mruffka Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Witam użytkowników. Przygodę z modelarstwem zacząłem jeszcze w latach "Małego modelarza" za czasów kiedy do kiosków dostarczano po kilka gazet, a głównym "sklepem" były bazary lub giełdy. Ach młodość.... Teraz mając kilkadziesiąt lat więcej postanowiłem powrócić do starego hobby i to z wielkim hukiem (dla siebie ;) ). Zaszczepiłem się na żaglowce i stare parowozy, ale od czegoś trzeba zacząć - padło na Le Soleil Royal i Victory Hellera. Przeglądając zdjęcia przy złoceniu czułem jakiś niedosyt (złoto niby złote ale jakieś ....), dlatego postanowiłem wykonać je metodą pozłotnictwa. Zakupiłem szlagmetal, podkład i wernix - mikroskop i do dzieła. Efekt przeszedł oczekiwania. Złoto z pełnym połyskiem, dokładność pokrycia bardzo wysoka... i problem. Dokupiony werniks Mecca Varnish który miał być bezbarwny , nadający lekki połysk, pozostawia biały osad i matuje szlagmetal. Poradźcie czym zabezpieczyć - jaki lakier byłby najlepszy. Mruffka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Polecam werniks pozłotniczy INCRAL 44 do metali różnego rodzaju. Używam od kilku lat w pozłotnictwie i jest ok. http://www.art-konserwacja.pl/werniks-incral-5295/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi