SzymczaS Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Witam,chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób namalować kamuflaż aerografem? Gdy namaluję prostą kreskę,farba pokrywa równo ale także rozpyla się po bokach zostawiając małe kropki Próbowałem już maskować Patafixem, ale dużo elementów na modelu sprawia,że niektóre części mogą być oderwane Może ma ktoś sposób na ładne malowanie maskowania aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Jeśli chcesz mieć ostre krawędzie to maskuj taśmą maskującą. Patafix służy do maskowania kamuflażu gdzie przejścia między kolorami są płynne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 19 Lutego 2015 Autor Share Napisano 19 Lutego 2015 Chciałbym wykonać kamuflaż podobny do tego: viewtopic.php?f=68&t=47084 Zielony kolor to kolor bazowy,po prostu trzeba cały model pomalować nim. Następnie zamaskować miejsca na których ma być brązowy kolor. No i na koniec te żółte paski - jak je wykonać? Trzeba by znowu maskować oddzielne pasy? Z aerografem jest taki kłopot,że jeśli namaluję prostą linię,farba pryska mi na bok. Maskowałem patafixem ale farba dalej kropkowała na bazowy kolor. Jak tego uniknąć? Korzystam z farb Vallejo Air. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Tu nie ma żadnej filozofii, po prostu malujesz najpierw wszystko w jednym kolorze (mniej więcej tam gdzie ma ten kolor być), potem maskujesz go (taśmą, jeśli krawędzie mają być ostre, patifixem gdy mają być nieostre), malujesz kolejny kolor, maskujesz, i tak dalej. Patrz, tu masz przykład krok po kroku jak ja to robiłem w przypadku samolotu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?p=667306#p667306 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Gdy namaluję prostą kreskę,farba pokrywa równo ale także rozpyla się po bokach zostawiając małe kropki I to wada podróbek Iwaty.Ja zakupiłem H&S i taki kamuflaż maluje od ręki.No chyba że taj jak Solo wspomniał co do krawędzi zależnie od tego jakie mają być.Jeszcze co do kamo to jako bazowy dajesz jaśniejszy kolor,w twoim przypadku żółty.Ciemne kolory się ciężko zakrywa jasnymi w przypadku farb niektórych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 19 Lutego 2015 Autor Share Napisano 19 Lutego 2015 Mi chodzi o kamuflaż głównie delikatnie przechodzący,dlatego kupiłem Patafix. Ale nie dałoby się z tym aero nic zrobić żeby tak nie rozpylało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Ale nie dałoby się z tym aero nic zrobić żeby tak nie rozpylało? Obawiam się że nie.Sam próbowałem tuningować moje pseudoiwaty według poradnika Payo,trochę był lepszy efekt ale nigdy nie mogłem osiągnąć idealnej krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 19 Lutego 2015 Autor Share Napisano 19 Lutego 2015 Czyli wychodzi na to,że trzeba nowy aerograf A jest jakiś dobry i tani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 H&S Ultra i zapominasz o problemach z aerografem. Do tego farby Gunze. I życie staje się piękniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 19 Lutego 2015 Autor Share Napisano 19 Lutego 2015 No,to czekam do 26 grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Czyli wychodzi na to,że trzeba nowy aerograf... Jeśli chcesz takie kamo malować to tak.Aczkolwiek możesz też wybierać malowania które wykonasz od szablonów,taśm czy wspomnianej masy,albo zimowe kamo czy nawet modulację.To nim się dorobisz markowego aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 Hmm,okej,dzięki za pomoc. A przy okazji chciałem zapytać - jak robić modulację/rozjaśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 jak robić modulację/rozjaśnienia? Na początek odsyłam na kanał Przemka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Istotnie jeśli dałeś za aerograf 50- 60 PLN to kup inny.Pseudoiwaty trafiają sie różne takie co nie działają i takie co działają nawet kilka lat.Moim skromnym zdaniem problem leży po stronie malującego(niewykluczam jakiegoś naprawdę kiepskiego aerka),mianowicie: -za gęsta farba (tak nawet Vallejo Air wymagają nie raz rozcieńczania) -za małe ciśnienie oczywistym jest że musisz pokombinować z ciśnieniem i gęstością farby,to podstawa jak to nie pomoże to znaczy że mialeś pecha i kupiłeś felerny aerek. Poniżej przykład malowania bez maskowanie ,pseudoiwatą naprawianą maskolem Humbrola i pakułami: Da się? Ano da. Na dodatek każdy kolor to inny producent w tym akryl Italeri który wymaga malowania na nieco większym ciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Okej,poeksperymentuję trochę z ciśnieniem i gęstością farby,dzięki za odpowiedzi. Co do tego malowania - wyszło świetnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi