Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Nie wiem czy trafiłem do odpowiedniego działu, jako że moje zapytanie dotyczy wszystkich modeli (ale przede wszystkim lotniczych). W razie czego proszę moderatora żeby przekierował mine do odpowiedniego działu. Rzecz dotyczy przechowywania modeli. Przechowuję je na nieizolowanym strychu, który niestety dość mocno się nagrzewa w upalne dni. Niestety ze względu na ich ilość nie mogę przechowywać ich w innym miejscu, a strychu na razie nie izoluję ze względów finansowych. Modele przechowuję w drewnianej szafie. Mniej się martwię o te sklejone, a bardziej chodzi mi o te niesklejone w pudełkach. Czy coś może im grozić w upalne dni (czy materiał może się odkształcić albo rozmięknąć)? :hmmm: Przy temperaturze +30C na strychu po nagrzaniu w najcieplejszym momencie dnia temperatura w szafie osiąga +40C - +45C. Czy taka temperatura jest groźna? Szczególnie chodzi mi o żywice. Na razie zastosowałem półśrodek. Obkleiłem w miarę szczelnie całą szafę dwustronną folią termoizolacyjną Uni Rb, a materiały z żywicy trzymam na najniższych półkach. Mostki termiczne i szpary zakleiłem taśmą aluminiową. Zobaczę jaka teraz temeratura będzie w środku w upały. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i wasze opinie w tym temacie.

Napisano (edytowane)

Chowaj żywice do piwnicy .

Ja kilkanaście lat miałem modele na strychu gdzie było latem ze 35 stopni i nic się z nimi nie stało.

Edytowane przez Gość
Napisano

Witam

To raczej na pewno nie jest dział na taki wątek. Napisz PW z prośbą o przeniesienie.

Co do twoich wątpliwości to radziłbym Ci przełożyć kalkomanie do jednego zbiorczego pudła, lub klasera na znaczki i umieścić w przyjaźniejszym otoczeniu, gdyż różnie może z nimi być. Pod wpływem temperatury lub zmiennej wilgotności pomieszczenia mogą żółknąć (np. starsze kalki Monogram), odkształcać się (np. starszy SP-Decal) lub przyklejać do folii (jeśli są spakowane w zapakowane w zamknięte woreczki jak ma w zwyczaju np. Academy lub Accurate Miniatures). Nie jest to reguła, ale niestety zdarzają się takie przypadki.

Co do plastikowych czy żywicznych elementów nie spotkałem się z jakimiś problemami. Jeśli natomiast masz w sobie coś ze "zbieracza pudełek" i cenisz sobie również opakowanie, to pamiętaj by nie wystawiać ich bezpośrednio na słońce (pudełku od mojej F-16 Sufa z Academy wystarczyło, że postało na półce zbliżonej do okna przez jakieś 3 miesiące i okazało się, że jego część leżąca od strony okna jest wypłowiała). Wilgoć również źle wpływa na karton, ale to się chyba rozumie samo przez się.

Tyle ode mnie

Pozdrawiam

Kornik

• 3 weeks later...
Napisano

Aczkolwiek na najbliższe dni zapowiadają upały do +35C, co oznacza, że na strychu będę miał temperaturę w najgorętszym momencie dnia +45C - +50C Sklejone modele przeniosłem do domu a na strychu zostawiłem tylko te niesklejone w pudełkach, schowane w szafie. Więc myślę, że przy takiej temperaturze im chyba nie powinno się nic stać??? Jeśli ktoś z was miał już doświadczenia z przechowywaniem modeli w takiej temperaturze (niesklejonych), to będę wdzięczny, jeśli podniesie mnie na duchu. Czytałem na wielu stronach o właściwościach polistyrenu i jego temperatura topnienia zaczyna się od +70C (średnio) więc chyba powinno być ok?