Nużek Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Chciałbym wykonać podstawkę pod model samolotu w skali 1:48. Efekt jaki chcę osiągnąć to powierzchnia lotniska, asfalt lub beton. Ewentualnie jakieś malowania typu pasy. Od czego zacząć, z czego to zrobić? Słyszałem gdzieś że można wykorzystać bardzo drobniutki papier ścierny i odpowiednio go pomalować. Jakieś inne pomysły? Mam nadzieję, że mi się spodoba budowa prostych dioramek i do kazdego modelu będę mógł coś prostego wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Jeżeli chodzi o efekt betonu to polecam użycie płyty kartonowo gipsowej,lub odlać samemu taki kawałek.W przypadku płyty trzeba namoczyć papier za pomocą pędzla i delikatnie go odrywać od gipsu.W tak przygotowanej płycie możesz dowolnie tworzyć pęknięcia itd za pomocą skrobaka lub nawet nożyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 Obecnie robię wykończenie w mieszkaniu więc kawałków płyty mam na jakieś 100 podstawek :p Papier mam kompletnie zerwać z płyty tak żeby został sam gips? Bo jak tak to wolę przy okazji robienia gładzi zaciągnąć kawałek płyty gładzią i będzie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, jaki materiał użyjesz będzie dobry. Ja użyłem do zrobienia podstawki PCV soft 6 mm. Rylec zrobiony z pilnika iglaka - do szczeliny wypełnionej lepikiem, kamyki Heki, klej Heki może być elastyczny wikolo podobny, posypka czeska-nazwy nie pamiętam. Pole pod trawę najpierw pomalowałem na zielono, aby nie było przebicia białego. Kolor czarny na asfalt i szary na beton, szary kilka razy spryskiwałem "grylażem" to o ton w dół i w górę napylanie dużymi kropkami Pozdrawiam Tomasz Bilkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi