Skocz do zawartości

Pak 40 i spadochroniarze

DBauer

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem

http://www.dragonmodelsltd.com/html/6250p1.htm

Zastanawia mnie czy te armaty były używane przez niemieckich spadochroniarzy na froncie wschodnim. Jeżeli tak to prosze was o wzory malowania i jakieś fotki jeżeli jest możliwe odnalezienie jakichś. Mam zamiar się przyłożyć do zrobienia tej armat. Potrzebowałbym również wzory cammo na mundurach spadochroniarzy z frontu wschodniego i jeżeli to możliwe to spis jakiego sprzętu osobistego używali.

Z góry dziękuje.

Spadochroniaze jak na mój gust za bardzo nie pasują do frontu wschodniego.

Ten zestaw by bardziej pasował: http://www.dragonmodelsltd.com/html/6249.htm

Moja rada to zrezygnuj z E frontu i przeżuć się na włochy czy normandię, a co do wzorów maskujących...

(zdjęcia są dośc spore więc daje je w postaci linków)

- http://www.old.modelarstwo.org.pl/figurki/dokumentacja/panterki/kam5.jpg

- http://www.old.modelarstwo.org.pl/figurki/dokumentacja/panterki/kam1.jpg (ja zazwyczaj takie stosuję do spadochroniaży)

- http://www.old.modelarstwo.org.pl/figurki/dokumentacja/panterki/kam4.jpg

Pzdr.

Spadochroniarze na froncie wschodnim byli, choćby 2.Dywizja pod Żytomierzem w 1943. Była to jednak zima '43- '44, więc niespecjalnie będą pasowały mundurki z tego zestawu . Co do kamo działa- nie różniło się raczej od tego spotykanego na zachodzie- w '44 to już na pewno Wehrmacht Olive. co do oporządzenia- pasy Luftwaffe brązowe, a nie czarne. Chlebaki takie same jak wszyscy Niemcy, to samo z manierkami i menażkami. Broń ta sama, najwyżej bandoliery zamiast ładownic na pasie- to do Mauserka (kolor taki szaroniebieski, nie wiem jak go nazwać). Hełmy jak widać- wz. 38. Zamiast puszek na maski- torby (podobny kształt, z klapką na 2 guziki chyba). Kolor jak bandolier, bywały zielonkawe.

Nareszcie! Wielkie dzięki!

Do najłatwiejszych pewnie te cammo nie należą.

Możesz mi valpurgius powiedzieć jeszcze coś o uzbrojeniu osobistym?

A mam takie pytanie, po co się pytasz o uzbrojenie przecież wszystko masz w instrukcji, a jeśli nie oriętujesz się w numerkach bo nie wiesz jaki kolor ma mieć uzbrojenie to masz gdzieś na początku w ładnej jaki numer to jaki kolor i to w kilku językach. Acha jeszcze jedno możesz swoją armatkę dać na dioramkę we Wrocławiu- walczyli tam spadochroniarze.

Pzdr.

Nie chodziło mi o kolory tylko o sprzęt jakiego używali. Dzięki za Wrocław. Dowiedziałem się że walczyli również w okolicach Wilna.

Z bronią to sprawa w sumie prosta- używali tego, co wszyscy w Wehrmachcie. No, może niezbyt często zdarzały się im pistolety maszynowe inne niż MP38 czy 40. Podstawowa broń to oczywiście Mauser wz.98k. Czasem używano krótkich czeskich Mauserków, nazywanych przez Niemców Modell 33/40. Później niektórzy dostawali też MP 43/StG 44, broń wsparcia to oczywiście MG 34 lub 42. No i oczywiście karabin spadochronowy FG 42, ale to chyba raczej na zachodzie mieli okazję tylko używać, pewno i we Wrocławiu (broń chyba dość późno weszła do użycia). Pistolety najróżniejsze. Co ciekawe, w początkowym okresie wojny, gdy spadochroniarze używali jeszcze spadochronów, całość stanu uzbrajano w pistolety- skakano bez broni długiej i trzeba było po wylądowaniu dojść do zasobnika z bronią, a przeciwnik nie zawsze mógłby na to pozwolić Potem, jak wojska spadochronowe się rozrosły i stały się w sumie "lepszą piechotą" Luftwaffe, było już jak w wojskach lądowych- pistolety mieli tylko oficerowie (kupowane za własną kasę) i żołnierze obsługujący broń ciężką (dostawali etatowo).

Więc nie każdy powinien mieć pistolet. Podstawą były Mausery MP43/StG 44 to rzadkość. Więc spadochroniarze musieli mieć mieszanke broni? Czy był jakiś schemat jak mieli być uzbrojeni członkowie drużyny czy broń wydawano losowo? Czy w drużynie spadochroniarzy występowały różne rodzaje umundurowania? Jakim kolorem Model Master powinienem pomalować armate jeżeli był to Wrocław lub okolice Wilna? Czy wszystkie armaty przemalowywano z koloru Panzergrau na Wehrmacht Olive ? Na razie starczy pytań.

Pozdrawiam

Dziesięcioosobowa drużyna (taki niemiecki standard) miała na uzbrojeniu 1 pistolet maszynowy (etatowo w Wehrmachcie to broń dowódcy drużyny)- w jednostkach pierwszorzutowych podczas operacji desantowych MP dostawali także zastępcy dowódców drużyn. Do tego nawet dwa (!) MG (też w początkowym okresie wojny, później jak w piechocie- zwykle 1). Reszta to standardowe Mausery (lub pochodne, albo jakaś samopowtarzalna "Gieta"). Chyba jeden z żołnierzy miał nasadkę na Mausera do wystrzeliwania granatów. Co do umundurowania, mogły wynikać różnice szczególnie w typie i kamuflażu bluz spadochronowych. Pod bluzami spadochronowymi noszono albo kurtki mundurowe, albo tzw. Fliegerbluse- popularne raczej u lotników, takie fajne krótkie bluzy (myślę, że wyszukiwarki pokażą o co chodzi). Co do PAKa- ja osobiście pomalowałbym go na Wehrmacht Olive. W zestawie jest późna wersja, więc podejrzewam, że już fabrycznie byłaby tak pomalowana. Co najwyżej, żeby urozmaicić, chlapnąłbym jakies brązowe/zielone plamki- w dowolny sposób (jeśli nie wzorujesz się na zdjęciu), gdyż często nawet duże pojazdy malowano "z pędzla".

Witam znowu. Czy moge pomalować armate farbą Dark Tan 1/2 (4709) lub Panzerdunkelgelb 1943 (4796) ? Biorąc pod uwagę że będzie to front wschodni?