Tenggeri Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 (edytowane) Również dla zabawy chcę wystartować w konkursie. Postanowiłem skleić mój pierwszy czołg T-72 M/M1. Zobaczymy jakie będą efefty. Narazi zrobiłem zdęcia pudełka i jego zawartość. Ale będzie jazda!!!! Edytowane 21 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 no ciekawe jak ci wyjdzie ten czolg pozdrowienia p.s. kiedys baaardzo czesto jezdzilem na Protector za Piotrkowem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Listopada 2007 Autor Share Napisano 21 Listopada 2007 No i podobało ci się? Zobaczymy, dzisaj zaczynam sklejać Robiłeś już kiedyś jakiś czołg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 heh skoro jezdzilem dwa razy w tygodniu przez prawie rok to chyba odpowiedz jest jasna :P nie robilem czolgu, siedze tylko w cywilnych autach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Listopada 2007 Autor Share Napisano 21 Listopada 2007 Znasz jakiś spsób ładnego przycieniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 No i podobało ci się? Zobaczymy, dzisaj zaczynam sklejaćRobiłeś już kiedyś jakiś czołg? Ja robiłem na jego podstawie PT-91. Co mogę ci doradzić: 1) przede wszystkim za krótkie są gąsiennice o dwa ogniwka, najlepiej je zamontować na załamaniach kół jezdnych 2) przednia płyta pancerna jest trochę za gruba i wymaga zeszlifowania. 3) celownik dalmierza TPD-K1 najlepiej odciąć i wywalić na kopach (totalna porażka) a nowy zrobić od podstaw 4) podstawowa sprawa to musisz się zdecydować który czołg chcesz robić T-72M nie miał wyrzutni granatów dymnnych a we wczesnych latach eksploatacji miał krótkie fartuchy i odchylane ekrany przeciw kumulacyjne T-72M1 miały już długie fartuchy ale różniły się jeszcze wyżutniami granatów dymnych. Polacy montowali w ramach "modernizacji" tzw. "układ schodkowy" natomiast Ruscy fabrycznie montowali zestaw Tucza (czyli to co przedstawione jest przez Revella) Ogólnie model bardzo przyzwoity. Pomimo tych małych wad ja daję 5/5 Powodzenia będę śledził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Listopada 2007 Autor Share Napisano 21 Listopada 2007 No dzięki za porady. Postaram się wykonać go jak najlepiej. Jutro zamieszczę fotki z postępów (niewielkie, ale są ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 22 Listopada 2007 Autor Share Napisano 22 Listopada 2007 Oto moje postępy. Idzie to dość wolno ale posuwa sie do przodu. Muszę powiedzieć, że kadłub naprawdę skleił się bezproblemowo, bez rzadnej szpachli tylko troczę szlifu. Części przed klejeniem I po... Dzisiaj zamirzam zabrać się za koła, tylko jeszcze nie wiem jak je pomaluję. Może wieczorem zamieszczę postępy z prac. Jeśli macie jakieś pomysły to możecie mi je podrzucić, czętnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Idzie to dość wolno ale posuwa sie do przodu. Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł Nie wiem co ci poradzić. W zasadzie to już wszystkie wady opisałem. Sklejanie "go" to będzie sama przyjemność. Trzymam kciuki i pilnie będę obserwował. W razie problemów pisz na forum. A i jeszcze jedno... Malowanie oczywiście jedynie słuszne? (polskie przyp. red.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 Mógłbyś mi podesłać jakiś link z polskim T-72. By zobaczył, bo do tj pory zastanawiałem się nad fńskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 Prace idą do przodu. Koła sklejone i kilka z nich pomalowane na raz Tutaj następny plus koła pasują do siebie nie ma żadnych dziur i idealnie się malują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Rób w polskim malowaniu Np. taki: Tu masz też link do T-72 z 6 i 12 DZ: http://www.primeportal.net/tanks/clemens_niesner/t-72m1_photos.htm http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=61018&page=15&highlight=m163 Nie wiem, czy poszperałeś po forum, ale polecam też ten temat: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=709&postdays=0&postorder=asc&start=15 Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 Użyję tych kolorów co na obrazku ale może zamiast brązu dodam piaskowy. Co sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 A masz taka fotke z piaskowym kolorem? Jesli tak to jasne, ze mozesz zastosowac. A jesli nie to..., uhuhu...zaraz rozlegna sie salwy No chyba, ze ten braz na fotce to wlasnie piaskowy kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 Mam fotkę. Ale nie na czołgu tylko na działku. Rozmieszczenie plam według własnej konwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Tenggeri, przejrzalem pare fotek, z linka od sokola i sam mialbym problem z doborem kamuflazu Wiekszosc T-72 na fotkach jest tak utaplana w blotku i brudzie, ze trudno powiedziec, czy to farba czy brud. Do tego jeszcze sa niezle maskowane galeziami. Ten czysciutki 3-kolorowy T-72 to jest chyba z jakiejs wystawy albo innych "dni otwartych". Najlepiej bedzie jak ktos z prawdziwych modelarzy pancernych poda Ci konkretne kolory, ewentualnie wzor kamo. Oczywiscie mozesz improwizowac, bo to w koncu Twoj model, ale powinienes najpierw sprobowac znalezc malowanie rzeczywiscie istniejace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 Jednak robię tak jak na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Z numerami kolorów w polskich czołgach to jest kłopot. W zasadzie każda jednostka maluje tym co jest pod ręką. Rozmawiałem kiedyś z kierowcą "bewupa" z 7 BOW ze Słupska i mówił, że oni malują farbami, które szef kupuje w zwykłym sklepie. A co do tej pierwsze fotki - to myślę że zestaw kolorów byłby taki: zielony - Light green - (303) brązowy - Red brown (47) ciemnozielony - Dark green (73) Kolory według Gunze Sangyo Hobby Colour Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 Wiesz co. Chyba tymi właśnie kolorami będę malował. Tylko że Revella Antracyt nr. 9 Ciemnozielony nr. 68 Brązowy nr 331 Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Przepraszam, że się wtrącę. Czy to jest relacja konkursowa, czy poradnik początkującego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 24 Listopada 2007 Autor Share Napisano 24 Listopada 2007 Przecież w regulaminie nie ma napisane, że nie można konsultować niektórych rzeczy z forumowiczami. Więc w czym problem kolego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 24 Listopada 2007 Autor Share Napisano 24 Listopada 2007 Pomalowałem spód czołgu. Oto wyniki Dzisiaj zamierzam brać sięza gąsienice. Zobaczymy jak będzie szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 A po kiego grzyba komuś się chciałoby w rzeczywistości malować kamo na spodzie czołgu? Masz na to jakieś kwity czy to tylko twoja fantazja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 24 Listopada 2007 Autor Share Napisano 24 Listopada 2007 Pomalowałem tak z rozpędu Jutro zamieszczę fotki z gąsienicami. Nie wiem czemu nikt nie lubi ich sklejać. Według mnie sklejanie gąsienic nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 Co się dzieje, Tenggeri? Wysłałeś ileś postów z niecałą wypowiedzią... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi