kubus_puchatek248 Napisano 17 Czerwca 2015 Share Napisano 17 Czerwca 2015 Witam! Nie wiem czy trafiłem do odpowiedniego działu, jako że moje zapytanie dotyczy wszystkich modeli (ale przede wszystkim lotniczych). W razie czego proszę moderatora żeby przekierował mine do odpowiedniego działu. Rzecz dotyczy przechowywania modeli. Przechowuję je na nieizolowanym strychu, który niestety dość mocno się nagrzewa w upalne dni. Niestety ze względu na ich ilość nie mogę przechowywać ich w innym miejscu, a strychu na razie nie izoluję ze względów finansowych. Modele przechowuję w drewnianej szafie. Mniej się martwię o te sklejone, a bardziej chodzi mi o te niesklejone w pudełkach. Czy coś może im grozić w upalne dni (czy materiał może się odkształcić albo rozmięknąć)? Przy temperaturze +30C na strychu po nagrzaniu w najcieplejszym momencie dnia temperatura w szafie osiąga +40C - +45C. Czy taka temperatura jest groźna? Szczególnie chodzi mi o żywice. Na razie zastosowałem półśrodek. Obkleiłem w miarę szczelnie całą szafę dwustronną folią termoizolacyjną Uni Rb, a materiały z żywicy trzymam na najniższych półkach. Mostki termiczne i szpary zakleiłem taśmą aluminiową. Zobaczę jaka teraz temeratura będzie w środku w upały. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i wasze opinie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Czerwca 2015 Share Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Chowaj żywice do piwnicy . Ja kilkanaście lat miałem modele na strychu gdzie było latem ze 35 stopni i nic się z nimi nie stało. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Czerwca 2015 Share Napisano 17 Czerwca 2015 Witam To raczej na pewno nie jest dział na taki wątek. Napisz PW z prośbą o przeniesienie. Co do twoich wątpliwości to radziłbym Ci przełożyć kalkomanie do jednego zbiorczego pudła, lub klasera na znaczki i umieścić w przyjaźniejszym otoczeniu, gdyż różnie może z nimi być. Pod wpływem temperatury lub zmiennej wilgotności pomieszczenia mogą żółknąć (np. starsze kalki Monogram), odkształcać się (np. starszy SP-Decal) lub przyklejać do folii (jeśli są spakowane w zapakowane w zamknięte woreczki jak ma w zwyczaju np. Academy lub Accurate Miniatures). Nie jest to reguła, ale niestety zdarzają się takie przypadki. Co do plastikowych czy żywicznych elementów nie spotkałem się z jakimiś problemami. Jeśli natomiast masz w sobie coś ze "zbieracza pudełek" i cenisz sobie również opakowanie, to pamiętaj by nie wystawiać ich bezpośrednio na słońce (pudełku od mojej F-16 Sufa z Academy wystarczyło, że postało na półce zbliżonej do okna przez jakieś 3 miesiące i okazało się, że jego część leżąca od strony okna jest wypłowiała). Wilgoć również źle wpływa na karton, ale to się chyba rozumie samo przez się. Tyle ode mnie Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus_puchatek248 Napisano 2 Lipca 2015 Autor Share Napisano 2 Lipca 2015 Aczkolwiek na najbliższe dni zapowiadają upały do +35C, co oznacza, że na strychu będę miał temperaturę w najgorętszym momencie dnia +45C - +50C Sklejone modele przeniosłem do domu a na strychu zostawiłem tylko te niesklejone w pudełkach, schowane w szafie. Więc myślę, że przy takiej temperaturze im chyba nie powinno się nic stać??? Jeśli ktoś z was miał już doświadczenia z przechowywaniem modeli w takiej temperaturze (niesklejonych), to będę wdzięczny, jeśli podniesie mnie na duchu. Czytałem na wielu stronach o właściwościach polistyrenu i jego temperatura topnienia zaczyna się od +70C (średnio) więc chyba powinno być ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi