Almirante Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Witam Mam pytanie odnośnie floty tego krótko istniejącego kraju. Wikipedia podaje że "Flota gruzińska posiadała jeden niszczyciel, cztery torpedowce i cztery samoloty myśliwskie." Z angielskiej wersji można dowiedzieć się, że miała także kilka parowców. Myślę, że pochodziły z Floty Czarnomorskiej, pewnie stacjonowały w Poti lub Batumi i zostały przejęte przez Gruzinów. Po inwazji sowietów mogły wrócić na stan floty. Czy może ktoś z Was zna nazwy/typy tych okrętów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Lipca 2015 Share Napisano 18 Lipca 2015 W artykule o gruzińskiej Marynarce Wojennej Hartmut Ehlers pisze, iż w tamtym czasie w służbie były 3 jednostki - jednak nie podaje ich nazwy. OW nr59 [2003/3] Wikipedii bym nie traktował jako "wyroczni" bo tam często niestety błędy są, a mało kto to weryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 20 Lipca 2015 Autor Share Napisano 20 Lipca 2015 Dzięki za odzew Okręty Wojenne mam, dużo na nie liczyłem, jednak piszą głównie o ich współczesnej MW. Przeglądam życiorysy czarnomorskich niszczycieli (też niestety na Wikipedii), ale na razie na nic interesującego mnie nie natrafiłem. Szkoda, że Gruzini mają taki alfabet, bo nijak idzie mi się w tym odnaleźć i trzeba szukać w rosyjskim czy angielskim:( Dziękuję i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Almirante - spróbuj poszukać takiej pozycji: The Making of Modern Georgia, 1918-2012 autor: Stephen F. Jones. Po wrzuceniu w google tytułu to u mnie wyskakuje zajawka z books-google i całe fragmenty są dostępne (też opcja via translator). Dość szczegółowo jest opisany konflikt z bolszewikami - może i coś o flocie będzie. Ale to już sam musisz obadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Dzięki wielkie, będę się w to zagłębiał Jeśli coś znajdę to się tym podzielę ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2015 http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=8015 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi