Skocz do zawartości

Sprzęt do modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, z modelarstwem dopiero zaczynam, i z narzędzi mam tylko klej, pare farbek i pędzel z zestawu startowego z modelem Spitfire Mk. Ia Airfixa. I tutaj zaczyna się mój problem.

Nie wiem czy kupować inne pędzle i czy do pracy z modelem nadają się szczypce ze sklepu budowlanego, nóż do tapet i pilnik do paznokci. Czy pomoże mi ktoś?

Jeśli dopiero zaczynasz, musisz mieć podstawowe rzeczy, czyli: klej, szpachle, pędzel - najlepiej dwa jeden mniejszy, drugi większy do większych powierzchni, dość ostry nożyk (później lepiej kup jakiś skalpel, dużo łatwiejszy w użyciu), farby które są potrzebne do modelu i pilniki, (papiery ścierne). No i co najważniejsze nie śpieszyć się. Myślę, że na początek starczy, później zaopatrz się w lepsze narzędzia.

Powodzenia!!!

Klej mam firmy Humbrol, z zestawu startowego Supermarine Spitfire Mk. Ia Arfixa.

Co do warsztatu jestem teraz w Gdańsku, na codzień mieszkam w małym miasteczku, w którym nie ma sklepu modelarskiego, więc teraz się zaopatrzam w potrzepne narzędzia, i z resztą nie mam warunków do składania modeli.

Nie mów że nie masz np spinaczy do ubrań mogą przytrzymywać plastikowe części

wszystko co jest w domu się zawsze przydają jakieś stare druciki kable bajery i tym podobne

Dzięki za pomoc. A tej szpachli to dużo poszło przy tym Su-100.

Niestety szpary były dość duże... Większość i tak później musisz usunąć papierem ściernym.

Jest to kolejna rzecz która się przydaje. Oczywiście różna gramatura.

Broń boże tamijską

Kup wamodu akrylową razem ze zmywaczem.

Kup szpachlówkę Tamiya i nie słuchaj herezji.

Wamodu to sobie rozpuszczalnik można tylko/niestety kupić.

U mnie w stopce masz wątek co kupowałem jak wracałem do hobby.

nie lepiej jednak akrylową ?

Może co ty piszesz to jest herezja?

Wamodu jest najprostrza w użyciu po prostu rozcieńczyć z wodą i pomalować miejsce w ktorym jest szpara nic prostrzego

Jak nałożyć tamijską nie zabezpieczając modelu taśmą ?

Po prostu sam używam i jestem baardzo zadowolony.

Kupiłem ją po przeczytaniu tony wątków min. na tym forum gdzie jest przez wszystkich polecana - nie przypominam sobie negatywnych opinii.

Szybko schnie, niewiele się kurczy, doskonale się obrabia.

Największą jej wadą jest (dosłownie chwilowy bo zaraz się ulatnia) zapach, a po dodaniu (nie sprawdzałem tylko wyczytałem na forum) rozpuszczalnika Wamodu robi się płynna i można ją w wąskie szczeliny aplikować.

A produkty Wamodu pomimo tego, że wolę wspierać polskich producentów oprócz rozpuszczalnika pomijam bo nie chcę się męczyć za własne pieniądze.

Oczywiście Solaris zrobi to co będzie uważał za najlepsze dla niego.

Kolega pisze, ze to model T-34 Zvezdy do (teoretycznie) złożenia bez użycia kleju, a więc zapewne w skali 1/72 lub 1/100, więc nie wypisujcie tu bzdur o kiepskim spasowaniu i nie porównujcie do SU-100 w skali 1/35 tego samego producenta - narobicie tylko mętlik chłopakowi.

Model mam w skali 1/ 72, a w rogu pudełka jest napisane, że do złożenia tego modelu nie potrzeba kleju, w związku z czym sprzedawca polecił mi ten model, bo jestem początkującym.

I bardzo dobry model na początek polecił Ci sprzedawca - składa się go bezproblemowo, części idealnie do siebie pasują. Jedyną uwagę można mieć do tego "bezklejowego" montażu - może faktycznie się da ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz używając kleju do łączenia elementów. A skoro przy klejach jesteśmy polecam zakup tego:

http://exito.sklep.pl/pl/p/MR.HOBBY-MC129-Mr.-Cement-S/10703

lub tego:

http://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87038-Klej-Extra-Thin/2449

wygodniejsze w użyciu i praktyczniejsze.

Co do pozostałych elementów modelarskiego warsztatu/wyposażenia zerknij do wspomnianego przez kolegę cooper'a69 wątku:

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=40&t=48411

- może nie wszystko na raz bo może być za ciężko jak na kieszeń 12-latka ale kolega cooper ładnie wszystko przedstawił, podał pomocne linki - warto przeczytać

Bardzo fajny dla początkujących jest też poradnik /warsztat napisany kiedyś przez czak'a45:

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=27969

Powodzenia.