Nużek Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Chciałbym wykonać podstawkę pod model samolotu w skali 1:48. Efekt jaki chcę osiągnąć to powierzchnia lotniska, asfalt lub beton. Ewentualnie jakieś malowania typu pasy. Od czego zacząć, z czego to zrobić? Słyszałem gdzieś że można wykorzystać bardzo drobniutki papier ścierny i odpowiednio go pomalować. Jakieś inne pomysły? Mam nadzieję, że mi się spodoba budowa prostych dioramek i do kazdego modelu będę mógł coś prostego wykonać. Cytuj
The Stig Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Jeżeli chodzi o efekt betonu to polecam użycie płyty kartonowo gipsowej,lub odlać samemu taki kawałek.W przypadku płyty trzeba namoczyć papier za pomocą pędzla i delikatnie go odrywać od gipsu.W tak przygotowanej płycie możesz dowolnie tworzyć pęknięcia itd za pomocą skrobaka lub nawet nożyka. Cytuj
Nużek Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Napisano 4 Stycznia 2015 Obecnie robię wykończenie w mieszkaniu więc kawałków płyty mam na jakieś 100 podstawek :p Papier mam kompletnie zerwać z płyty tak żeby został sam gips? Bo jak tak to wolę przy okazji robienia gładzi zaciągnąć kawałek płyty gładzią i będzie to samo Cytuj
SAAB Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, jaki materiał użyjesz będzie dobry. Ja użyłem do zrobienia podstawki PCV soft 6 mm. Rylec zrobiony z pilnika iglaka - do szczeliny wypełnionej lepikiem, kamyki Heki, klej Heki może być elastyczny wikolo podobny, posypka czeska-nazwy nie pamiętam. Pole pod trawę najpierw pomalowałem na zielono, aby nie było przebicia białego. Kolor czarny na asfalt i szary na beton, szary kilka razy spryskiwałem "grylażem" to o ton w dół i w górę napylanie dużymi kropkami Pozdrawiam Tomasz Bilkiewicz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi