Skocz do zawartości

Harley-Davidson 42WLA ESCI 1/9

S.I.C.K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na warsztacie Harley-Davidson 42WLA firmy ESCI w skali 1/9.

Z modelem męczę się już dłuższy czas gdyż wyprowadza mnie z równowagi i odkładam go czasami na jakiś czas ;).Plastik z którego zrobiony jest model jest tragiczny, części dosłownie rozlatują się w rękach i za bardzo "nie reaguje” na klej , więc może założenie warsztatu zmotywuje mnie do pracy. Model ostatecznie ma wyglądać jak motocykl który stał długo po zakończeniu służby w jakimś magazynie, garażu lub szopie (jak to się teraz mówi barn find) po drobnych naprawach i przetarciu z kurzu przywrócony do życia.

Nie mam wielu zdjęć i raczej nie będę wrzucał nowych regularnie, ale postaram się dodawać w miarę postępu prac. Tak jak widać na zdjęciach trochę detali robiłem sam z mosiądzu, miedzi, aluminium itp. ( nie są to oczywiście jedyne części które były i będą robione od podstaw ). Dodałem też trochę nitów, śrub i nakrętek RB. Na dzień dzisiejszy mam ramę wstępnie pomalowaną i przefiltrowaną , silnik i skrzynie gotowe do brudzenia a reszta czeka na podkład (+ kilka części które nie załapały się na zdjęcia).

W planach (a raczej na magazynie) mam jeszcze kilka motocykli w tej skali.

PS;zdjęcia trochę słabe ale narazie nie ma możliwości na lepsze

Pozdrawiam Maciek

H-D%25252042WLA%2525204.jpg

H-D%25252042WLA%2525205.jpg

H-D%25252042WLA%2525201.jpg

H-D%25252042WLA%2525202.jpg

H-D%25252042WLA%2525203.jpg

H-D%25252042WLA%2525206.jpg

H-D%25252042WLA%2525207.jpg

H-D%25252042WLA%2525208.jpg

bypicasa2html.gifcreated by

meser262 - to jest wojskowy motocykl. A jak się uważnie wczytasz, to zobaczysz, że będzie w stanie powojennym + leżakowanie w stodole.

Witaj S.I.C.K - miło widzieć budowę tego pięknego motocykla na tak wysokim poziomie. Kiedyś sam zbudowałem ten model w wersji Lend Lease. To był przepak Italeri więc prawdopodobnie dlatego nie miałem żadnych problemów z pękającymi częściami itp. Piszesz, że budowę ciągniesz już jakiś czas, czy to wszystko co dotąd zdążyłeś zbudować? Jeśli masz jeszcze jakieś fotki, to proszę wrzuć je, bo detale są godne podziwu.

Czy fototrawienia robiłeś sam, czy to jakiś aftermarket?

Pozdrawiam,

Marudek

OK - SORKI!!!

Tak znów się czegoś nauczyłem - Harley-Davidson 42 WLA:

Zgodnie z systemem oznaczeń producenta litera W oznaczała wersję motocykla z silnikiem o pojemności 45 cali sześciennych, litera L model silnika o wysokim stopniu kompresji, natomiast litera A wersję przeznaczoną dla wojska.

Pozdrawiam

Krzysztof

Marudek-Italeri przy tym to można powiedzieć że sam się klei ;) , Twój Harley robi naprawdę wrażenie o koszu zrobionym od podstaw nie wspomnę

przeglądałem Twój warsztat i galerie na sąsiednim forum już kilkunastokrotnie . Jeśli chodzi o fotki to postaram się coś jeszcze porobić, a co do fototrawienia to żadna część nie jest fototrawiona , wszystko własnoręcznie wycinałem i giąłem z różnych blach.

wszystko własnoręcznie wycinałem i giąłem z różnych blach.

Tym bardziej szacun A czy mógłbyś coś więcej napisać o tych śrubach i nakrętkach RB? Właśnie dłubię SHL M04 od podstaw na bazie kartonowego Modelika i myślę, że mosiężne (?) śruby będą bardziej wiarygodne niż takie ucięte z profilu Evergreen.

Pozdrawiam,

Piotr