Skocz do zawartości

Sd.kfz2 Kettenkraftrad 1/35 ( Tamiya )

Connor2

Rekomendowane odpowiedzi

Na tegorocznej Warszawskiej Fieście Modelarskiej nabyłem za jedyne 5 zeta, taki oto model. nie ukrywam, że zawsze chciałem mieć w kolekcji to maleństwo. Dlaczego za tak śmieszną kwotę? otóż brakowało w zestawie figurek, które i tak bym wywalił, gdyż nie pałam zbyt wielką miłością do figurek tej firmy.

fb56ebfb347507ecmed.jpg

Otwieramy pudełko... pierwsze wrażenie bardzo ok;)

c6bf10cec1670951med.jpg

Zabieramy się do pracy. Zaczynam od dokładnego oczyszczenia kół ze wszelkich nadlewów itp.

a5fe06c3046c49cemed.jpg

715d921d5a31bae7med.jpg

Części po obróbce, umyłem w letniej wodzie z dodatkiem mydła i zabrałem się do pierwszego malowania. po nałożeniu białej farby gruntującej pokryłem je kolorem gunmetal firmy Valeho.

ad76909f02ece2edmed.jpg

Kolejnym etapem mojej pracy było nałożenie metodą suchego pędzla mieszanki różnych odcieni brązu oraz pierwsze pokrycie kół warstwą zwykłej ziemii do kwiatów.

4e917f27cf606002med.jpg

Kolejny etap, to następna warstwa mieszaniny odcieni brązu i znowu tutaj zadziałałem metodą suchego pędzla

ff6421570a1220c5med.jpg

Dla porównania prezentuję koła jedynie pomalowane gunmetalem i poniżej utytłane w błocie

62f3df7b70f4d77bmed.jpg

No to na dziś koniec pracy, ze względu na to, że modele sklejam tylko w biurze gdzie pracuję;) ciąg dalszy jutro;) a na zakończenie fotka która mnie zainspirowała do zrobienia mini dioramy;)

f4d206fcfdfa8b68med.jpg

i zapraszam do jeżdżenia po mnie, wyśmiewania, wytykania palcami itp.... nie no..żartuję;) ale każdą radę przyjmę z otwartymi rękoma, jako że na wczorajszej Fieście dostałęm naprawdę mocnego kopa motywacyjnego;)

Jakie malowanie przewidujesz i jakiej formacji? Przyznam Ci racje, figury w tym zestawie byly (nazwijmy to) niedoskonale.

lJ2p2okGIhwVoCjLsQfyRZpm-hxUwwXJ5U1eTUHnfeM=w1363-h906-no

kJEHAO2SPH2Baq9W1dJg3cGJfUC17r-cJJuTH-Q7eok=w1363-h906-no

NSB4FfQ2bMX1MGkOdDLx-0weIfUT9TBNbYD_2CaEfi4=w1241-h906-no

DjGI8qTmT5xAUJ849ur0QMSmNVBmsKUJG-G_J30NlHg=w1363-h906-no

Alez nikt nie zmusza... Tylko przyklad byl.

Walczyłem kiedyś z tym modelem.

Z rzeczy które zapamiętałem, to wredna kalka, która średnio nachodziła na tablicę rejestracyjną z przodu nad kołem.

Mnie on wyszedł tak:

old1_zpsc2461b90.jpg

DSC01745_zps86f664a0.jpg

Dodatkowo obłożyłem kanapę z tyłu pojazdu sreberkiem żeby wykonać fakturę ala-skórzano-tapicerowana.

Resztę fotek masz tutaj:

http://stojkovicmodels.tnb.pl/news.php?readmore=7

Podrzucam też mój warsztat ze zmagań z tym szkrabem:

viewtopic.php?f=87&t=35346&hilit=Kettenkraftrad

Powodzenia!

W modelarstwie tak bywa... koncepcja zmienia się z dnia na dzień;) tak samo u mnie. Zobaczyłem wczoraj pewne zdjęcie będące fotomontażem, ale robiące wrażnie. przedstawiał archeologa oglądającego czaszkę niemieckiego żołnierza, a obok niego w czerni i bieli pokazany był nachylający się młody żołnierz. i właśnie coś takiego zrobię z wykorzystaniem tego pojazdu. będzie to dopiero co wykopany, cały utytłany w piachu i błocie "grat", a obok niego pomalowana cała na szaro figurka. dio będzie mieć tytuł "Duchy wojny"