Seraph Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Witam wszystkich, słowem wstępu chciałbym się przywitać jako nowy na tym forum i od razu nieco pozawracać głowę osobom bardziej ogarniętym niż ja. Wróciłem do modelarstwa po latach przerwy, bo parę złotówek pozostaje wolnych w kieszeni, to czemu nie wrócić do starej pasji, która dawała dużo radochy. Wcześniej popełniłem wiele typowych „koszmarków” i mam nadzieje, że z wiekiem i nieco podniosę swoje techniki i rozwinę je, tak by w końcu modele zaczęły wyglądać chociaż przyzwoicie . Lecz już na samym początku powrotu do hobby z Miragem 2000C od Tamiya natrafiłem na problem, problem, uwaga – z washem. Oto co się dzieje: wash spływa z modelu razem z właściwą farbą i podkładem. Na model nałożyłem po kolei: -Podkład, farba w sprayu akrylowa Kobra, -Farby olejne Tamiya (rozcieńczane Wamodowskim rozcieńczalnikiem, bo z aero kładzione), -Sidolux Expert do drewna, -Kalki -Sidolux Całość po takim zabiegu schła około 3-4 dni, sądziłem, że to wystarczy by sido na tyle wyschło, że będę mógł spokojnie zwashować model. Lecz nic z tych rzeczy, wash przeżera się do gołego plastiku . Wash robię z farby olejnej Renesans i benzyny do zapalniczek bądź rozcieńczalnika Wamodu – efekt ten sam – wszystko spływa przy próbie starcia nadmiaru washa. Gdzie tkwi mój błąd? Źle dobrana chemia? Zbyt mało czasu na wyschnięcie sido? Zbyt szybko próbuje usunąć nadmiar washa (po około cigaretpauzie, czyli 5-10 minut)? Model był odtłuszczany przed nakładaniem podkładu, chociaż moje podejrzenia idą w jego stronę, że ta Kobra akryl to szajs i w dziwny sposób rujnuje wszystko. Będę wdzięczny za porady i wytknięcie mi co schrzaniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Uważam, że problem tkwi w tym, że wash olejny powinieneneś kłaść na farbę akrylową, zabezpieczoną ewentualnie sidoluxem, ale nie do drewna tylko do PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seraph Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Zaczynam zastanawiać się nad zakupem takiego gotowego washa, lecz nie będę ukrywać, że chciałem poznać techniki robienia washa "od podstaw", domowymi metodami. Naczytałem się, że jest to łatwa technika i pewny swego machnąłem takim washem zezłomowany model... i szok, spartoliłem coś. Hm, sądzicie, że sido do PCV jest trwalsze, niż to do drewna i wytrzyma washowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Wg mnie na model malowany farbami olejnymi powinieneś kłaść washa akrylowego. Zasada jest podobna z farbami akrylowymi- wtedy kładziemy washa akrylowego. Żeby wash się nie wżerał,mieszał i łatwo było go potem zmyć. Co do Sido to sie nie wypowiem bo sam używam lakierów akrylowych (Vallejo i Italeri) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi