pees Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Witam mam problem z lakierem - http://www.mojehobby.pl/products/4636-Flat-Clear-Acryl-30ml.html natryskuję go aerografem na pomalowane wcześniej właściwym kolorem elementy modelu, a on zostawia mi po wyschnięciu biały nalot, niezależnie czy go rozcieńczę czy nie. Miał ktoś podobny przypadek, wie jak temu zaradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Może za mało rozcieńczyłeś lakier? Albo dałeś za mało retardera...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pees Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 Retardera nie dawałem zupełnie, ale może faktycznie kwestia porządnego rozcieńczenia, tylko jak na złość producent nie umieścił żadnych wskazówek na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Retardera nie dawałem zupełnie, ale może faktycznie kwestia porządnego rozcieńczenia, tylko jak na złość producent nie umieścił żadnych wskazówek na opakowaniu. A czym rozcieńczałeś. MM mają swój dedykowany thinner, ale trudno go dostać i jest drogi, więc ja używam tego: http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Aqueous-Hobby-Color-Thinner-110-ml.html. Jeszcze nie miałem problemów. W każdym bądź razie żadna wódka czy woda (pierwsze jest do picia, drugie do popicia - żadne nie jest do rozcieńczania). Zwróć też uwagę na a) porządne rozmieszanie b) malowanie tak by powierzchnia była mokra czyli dość duża wydajność i aero nie za daleko od malowanej powierzchni. Jak pisze kolega, gdy farba jest zbyt sucha gdy dociera do malowanej powierzchni może pomóc retarder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pees Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 Retardera nie dawałem zupełnie, ale może faktycznie kwestia porządnego rozcieńczenia, tylko jak na złość producent nie umieścił żadnych wskazówek na opakowaniu. A czym rozcieńczałeś. MM mają swój dedykowany thinner, ale trudno go dostać i jest drogi, więc ja używam tego: http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Aqueous-Hobby-Color-Thinner-110-ml.html. Jeszcze nie miałem problemów. W każdym bądź razie żadna wódka czy woda (pierwsze jest do picia, drugie do popicia - żadne nie jest do rozcieńczania). Zwróć też uwagę na a) porządne rozmieszanie b) malowanie tak by powierzchnia była mokra czyli dość duża wydajność i aero nie za daleko od malowanej powierzchni. Jak pisze kolega, gdy farba jest zbyt sucha gdy dociera do malowanej powierzchni może pomóc retarder. Dziękuję za wskazówki, przy najbliższej okazji zakupię ten Thinner, podzielę się później efektami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi