Łukasz S. Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 (edytowane) Witam Również wystartuję do zimowego konkursu. Na warsztat wystawiam model Italerki, a jest to Medium 3 Ton Truck - Coal Engine (Opel Blitz Coal Engine Italeri 1/35) Co nieco o zestawie: Model: Medium 3 ton. Truck - Coal Engine Skala: 1:35 Producent: Italeri Nr katalogowy: 6457 Liczba i rodzaj elementów: 82 elementy z pomarańczowego tworzywa, 6 elementów przezroczystych, jedna gumowa rurka oraz 8 gumowych opon Schematy malowań: nieznana jednostka, Włochy, wczesny 1945 s.Avt.Abt. (mot.) 767, Bolonia, Włochy, wczesny 1945 Wehrmacht, 1944 Reichsarbeitdienst, 1944 organizacja Todt, 1944 Polizei, 1944 Jakość części: Części są ładnie odlane, nie ma niedolewek, natomiast jest kilka niewielkich nadlewek i całkiem sporo śladów po wypychaczach: np. wewnętrznej i spodniej części skrzyni ładunkowej. Ramki: Elementy przeźroczyste: Opony: Kalki: Instrukcja: I wkrótce pierwsze zdjęcia z produkcji tego modelu... Edytowane 18 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 18 Listopada 2007 Autor Share Napisano 18 Listopada 2007 Witam Po prezentacji, nastapił czas abym pokazał, co już poczyniłem w budowie tego modelu. Tak więc zapraszam do zdjęć: Na pierwszy ogień poszła kabina, mam zamiar co nieco tam pozmieniać, z pewnością dźwignię zmiany biegów, fotel, no i może dodam jakieś graty. ... których i tak z pewnością nie będzie widać... Tutaj już poskładana w całości maska. Z lewej jak i z prawej musiałem użyć niewielkiej ilości szpachli, moja nieostrożność doprowadziła do małego uszkodzenia... I to na dziś koniec, jak zawsze kolejna porcja zdjęć z budowy niebawem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Kolejna porcja zdjęć z budowy... Do poprzednich już poskładanych części modelu doszły kolejne: Niebawem wstawie szybki... W przedziale: kierowca, pasażer... Wymienilem Italerowską dźwignie zmiany biegów, zastępująć ją szpilką. Oraz powstaje paka, troszkę szpachlowania było, co widac na zdjęciach... Powoli zastanawiam się nad malowaniem... ... chyba Was tym zaskoczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 20 Listopada 2007 Autor Share Napisano 20 Listopada 2007 ... i kolejna porcja zdjęć z warsztatu. Deska rozdzielcza już zamontowana, pozostały tylko 2 szpary które muszę zaszpachlowac... I juz prawie gotowe to coś dziwne z przodu Kociołek ...widok z góry. Paka w całości ...widok z góry. Pozdro! I życzę milego oglądania, mile widziane jakieś komentarze, podpowiedzi? uwagi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 jakie malowanie? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 20 Listopada 2007 Autor Share Napisano 20 Listopada 2007 jakie malowanie? :> Napewno nie te które proponuje Italerka To chyba szybko się wyda, jak będę chciał pomalować model...? Całkiem świeżutkie zdjęcia z warsztatu: Rama, brakuje jeszcze kilku drobiazgów... Na koniec zostawiłem zawieszenie, bo zawsze są przesunięcia formy na resorach Oraz mała przymiarka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 22 Listopada 2007 Autor Share Napisano 22 Listopada 2007 I jak zawsze kolejna porcja zdjęć... Rama, doszło kilka części. Silnik, złożony już w całości. Możliwe że poprawię tą atrapę silnika (wiem że i tak nic nie będzie widać) ma ktoś dokładne zdjęcia silnika? Z góry dzięki za pomoc. Na koniec karoseria, doszły już lampy, ciekawi mnie czy ktoś się zorientuje co z nimi jest nie tak oraz wykonałem otwory na gumowy wężyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 całkiem szybko Tobie idzie praca, najbardziej ciekawi mnie końcowy etap czyli malowanie i brudzenie, ale póki co zaglądam w miarę regularnie do tego wątku Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 25 Listopada 2007 Autor Share Napisano 25 Listopada 2007 całkiem szybko Tobie idzie praca Fakt, bo modelik całkiem sympatycznie się składa Może jeszcze uda mi się wystartować z kolejnym modelem... Dziś kolejna porcja zdjęć z warsztatu. Tym razem powoli zabieram się za malowanie już wczęsniej sklejonych części. Kociołek: Oraz wnętrze kabiny, również już w początkowej fazie malowania. Oraz rzut na całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 25 Listopada 2007 Autor Share Napisano 25 Listopada 2007 Dorzucam kolejna porcję zdjęć z warsztatu Tym razem zabrałem się za felgi: Oraz po raz kolejny porcja poskładanego modelu w całość... Wykonałem małą zmianę w modelu, zapasowe koło zamontowałme na tył paki... ...ech znów muszę chyba poprawić światła, bo mam wrażenie że są lekko krzywo przyklejone...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 25 Listopada 2007 Share Napisano 25 Listopada 2007 Eeee że tak się zapytam niekoniecznie związanie z modelarstwem ale jak ten pojazd się poruszał? Silnik parowy- skrzynia biegów?? coś mi tu nieleży albo ja czegoś nierozkminiam- proszę o wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Listopada 2007 Share Napisano 26 Listopada 2007 Eeee że tak się zapytam niekoniecznie związanie z modelarstwem ale jak ten pojazd się poruszał? Silnik parowy- skrzynia biegów?? coś mi tu nieleży albo ja czegoś nierozkminiam- proszę o wytłumaczenie. Wygląda mi na to, że ciężarówka ta wyposażona jest w Gazogenerator Imberta na drewno. Maszyna ta służy do wytwarzania gazu drzewnego (holzgaz), który jest paliwem do silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 26 Listopada 2007 Share Napisano 26 Listopada 2007 Wygląda mi na to, że ciężarówka ta wyposażona jest w Gazogenerator Imberta na drewno. Maszyna ta służy do wytwarzania gazu drzewnego (holzgaz), który jest paliwem do silnika. Dokładnie tak... wszelkie połączenia prowadziły bezpośrednio do silnika, także żadnych modyfikacji nie trzeba było wprowadzać... ciśnienie itp. regulowano pokrętłami na kotle. Co do modelu... Najpierw - za dużo szpachli... Ople były dość "dziurawe" (chodzi o kabinę). Dałeś szpachle pomiędzy grill przedni, a boki osłony silnika... tam być jej nie powinno, bo na dobrą sprawę maska była otwierana i szpary były, raczej zalepił bym łączenie grilla z błotnikami - czyli te kilka milimetrów w dół... Poza tym żaden Opel Blitz, a właściwie Mercedes L-701 ( tak tak, nawet italka źle nazwała gdyż firma OPEL A.G. niemiała już wtedy nic do tej konstrukcji.)... nie miał montowanego koła na tyle, zwłaszcza na tyle paki, ponieważ po pierwsze utrudniałoby to otwarcie tylnej burty, po drugie mało praktyczne i koło byłoby podatne na uszkodzenia... Holzgazy miały "zapasówkę na pace (wewnątrz), gdyż standardowe umiejcowienie takowej było niedaleko pieca, co też mogło spowodować uszkodzenie opony. Oczywiście będę się przyglądał Łukaszu, bo jakoś dawno nic Twojego nie widziałem, a i z Tobą mi się nie udało słowa zamienić ostatnio Kibicuje jak najbardziej, a jakie malowanie planujesz ?? P.S. Zamiast tu Opla opisywać to powinienem się zabrać też za jakiś model konkursowy... Bo co ja tak komentował tylko będę Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 26 Listopada 2007 Share Napisano 26 Listopada 2007 Powiem krotko zajefajny model powstaje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 26 Listopada 2007 Autor Share Napisano 26 Listopada 2007 Co do modelu... Najpierw - za dużo szpachli... Ople były dość "dziurawe" (chodzi o kabinę). Dałeś szpachle pomiędzy grill przedni, a boki osłony silnika... tam być jej nie powinno, bo na dobrą sprawę maska była otwierana i szpary były, raczej zalepił bym łączenie grilla z błotnikami - czyli te kilka milimetrów w dół... Ano się zaszpachluje, sam wiem że Ople Italerki są dziurawe Taki już urok tej firmy, może jakaś inna by się mogła wyspecjalizować w OplacH, np. Dragon? Poza tym żaden Opel Blitz, a właściwie Mercedes L-701 ( tak tak, nawet italka źle nazwała gdyż firma OPEL A.G. niemiała już wtedy nic do tej konstrukcji.)... nie miał montowanego koła na tyle, zwłaszcza na tyle paki, ponieważ po pierwsze utrudniałoby to otwarcie tylnej burty, po drugie mało praktyczne i koło byłoby podatne na uszkodzenia... Holzgazy miały "zapasówkę na pace (wewnątrz), gdyż standardowe umiejcowienie takowej było niedaleko pieca, co też mogło spowodować uszkodzenie opony. E tam, mnie się podoba zapasówka na pace z tyłu :P Wewnątrz jakoś tak dziwnie to wyglądało jak zrobiłem przymiarke... A tak to mam coś innego! Oczywiście będę się przyglądał Łukaszu, bo jakoś dawno nic Twojego nie widziałem, a i z Tobą mi się nie udało słowa zamienić ostatnio W sumie Przemo masz rację, mam kilka rozgrzebanych modelów, ale jakoś nie dałem rady ich skończyć... Więc z mojej strony to zajeb**** porażka :( Mam nadzieje że w przyszłym roku je dokończę...? Jak coś zawsze wal na gg do mnie! Kibicuje jak najbardziej, a jakie malowanie planujesz ?? Hehe, napewno nie to co oferuje Italerka, ujawnię ciutek tajemnicy :P Będzie to malowanie cywilne! Tfu wygadałem się P.S. Zamiast tu Opla opisywać to powinienem się zabrać też za jakiś model konkursowy... Bo co ja tak komentował tylko będę Nom zapraszamy do konkursu! Rady zawsze mile widziane! Pozdro! Łukasz S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 27 Listopada 2007 Autor Share Napisano 27 Listopada 2007 Siemka To znowu Ja Tak na szybko zdjęcia z warsztatu. Prace trwają przy kabinie. Model malowany Pactrami: Otoczenie kabiny nr.118 Fotel nr.21 Pozostaje jeszcze ino, suche patele i niewielkie obicia do wyknania... Oczywiście zostały jeszcze do wykonania graty, które muszę jeszcze jakieś wykonać lub poszukac w składzie odpadów modelarskich... I na zakończenie mała przymiarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 1 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Witajcie! Dość długi czas, nic nie pokazywałem z mojego wasztatu, tak więc zapraszam do oglądania: Już wstępne malowanie Opla, niebawem bedzie kolejny kolorek nakładany. Ino wykonam testy... Tutaj całość w przymiarce do ramy, która została pomalowana na kolor czarny Pactra 1 i dla zmatowienia koloru Pactra 46 To na dziś tyle, jak zawsze mile widziane uwagi krytyczne :P Edytowane 1 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 1 Grudnia 2007 Share Napisano 1 Grudnia 2007 Siemka Wygląda nieźle, ale zdecydowanie zrób coś z "kanapą". Daj na nią jakąś chusteczkę, cokolwiek bo wygląda średnio naturalnie :p pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 2 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2007 ale zdecydowanie zrób coś z "kanapą". Daj na nią jakąś chusteczkę, cokolwiek bo wygląda średnio naturalnie :p "Kanapa" nie została jeszcze do końca wykończona... Coś wymyślę, ale czy to coś da? I tak nie będzie tego widać! Mam takie kamyczki, ino chyba co niektóre są zbyt za duże... ...i czeka mnie selekcja Mniej więcej tak, wyglądają na pace! Niebawem intro z pierwszego malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 3 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2007 Nocna akualizacja: Budowa modelu małymi kroczkami dobiega końca...! Lecz i tak jeszcze sporo przede mną... Efekty wczorajszej bitwy z zawieszeniem od Opla Pozostało tylko wykończyć przednie zawieszenie, aby Opel mógł juz stać o własnych siłach UWAGA!!! Przedpremierowy pokaz z malowania! Myślę że wyszło dośc ciekawie? Przepraszam za niezbyt dobrej jakości zdjęcią, jutro postaram się je wykonać w świetle dziennym... Uwagi, krytyki, pomoc itd. mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Ja po cichutku oglądam relację i widzę, że modelik nabiera kształtów , czekam na malowanie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 Witam! Jakoś tak, przystopowałem z Oplem... Ale coś tam powoli pełznie do przodu! Dziś zapodam kilka zdjęć: Kociołek już zamontowany do ramy. Taki drobiazg na tył gotowy. Heh, wiem że w tym modelu nie było błotników (nadkola?) model będzie trochę s-f, i je zamontowałem. Od razu wyjaśniam co do kolorów, Pactra 7 pierwsza warstwa na koniec Pactra 26 I na koniec zonk Italerki wał napędowy jest za krótki, będzie trzeba dorabiać kilka mm Utnę wał, gdzieś na środku i dodam brakujące mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Łukaszu ja tu widzę, że jakieś sympatyczne kolorki stosujesz ? Czyżby "Browaromobil" ? Co do tego wału, to właśnie tak Italerka lubi robić "w wała"... Pozdrawiam i obserwuję dalej Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2007 Łukaszu ja tu widzę, że jakieś sympatyczne kolorki stosujesz ? Czyżby "Browaromobil" ? Ano fakt Możliwe że, Browaromobil, jeszcze szukam odpowiednich napisów aby moża było stuknąć na pace... Napewno dam znać co wybrałem i czy będzie to odpowiednie Co do tego wału, to właśnie tak Italerka lubi robić "w wała"... Jestem już na etapie przedłużania tego ustrojstwa... I czas na wieści z warsztatu: Opel jest na cząstkowym etapie malownia... Tutaj lampa przed tuningiem, etap produkcyjny Lampa po tuningu, nie jest pomalowana chromem... Wykorzystałem do tego celu płytę CD zdejmująC z niej folię. A efekt sami zobaczcie jak to wyszło: Kolejna cząstka z przedniego zawieszenia: Drzwi, lewe i prawe, dorobiłem nowe uchwyty od środka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 Nooo Łukaszu - kolorowo to widzę, coraz ładniejszy... pozwolisz że fotki już ukończonego modelu dodam do Swojej małej Blitzogalerii umieszczonej gdzieś w otchłani mojego dysku twardego :P Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi