skrzydłach - ta wersja samolotu miała skrzydła drewniane. Również malowanie jest modyfikacją tego co podaje instrukcja. Malowanie "pudełkowe" według Monografii Lotniczych nr 22 było używane dopiero w 1944 roku, a model przedstawia samolot z '43 r. Przy wykonywaniu modelu popełniłem niestety kilka drobnych błędów o których wiem, ale których nie dało się już naprawić. Przede wszystkim część elementów w kokpicie ma zły kolor, zamiast Gray Green jest kolor szaroniebieskiy, którego użył Eduard do malowania blaszek fototrawionych. Niestety wyszlifowałem oryginalne plastikowe elementy, do których miały być klejone blaszki, zanim miałem szanse porównać kolor blaszek z właściwą farbą. Drugi błąd to instalacja hamulcowa w przednich kołach poprowadzona nie po tej goleni co trzeba. Jak zwykle sprawdzałem kilka razy w dokumentacji, a potem i tak przykleiłem odwrotnie... Mam świadomość że przetarcia lakieru do gołego metalu wyszły trochę przesadnie i nie do końca tak jak powinny. Trochę eksperymentowałem ale to jeszcze nie to co chciałem osiągnąć. Model będzie można zobaczyć na żywo już od dzisiaj na II Lubelskich Spotkaniach Modelarskich. Czeka już sobie w pudełku i za pół godziny ruszamy A teraz pokornie przyjmę krytykę i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Co byś nie pisał o niekonsekwencjach to i tak maszyna jest piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Bardzo ładny Fajnie przybrudzony spód. Ogólnie bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 (edytowane) 1.generalnie model zrobiony na bardzo wysokim poziomie 2.jesli mógłbym sie do czegoś przyczepić, to tylko do tego, że przetarcia na skrzydle wskazują, że samolot nie został spuszczony w pierwszej misji. a stan lakieru, sugeruje,że to nówka.Nie biorę pod uwagę odprysków. Ale generalnie śliczny model, i bardzo estetyczne wykonanie.Pozdrawiam Edytowane 29 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Fajny ten Twój Szturmowik. Ciekawy samolot i ciekawy model ciekawie pomalowany choć jak dla mnie zbyt mało podstarzony. Widać to szczególnie moim zdaniem na śmigłach gdzie znajdują się takie czyste napisy eksploatacyjne... Ale nie przejmuj się, że popełniłeś kilka błędów bo człowiek uczy się właśnie na błędach i potem jest bardziej doświadczony. A model sam w sobie jest na prawdę fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Czy przypadkiem za rakietami nie powinno być bardziej osmolone? Poza tym bardzo mi się podoba, szczególnie kabina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 28 Października 2007 Autor Share Napisano 28 Października 2007 Dzięki za uwagi Najwięcej uwag na temat modelu dotyczyło właśnie tej czystości napisów i "nowości" górnych powierzchni przy jednocześnie tak zasyfionym spodzie i zdartym lakierze. Z tymi uwagami się całkowicie zgadzam i następnym razem ostro nad tym popracuję! Czy przypadkiem za rakietami nie powinno być bardziej osmolone? No właśnie, powinny. Jak je robiłem, to wydawało mi się że tak jest ok, teraz już mi się tak nie wydaje ;) Generalnie od razu po skończeniu modelu czułem, że mogło być lepiej i mam nadzieję że następnym razem będzie ;) A Szturmovik dał mi wiele radości głównie dlatego, że miałem do niego wielki sentyment od czasu gdy dawno temu skleiłem sobie Szturmovika w 1/72 z zestawu Plastyka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 Z przetarciami lakieru rzeczywiście dałeś czadu. Wyglądają trochę tak jakby ktoś zpolerował farbę ze skrzydła Poza tym jednak twój IŁ bardzo mi się podoba. Szczególnie ślady eksploatacji na spodzie modelu, gładko położona farba i wykonanie bomb. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi