Skocz do zawartości

Leopard 2A4 [Hobbyboss 1:35]

Sofa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po kilkuletniej przerwie od modelarstwa postanowiłem ponownie podjąć temat. Jakoś brakowało mi tych chwil.

Na warsztat wybrałem Leoparda 2A4, który oczywiście będzie w polskim malowaniu z oznaczeniami 10BKP z zamysłem na jakąś podstawkę, ale to już po ukończeniu modelu.

leo_11.jpg

Wybór padł na leoparda, gdyż zawsze ciekawiła mnie współczesna pancerka o ile można tak mówić o czołgach z lat 80', a jak zauważyłem przeglądając forum to jak robić leoparda to tylko w polskim malowaniu

Co do samego modelu będzie on robiony prosto z pudła jedynymi dodatkiem będą ewentualne samoróbki i kalki Toro Model. Mile widziane wszelakie uwagi dotyczące budowy modelu jak i merytoryki polskich leopardów, bo jedno co wiem to że nie skończę na tym jednym leosiu.

10061192b.jpg

Na chwilę obecną jedynie otworzyłem pudło, ale już wróciły wspomnienia.

Przy okazji życzę wszystkim kolegom Szczęśliwego Nowego Roku

No to zasiadam i podziwiam. Po ukończeniu ( he he ), tej mojej ruskiej sagi, mam zamiar sobie takiego sprawić . Coraz więcej współczesnych czołgów na forum, to się chwali

Skromne postępy posylwestrowe to złożenie kół i dolna wanna.

P1060242.JPG

P1060235.JPG

Po złożeniu kół postanowiłem nadać im ślady zużycia bandaży, w końcu nasze leosie jeżdżą nie od wczoraj. Starałem się uzyskać efekt mniej więcej taki:

Leopard%2525202%252520Dutch%252520MBT%252520%25252816%252529.JPG

Na początku chciałem zrobić to skrobiąc bandaże skalpelem, ale wpadłem na pomysł by po prostu przyjechać po nich 1-2 razy grubo ziarnistym papierem ściernym (120), a następnie wygładzić trochę papierem 1500 by pozbyć się paprochów z powierzchni bandaży. Jutro jeśli pogoda nie przeszkodzi będę je malował.

Przed 1500:

P1060238.JPG

Po 1500:

P1060241.JPG

Mam pytanie czy na forum jest wątek dotyczący walkaroundu polskiego leoparda 2A4, bo znalazłem tylko dotyczący 2A5. Obacnie opieram się na tych zdjęciach holenderskiego 2A4: http://www.primeportal.net/tanks/de_craecker/leo2_dutch_walk_1.htm

Jeżeli chodzi o merytoryczne kwestie to lepszym materiałem na polskiego Leoparda jest zestaw Revella. Biorąc pod uwagę jednak okoliczności projektu czyli powrót do modelarstwa wybór w tym miejscu jest mnie istotny niż ponowne zaszczepienie bakcyla do tego hobby.

Ritter czy model Revella nie jest kopia Italeri? Bo jesli tak to wole jednak Szefa, oba te modele wymagaja pracy ale moze poza paroma szczegolami.. Boss mi bardziej odpowiada,no ale to moje prywatne zdanie.

No nie, Revell wydał nowego Leo2A4.

Stary:

http://www.mojehobby.pl/products/Leopard-2-A4-KFOR.html

I nowy:

http://www.mojehobby.pl/products/LEOPARD-2A4-A4NL.html

Fajne jest to że nowy ma już kalki naszych Sił Zbrojnych, przez co nie jest wymagany zestaw do Leopardów od Toro

Ritter czy model Revella nie jest kopia Italeri? Bo jesli tak to wole jednak Szefa, oba te modele wymagaja pracy ale moze poza paroma szczegolami.. Boss mi bardziej odpowiada,no ale to moje prywatne zdanie.

No nie, Revell wydał nowego Leo2A4.

Stary:

http://www.mojehobby.pl/products/Leopard-2-A4-KFOR.html

I nowy:

http://www.mojehobby.pl/products/LEOPARD-2A4-A4NL.html

Fajne jest to że nowy ma już kalki naszych Sił Zbrojnych, przez co nie jest wymagany zestaw do Leopardów od Toro

Wyglada, ze w porownaniu do KFOR-a to zupelnie nowe wypraski.

https://www.scalemates.com/products/product.php?id=168850

Tak jak mówiłem dodatków nawet w postaci lufy nie przewiduję w tym modelu, jednak widząc problemy i niedoskonałości, w następnym leosiu zakup lufy będzie pryiorytetem.

W tym przypadku zdałem się jednak wyłącznie na umiejętności, z dosyć wymiernym skutkiem jednak nie jest to finalny szlif, bo dopiero po pierwszej warstwie surfacera, która miała wykazać owe niedoskonałości.

P1060251.JPG

Najbardziej widoczne błędy jeszcze wytnę a całość jeszcze czeka szlifowanie, wiec ostatecznie może nie będzie tak źle.

P1060252.JPG

P1060253.JPG

Wziąłem się również za wannę pomalowałem i starałem się jakoś ją tam umorusać, jednak w tym przypadku efekt mnie nie zadowala. Konkretnie błoto przybrało kolor ciemnoczerwony imitujący raczej glinę niż zwykłe leśne błoto. Spowodowane jest to za pewne złą proporcją ilości pigmentu do ilości wikolu Jednak to miejsce i tak będzie w większej części zasłonięte, chociaż spróbuję je jeszcze jakoś przycienować. Efekt na zdjęciu jest wzmocniony przez to że nie potrafię dobrze robić zdjęć przy sztucznym świetle.

Powolny etap malowania i montażu kół:

P1060247.JPG

P1060249.JPG

Jeśli chodzi o wybór modelu to przyznam ze kierowałem się wyłącznie ceną, gdzie Leopard od Hobbybossa + kalki kosztował mniej niż Revella. W przyszłości (czytaj jak skończę tego leosia) planuję zakup następnego tylko nie wiem jeszcze czy A4 czy A5.

Własnie ta końcówka to błąd w zestawie, była od razu odlana razem z lufą. Co do tego błędu do od razu sprawdziłem jak jest w rzeczywistości, ale nie poradzę już niestety.

Zwykłem malować podwozie i koła na początku, aby potem nie musieć się cisnąć oraz by mieć lepszy wgląd, a co do brudzenia to jeszcze to poprawię.

Z twoją motywacją coś zrobiłem i przynajmniej lusterko jest z dobrej strony jednak cała lufa nie wygląda jakoś super.

Dlatego wiecej czasu zajmie dostawa lufy z RB która powinna dojść przed końcem tygodnia i chyba będzie to stały punkt programu, bo przy tych współczesnych lufach szlifowanie uszkadza wiele detali.

Skończone zawieszenie, z którego jestem szczerze zadowolony (wrzucę jeszcze zdjęcia przy naturalnym świetle) i sklejona górna wanna.

P1060255.JPG

P1060257.JPG