Skocz do zawartości

Meng raz jeszcze, czyli BMPT Terminator 1/35

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Jako, że T-90 już prawie skończony, czeka tylko na dostawę różnych specyfików z MIG`a ( pigmenty i washe ), co by nie zardzewieć, postanowiłem ( z nie co mniejszymi wyrzutami sumienia ), rozpocząć budowę BMPT Terminator. Są na tym forum tacy, którzy pewnie się na mnie obrażą, że zaczynam bez nich ( sorry Daniel, nie miej mi za złe ), ale cóż, tak bardzo podoba mi się ta bestia, że nie mogłem się oprzeć. Jak zwykle u Menga, fajny detal, niezłe spasowanie i standardowe dodatki w postaci blaszek. Mój Terminator, jest już w dość zaawansowanym stanie budowy, ale postanowiłem założyć ten temat, bo być może będę potrzebował pomocy. W tym miejscu, chciałem zapytać, czy szanowni koledzy, znają jakieś stronki ( w szczególności rosyjskie ) na których, można by było znaleźć jakiś porządny walkarround tegoż pojazdu. Chodzi mi w szczególności o okablowanie. Z fotek, które posiadam domyśliłem się jak okablować reflektory z przodu i czujki opromieniowania laserem. Po prostu nie wierzę że na tym koniec jeśli chodzi o kable, a dobrych fotek brak. W modelu, jak zapewne koledzy wiedzą, można zamontować pług do wydłubywania min KMT-8 i elektromagnetyczny system przeciwminowy. U mnie tych elementów nie będzie, gdyż zainspirowała mnie ta fotka:

p_1848eb07d81851d935b973a4555f9d76_zpsxlxmkoxl.jpg

Być może, pokuszę się nawet o taką zimową scenkę. Się zobaczy. Ok, dość pisania, pora pokazać co zmajstrowałem:

DSCI0240_zpsszy0kpbl.jpg

DSCI0242_zpsbubdc45k.jpg

DSCI0241_zpszcoaigps.jpg

DSCI0239_zpse11vpjol.jpg

A tu jeszcze taka fotka z kolegą z podwórka. Co by był dowód, że 90-ka żyje i ma się dobrze :

DSCI0244_zpsuj36fqes.jpg

No to, tyle na teraz, jakby ktoś cos wiedział na temat walkarroundu Termiego, to proszę o cynk. Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

... lufy dzialek zostawisz plastykowe?

Tak, zostają plastykowe, podobnie jak antena i gąsienice. A dlaczego?? Po pierwsze te zestawowe elementy wcale nie są gorsze. Po drugie, budując ten model, mam zamiar po prostu dobrze się bawić a nie maniakalnie szukać wszelkich baboli i obsesyjnie je naprawiać. Ten model buduję wyłącznie dla siebie, nie na żadne konkursy czy wystawy i plastykowe lufy w niczym mi nie przeszkadzają

A kiedy ruszysz z 80

Nie mam pojęcia. Jedno mogę obiecać. Na 100% ją skończę

Tego mi było trzeba. Po stokroć dzięki

No to zrobiłem dziś postępa he he . Zamontowałem Termiemu aż jeden z czterech jego pazurków. Coraz bardziej podoba mi się ten pojazd. I pomyśleć, że mam go tylko dlatego, że sklep modelarski pomylił się i sprzedał mi T-90A, którego tak na prawdę nie miał na stanie i w ramach rekompensaty, zaproponowali mi Terminatora. NIe żałuję że się zgodziłem . Takie szybkie pytanko, do szanownych kolegów. Czy istnieje jakiś akrylowy, bezbarwny lakier matujący, ale taki który naprawdę zdaje egzamin? Pytam o akrylowy z tego względu, że tu w Anglii, Royal Mail, ma takie zasady, że nie dostarcza zwykłą pocztą, produktów łatwopalnych. Sklepy modelarskie, wysyłają łatwopalny towar tylko kurierem, a taka przesyłka jest droższa. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję. A tu taki skromny update fotograficzny:

DSCI0246_zpsc0x9jzia.jpg

DSCI0247_zps1ke8m0o4.jpg

DSCI0245_zpsivufoove.jpg

Pozdrawiam.

Dzięki za cynk Krzyśku . Gdybyś był jeszcze łaskaw i sprecyzował o który vallejo matt chodzi, bo znalazłem kilka rodzajów w necie. Z góry dziękuję

• 2 weeks later...

Terminator uzbrojony po zęby :

DSCI0304_zpssopbksiv.jpg

DSCI0305_zpsg6v8c6y3.jpg

DSCI0306_zpsujb5dmvt.jpg

DSCI0307_zpstow68ica.jpg

W sumie wieżyczka jest już złożona na tip top, można zacząć myśleć o jakiś podmalunkach

Dzięki Przemku! W tej chwili skupiam się na 90-tce, gdyż wczoraj dotarła do mnie paczuszka od MIG JIMENEZ, a także matowy alclad. Skończę 90-kę, a potem Terminator już pełną parą