AkrobatycznyChomik Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Cześć, z modelarstwem dopiero zaczynam, i z narzędzi mam tylko klej, pare farbek i pędzel z zestawu startowego z modelem Spitfire Mk. Ia Airfixa. I tutaj zaczyna się mój problem. Nie wiem czy kupować inne pędzle i czy do pracy z modelem nadają się szczypce ze sklepu budowlanego, nóż do tapet i pilnik do paznokci. Czy pomoże mi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooh Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Jeśli dopiero zaczynasz, musisz mieć podstawowe rzeczy, czyli: klej, szpachle, pędzel - najlepiej dwa jeden mniejszy, drugi większy do większych powierzchni, dość ostry nożyk (później lepiej kup jakiś skalpel, dużo łatwiejszy w użyciu), farby które są potrzebne do modelu i pilniki, (papiery ścierne). No i co najważniejsze nie śpieszyć się. Myślę, że na początek starczy, później zaopatrz się w lepsze narzędzia. Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkrobatycznyChomik Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Dzięki za pomoc. Oprócz tego modelu Spitfire mam też T-34 Zvedy, do którego złożenia nie potrzebuje kleju. Mam jeszcze pytanie. Do czego potrzebna jest szpachla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Do łatania szpar i ubytków w modelach. Do tego T-34 to myślę że jednak będziesz potrzebował kleju. Jaki posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Może zrób warsztat wszyscy którzy są obyci z modelarstwem na pewno pomogą ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkrobatycznyChomik Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Klej mam firmy Humbrol, z zestawu startowego Supermarine Spitfire Mk. Ia Arfixa. Co do warsztatu jestem teraz w Gdańsku, na codzień mieszkam w małym miasteczku, w którym nie ma sklepu modelarskiego, więc teraz się zaopatrzam w potrzepne narzędzia, i z resztą nie mam warunków do składania modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Nie mów że nie masz np spinaczy do ubrań mogą przytrzymywać plastikowe części wszystko co jest w domu się zawsze przydają jakieś stare druciki kable bajery i tym podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Załóż warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkrobatycznyChomik Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 W piątek będę w domu, wtedy założe warzsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkrobatycznyChomik Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 A czy do tego T-34 potrzebna będzie szpachla? I co do pędzli, mam mniejszy, a ten większy muszę koniecznie kupować w sklepie modelarskim czy mogę w zwykłym papierniczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Ja raz kupiłem pędzel w papierniczym tylko dobierz taki żeby był podobny do twojego z airfixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Zależy jaki asortyment posiada ten sklep ;] Co do T-34 nie wiem jak jest wykonany, ale zerknij do mojego warsztatu SU-100. Zobaczysz ile szpachli poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 A co do T-34 to nie sklejam czołgów wole samoloty nie wiem dlatego jakiej jest jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkrobatycznyChomik Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Dzięki za pomoc. A tej szpachli to dużo poszło przy tym Su-100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Modele Zvezdy nie słyną z dobrej jakości, wiec raczej na pewno będziesz musiał użyć szpachli. Polecam ta: http://www.mojehobby.pl/products/Basic-Type-Putty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Dzięki za pomoc. A tej szpachli to dużo poszło przy tym Su-100. Niestety szpary były dość duże... Większość i tak później musisz usunąć papierem ściernym. Jest to kolejna rzecz która się przydaje. Oczywiście różna gramatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Broń boże tamijską Kup wamodu akrylową razem ze zmywaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Broń boże tamijską Kup wamodu akrylową razem ze zmywaczem. Kup szpachlówkę Tamiya i nie słuchaj herezji. Wamodu to sobie rozpuszczalnik można tylko/niestety kupić. U mnie w stopce masz wątek co kupowałem jak wracałem do hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 nie lepiej jednak akrylową ? Może co ty piszesz to jest herezja? Wamodu jest najprostrza w użyciu po prostu rozcieńczyć z wodą i pomalować miejsce w ktorym jest szpara nic prostrzego Jak nałożyć tamijską nie zabezpieczając modelu taśmą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Po prostu sam używam i jestem baardzo zadowolony. Kupiłem ją po przeczytaniu tony wątków min. na tym forum gdzie jest przez wszystkich polecana - nie przypominam sobie negatywnych opinii. Szybko schnie, niewiele się kurczy, doskonale się obrabia. Największą jej wadą jest (dosłownie chwilowy bo zaraz się ulatnia) zapach, a po dodaniu (nie sprawdzałem tylko wyczytałem na forum) rozpuszczalnika Wamodu robi się płynna i można ją w wąskie szczeliny aplikować. A produkty Wamodu pomimo tego, że wolę wspierać polskich producentów oprócz rozpuszczalnika pomijam bo nie chcę się męczyć za własne pieniądze. Oczywiście Solaris zrobi to co będzie uważał za najlepsze dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 A ja jestem zadowolony z tej akrylowej szpachówki jest dla mnie po prostu wygodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Kolega pisze, ze to model T-34 Zvezdy do (teoretycznie) złożenia bez użycia kleju, a więc zapewne w skali 1/72 lub 1/100, więc nie wypisujcie tu bzdur o kiepskim spasowaniu i nie porównujcie do SU-100 w skali 1/35 tego samego producenta - narobicie tylko mętlik chłopakowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkrobatycznyChomik Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Model mam w skali 1/ 72, a w rogu pudełka jest napisane, że do złożenia tego modelu nie potrzeba kleju, w związku z czym sprzedawca polecił mi ten model, bo jestem początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Model mam w skali 1/ 72, a w rogu pudełka jest napisane, że do złożenia tego modelu nie potrzeba kleju, w związku z czym sprzedawca polecił mi ten model, bo jestem początkującym. I bardzo dobry model na początek polecił Ci sprzedawca - składa się go bezproblemowo, części idealnie do siebie pasują. Jedyną uwagę można mieć do tego "bezklejowego" montażu - może faktycznie się da ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz używając kleju do łączenia elementów. A skoro przy klejach jesteśmy polecam zakup tego: http://exito.sklep.pl/pl/p/MR.HOBBY-MC129-Mr.-Cement-S/10703 lub tego: http://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87038-Klej-Extra-Thin/2449 wygodniejsze w użyciu i praktyczniejsze. Co do pozostałych elementów modelarskiego warsztatu/wyposażenia zerknij do wspomnianego przez kolegę cooper'a69 wątku: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=40&t=48411 - może nie wszystko na raz bo może być za ciężko jak na kieszeń 12-latka ale kolega cooper ładnie wszystko przedstawił, podał pomocne linki - warto przeczytać Bardzo fajny dla początkujących jest też poradnik /warsztat napisany kiedyś przez czak'a45: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=27969 Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi