mruffka Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 Witam użytkowników. Przygodę z modelarstwem zacząłem jeszcze w latach "Małego modelarza" za czasów kiedy do kiosków dostarczano po kilka gazet, a głównym "sklepem" były bazary lub giełdy. Ach młodość.... Teraz mając kilkadziesiąt lat więcej postanowiłem powrócić do starego hobby i to z wielkim hukiem (dla siebie ;) ). Zaszczepiłem się na żaglowce i stare parowozy, ale od czegoś trzeba zacząć - padło na Le Soleil Royal i Victory Hellera. Przeglądając zdjęcia przy złoceniu czułem jakiś niedosyt (złoto niby złote ale jakieś ....), dlatego postanowiłem wykonać je metodą pozłotnictwa. Zakupiłem szlagmetal, podkład i wernix - mikroskop i do dzieła. Efekt przeszedł oczekiwania. Złoto z pełnym połyskiem, dokładność pokrycia bardzo wysoka... i problem. Dokupiony werniks Mecca Varnish który miał być bezbarwny , nadający lekki połysk, pozostawia biały osad i matuje szlagmetal. Poradźcie czym zabezpieczyć - jaki lakier byłby najlepszy. Mruffka Cytuj
sat Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 Polecam werniks pozłotniczy INCRAL 44 do metali różnego rodzaju. Używam od kilku lat w pozłotnictwie i jest ok. http://www.art-konserwacja.pl/werniks-incral-5295/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi