Wooh Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Nie chcę Ci mówić jak masz zrobić model, bo zrobisz go tak, jak będziesz chciał, najważniejsze żeby cieszył twoje oko, ale może spróbować z czymś ciemniejszym? Jest wiele fajnych kolorków wnętrza, od czerwonego po zwykłe czarne. Chcesz to podeślę tobie kilka propozycji na PW ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Może tutaj sobie popatrz: http://www.cars.com/ferrari/california/2014/colors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Tak na dobrą sprawę jeszcze nie wiem jak ten Revellowski kolor wygląda, ale osobiście podoba mi się takie jasne wnętrze Chętnie oglądnę zdjęcia jak masz, możesz mi wysłać wiadomość na PW, może akurat coś bardziej mi się spodoba Z góry dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Cześć! Coś tam grzebię powoli przy wnętrzu Californii. Myślałem nad kolorem wnętrza i ostatecznie zdecydowałem się na zastosowanie tego, który był w zestawie, bo po prostu podoba mi się Lubię jasną tapicerkę w samochodach. Kilka fotek: Przymiarki na sucho: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 W tym układzie kolorystycznym, który wybrałeś, także tył powinien być w całości jasny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2015 hmm, nie jest jeszcze nic przyklejone więc zamalować można zobaczę sobie jak to by wyglądało i zadecyduję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 hmm, nie jest jeszcze nic przyklejone więc zamalować można zobaczę sobie jak to by wyglądało i zadecyduję ;) Tak,mniej więcej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2015 O, dzięki wielkie za zdjęcie! Zobaczę co się da zrobić, bo w sumie podoba mi się czarny środkowy tunel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooh Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 hmm, nie jest jeszcze nic przyklejone więc zamalować można zobaczę sobie jak to by wyglądało i zadecyduję ;) Tak,mniej więcej: W swoim robię tak samo, tylko środkowy tunel na czarno idzie. Fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Cześć! ostatnio znalazłem troszeczkę czasu na podłubanie przy modelu, przedstawiam moje wypociny: Wnętrze: Przymiarka z deską rozdzielczą: Z zewnątrz z wklejoną deską: Przymiarki wnętrza: I tutaj mam pytanie: jak najlepiej skleić ze sobą do kupy karoserię, podwozie i wnętrze? Wnętrze do deski rozdzielczej i karoserii i potem wszystko do podwozia? Czy najpierw wnętrze do podwozia, potem na to karoseria z deską? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 W tamiya wystarczy wkleic wnetrze do podwozia a na to buda. W 599gtb z revella musialem kombinowac bo jak gdzies pasowalo to w drugim miejscu byl luz albo musialem uzyc sily. Moja rada sprawdz 10 razy zanim dasz klej =] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 No właśnie tutaj w Revellu to nie do końca pasuje ;) wzdłuż linii szyb bocznych będzie szpara między karoserią a wnętrzem... chyba że uda mi się to jakoś na siłę ze sobą zgrać, skleić tak żeby się trzymało bez szpar, jakimś cudem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Hej. Jestem w tym samym momencie co Ty, tylko w wersji open top. Do wanny przyklej paski polistyrenu, tak żeby ją poszerzyć, doszlifuj i będzie grało. Naciąganie nie wyjdzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Hmm niestety ale nie dysponuję polistyrenem w domu, chyba że dobrze poszukam, ale wątpię... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Hmm niestety ale nie dysponuję polistyrenem w domu, chyba że dobrze poszukam, ale wątpię... :(Jeśli chesz nabyć to zapewne parę sklepów w polsce oferuje producty Plaststruct. Na przykład Martola.Jestem przekonany, że znajdziesz także rodzimych producentów w troszkę niższych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Na allegro jest polistryren/HIPS w formatach ok A4 różnych grubości za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Bardzo średnio to wygląda... Nie wiem, co Ci nie pasuje i gdzie powstają te szpary... U mnie wszystko pasuje... Możesz pokazać to na fotce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 Cześć! Ostatnio u mnie z czasem średnio, ale coś podziubałem przy modelu, już prawie koniec. Tutaj sklejone koła: Dopiero na zdjęciu widać takie dziwne nacięcia na boku opony, przełożyłem oponę na drugą stronę i już na szczęście jest OK Na sucho jak pasowałem