Skocz do zawartości

[Warsztat] Do-335 Pfeil-Tamiya 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po skończeniu YF-22 i w trakcie zbierania materiałów do Apache'a na konkurs pomyślałem żeby chwycić się czegoś co będzie wymagało mniejszej ilości nerwów i szpachli Kupiłem kiedyś Do-335 z żywicznymi wnękami podwozia. Mimo iż uważany za paskudztwo podobał mi się od dawna. Postanowiłem wziąść go na warsztat.I tu pierwsze moje pytanie, mianowicie jaką farbą pomalować wnętrze kabiny? Spotkałem się z opinią że dobra jest H106 ale nie jestem tego pewien. Gdy w muzeum był Messer Bf-106 G-6 miał właśnie kabinę w kolorze mniej więcej H106. Taki sam problem mam z wnękami podwozia. Na zdjęciach oryginału w muzeum (bodajże w Smithsonian) są srebrne. Jak było naprawdę? Warto dodać że przedwykonawca przegiął ze szlifowaniem skrzydła żeby zmieścić żywice i mam dziurę i pofalowany plastik :( Teraz kilka fotek (muszę jeszcze podszlifować komorę bombową, wylazły mi ślady od supergluta):

287bed7c8fd434b1m.jpg0b8aefb1fa2e885fm.jpg294db558aef24cb0m.jpg

2bab2cf21e168ab2m.jpgb4e467a7e83a7520m.jpg8de6ed7dfc9df770m.jpg

A teraz zdjęcie wnęki podwozia oryginału(uwaga duża fotka):

1ce6825a6c7b1eb2m.jpg

Napisano

No ta dziura to faktycznie wymaga obróbki, może by tak wyciąć fragment i wstawić płytkę z polistyrenu a może szpachlowanie, szlifowanie ... jestem ciekawy jak rozwiążesz ten problem,

W ten srebrny to też tak bym średnio wierzył...

Pozdro.

Darek

Napisano

Tyle do tej pory. Obie wnęki podwozia głównego na swoim miejscu i przednia też umocowana.

1ce166461730c3f2m.jpg0c67e3c4f3157ab6m.jpg

Napisano

Wnętrze kokpitu powinno być koloru RLM 66. Co do wnęk podwozia to radziłbym Ci przygotować je w naturalnej barwie metalu, gdyż w czasie gdy trwały prace nad Pfeilem, powoli rezygnowano już z malowania wnęk i pokryw podwozia na kolor RLM 02. W moim Pfeilu pomalowałem je Alcladem white aluminium, daje to bardzo dobry efekt.

Ogólnie to życzę Ci powodzenia w dopasowywaniu całego segmentu kokpit/przednia wnęka/komora bombowa. Miałem z tym sporo problemów. Nie obyło się bez ingerencji szpachlówki.

Pozdrawiam

Kornik

• 11 months later...
Napisano

Proszę modów o usunięcie powyższego warsztatu.Z powodów finansowych musiałem sprzedać Do-335.Sytuacja byłą nagła i nie miałem wyjścia...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.