Skocz do zawartości

RAF FE2b Aeroclub 1/48

xmald

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Po Camelu postanowiłem pozostać w klimatach RFC. Model wtajemniczeni w szmatopłaty pewnie znają - typowy short run z dobrodziejstwem inwentarza. Gruby plastik, detale bez szału ale jak dla mnie najważniejsze, że jest i z tego, co widziałem da się z niego zbudować bardzo fajnie wyglądający model. Malowanie wybrałem dość oklepane czyli 6341 -Zanzibar No1. Jako dokumentację dostępna jest świetna instrukcja od modelu WnW oraz Windsock. Na razie pocieniam burty kadłuba.

raf-fe2b-6341.jpg

(źródło: www.cbrnp.com/profiles/quarter1/raf/raf-fe2b-6341.jpg)

• 2 months later...

Z powodu narodzin córeczki cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu, ale coś jednak udało się wyskrobać. Zdjęcia podłe, wiem... Trochę tu jeszcze dłubania i poprawek zostało chodniki i obicia jeszcze do zrobienia. Ten model daje w kość - detale nie istnieją wszystko trzeba skreczować - chyba w pierwszej trójce najbardziej klocowatych w mojej kolejkcji. Fotel wymieniłem - zestawowy dla jakiegoś wielkoluda był. Pokazuję toto z kronikarskiego obowiązku bardziej niż z chęci.

Fe2b%20aeroclub%201_zpsmwg2df8z.jpg

Fe2b%20aeroclub%203_zps7hgn2j71.jpg

Fe2b%20aeroclub%202_zpsxbqcoogm.jpg

Jak widzę temat popularny jak Moda na sukces... ale co mi tam.

Pomimo zabiegów ten silnik dobrze nie wygląda. Odlany z białego metalu i glutowaty... musiałem go przerabiać na wersję 120 koni, bo w zestawie była mocniejsza.

Poskładałem do kupy skrzydła - jak widać. Dorobiłem okucia grawitacyjnego zbiornika paliwa i azbestową osłonę na tylnym zastrzale przy wydechu. Mimo niedoróbek model zaczyna mi się podobać. Pora zaczynać naciągi.

Fe2b%20aeroclub%205_zpssoodfn0n.jpg

Fe2b%20aeroclub%206_zpsfhxnymfv.jpg

Fe2b%20aeroclub%204_zps7pssyzry.jpg

Fe2b%20aeroclub%207_zpsryd0kmxl.jpg

Mimo niedoróbek model zaczyna mi się podobać.

Mnie też! Silnik, mimo Twoich obaw wygląda realnie i na pewno nieglutowato. Całość bardzo dobrze, a takie smaczki, jak obwiązany zastrzał baldachimu przy silniku, czy te delikatne obtarcia dodają tylko modelowi uroku. Czekam na naciągi, no i oczywiście śmigło.

• 4 weeks later...

Czołem,

Temat nie umarł, żyje i ma się całkiem dobrze...

Zrobiłem naciągi i dokleiłem belki ogonowe oraz resztę dupereli. Przerobiłem też przednie kółko bo producent je odlał jako jeden element - znalazłem kółko o odpowiedniej średnicy z modelu w 72. Tych naciągów do zrobienia jeszcze trochę zostało... Musiałem wymienić kokardy ze spodnich powierzchni skrzydeł, bo miały obwódki, których nie posiadał oryginał. Poszukuję również rysunku lub planu śmigła dwułopatowego używanego na Fee.

Fe2b%20aeroclub%208_zpscdanpwzw.jpg

Fe2b%20aeroclub%209_zpsovvzyof7.jpg

Fe2b%20aeroclub%2010_zpsuegvhwcg.jpg

• 2 weeks later...

Czołem,

Kuba dzięki za komentarz. Jak widzę mój wątek bije na tym forum rekordy popularności niczym Moda na sukces wśród nastolatków. Z kronikarskiego obowiązku jednak dokończę ten warsztat.

Jakaś niechęć do robienia zdjęć a właściwie to chroniczny brak czasu spowodowały, że pokazuję prawie skończony model. Kiedy już podłapię jakąś godzinkę wieczorem wolę posłuchać płyty i podłubać przy modelu niż bawić się aparatem.

Aktualizacja już pewnie ostatnia przed galerią. Może jeszcze wrzucę zdjęcie śmigła jak je wyrzeźbię. Mam z nim z resztą problem. W moim Fee musi być dwułopatowe Chyba firmy Boulton Paul, ale nigdzie nie mogę znaleźć jego rysunku. Nie ma ani w Windsocku ani w necie. Kontaktowałem się nawet z panami z Vintage Aviatior (ci od Bristol Fightera z Krakowa) ponieważ zrobili replikę tego mojego Fee, ale u nich jest czerołopatowe śmigło ponieważ z braku wyboru zainstalowali mocniejszy silnik. Niestety potrzebnego mi rysunku nie posiadają...Kontaktowałem się tej sprawie również z Wingnut Wings i ku mojemu zdziwieniu odpowiedzieli ale dali linka do strony, gdzie są rysunki tylko tego czterołopatowego... Cóż pozostaje mi odrysować to śmigło w Corelu ze zdjęcia - zobaczymy co z tego wyjdzie...

W modelu zostało niewiele. Kilka naciągów, śmigło, karabiny i trochę brudzenia. Tak jak pisałem wcześniej właściwie wszystko trzeba w tym modelu skreczować.

Fe2b%20aeroclub%2013_zpsr3hr8zkw.jpg

Fe2b%20aeroclub%2011_zpswaxxcphr.jpg

Fe2b%20aeroclub%2012_zpsx4n20ogr.jpg

Naciągi są srebrzyste czy białe, a jeżeli białe to czemu? Model bardzo fajny i nietuzinkowy, czekam już na galerię ze śmigłem . Nie myślałeś zmodyfikować rysunku jakiegoś podobnego śmigła do BP, grunt by średnica się zgadzała?

Naciągi tylko na fotce tak wyszły... Są przetarte srebrną farbą - żeby bardziej niż stalowy albo aluminium wyglądały na taśmy.

Nie myślałeś zmodyfikować rysunku jakiegoś podobnego śmigła do BP, grunt by średnica się zgadzała?

Pomysł niegłupi zobaczę najpierw jak mi wyjdzie ze zdjęcia. Fotkę ktoś zrobił idealnie od przodu i jest na białym tle - samo śmigło - sfotografowane do sprzedaży lub kupna...

• 2 weeks later...