maskę, razem z zamontowanymi (też na sucho) zawiasami, wszystko ładnie pasowało, a po przyklejeniu, jak widać, prawa część maski odstaje o niecały milimetr od karoserii: :( Przykleiłem też szyby, pierwszy raz kleiłem, i o ile tylną kleiłem jako pierwszą i nie mam większych powodów do zadowolenia: tak z bocznymi poszło mi już lepiej, jestem całkiem zadowolony: Ale najgorsze dopiero przede mną, przednia szyba kompletnie nie pasuje, jest za mało wygięta :( Próbowałem nagrzać ją suszarką i nieco wygiąć żeby pasowała, przykleić klejem i okleić taśmą żeby się nie odkształcała i dobrze przykleiła, niestety to na nic :( Teraz leżakuje pod obciążeniem całą noc, dziś cały dzień, zobaczymy czy to coś pomoże. I jeszcze moje pytanie - w jaki sposób przyklejacie ładnie oszklenie, żeby nie naruszało tak bardzo farby? Ja używam Revell Contacta Professional z igłą i całkiem dobrze mi się tym klei Z góry dzięki za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Pomijając wszystko inne to chyba zapomniałeś, że szyby przed przyklejeniem trzeba pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 Hmm, szczerze, nie wiedziałem o tym... Pomalować rozumiem od zewnętrznej strony żeby zamaskować klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Hmm, szczerze, nie wiedziałem o tym... Pomalować rozumiem od zewnętrznej strony żeby zamaskować klej? To też... A jeżeli jesteśmy przy "szkle" to zapomniałeś także o uszczelkach w światłach. Do przyklejenia możesz użyć - jeżeli nie chcesz się bawić w specjalistyczne kleje - wikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooh Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Hmm, szczerze, nie wiedziałem o tym... Pomalować rozumiem od zewnętrznej strony żeby zamaskować klej? Pomalować tak jak jest w oryginale, znaczy upodobnić bo tak jak w prawdziwym nigdy nie będzie. Widać szwy na plastiku m.in. na przednim zderzaku i przednich błotnikach, felgi można by było pomalować, bo chrom trochę nie pasuję, po za tym nie widziałem jeszcze takiej, z takimi felgami. Spróbuj poprawić i zobaczysz, że będzie o wiele lepiej, może te szwy na plastiku już zostaw, bo musiał byś malować cały samochód znów, ale na następny raz pamiętaj o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 To też... A jeżeli jesteśmy przy "szkle" to zapomniałeś także o uszczelkach w światłach. Do przyklejenia możesz użyć - jeżeli nie chcesz się bawić w specjalistyczne kleje - wikolu. Hmm dzięki wielkie za ten patent, następnym razem skorzystam! Widać szwy na plastiku m.in. na przednim zderzaku i przednich błotnikach, felgi można by było pomalować, bo chrom trochę nie pasuję, po za tym nie widziałem jeszcze takiej, z takimi felgami. Spróbuj poprawić i zobaczysz, że będzie o wiele lepiej, może te szwy na plastiku już zostaw, bo musiał byś malować cały samochód znów, ale na następny raz pamiętaj o tym. Co do felg - takie były w zestawie, ja je pomalowałem jeszcze wg instrukcji bezbarwną farbą matową, w moim przypadku Humbrol 49, wydaje mi się że dzięki temu lepiej wyglądają - nie jest to taki bijący po oczach plastikowy chrom prosto z wypraski, przynajmniej w moim odczuciu Mam do Was jeszcze takie pytanie - w jaki sposób najlepiej wygiąć przednią szybę? Niestety moja jest zbyt mało wygięta, przez co klej jej nie trzyma na swoim miejscu, próbowałem nagrzewać suszarką, trzymać pod obciążeniem żeby się wygięła ale na niewiele się to zdaje :( Macie jakieś pomysły? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 .... Mam do Was jeszcze takie pytanie - w jaki sposób najlepiej wygiąć przednią szybę? Niestety moja jest zbyt mało wygięta, przez co klej jej nie trzyma na swoim miejscu, próbowałem nagrzewać suszarką, trzymać pod obciążeniem żeby się wygięła ale na niewiele się to zdaje :( Macie jakieś pomysły? z góry dzięki Gorąca woda, ale bardzo delikatnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooh Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Co do felg - takie były w zestawie, ja je pomalowałem jeszcze wg instrukcji bezbarwną farbą matową, w moim przypadku Humbrol 49, wydaje mi się że dzięki temu lepiej wyglądają - nie jest to taki bijący po oczach plastikowy chrom prosto z wypraski, przynajmniej w moim odczuciu Ja np. miałem pod ręką lakier w sprayu, do felg samochodowych, delikatnie siknąłem i nawet wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi