MeliusManu Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Naszym zdaniem odcień żółtego koloru tej kalki aż taki mocno rażący nie jest. Tym bardziej, że dokładne określenie taj barwy w przypadku Japońskich malowań jest niemożliwe. Uważam jednak, że projekt kalek autora wątku, który dostaliśmy gotowy do druku, wymaga małych modyfikacji by pasował do modelu i był zbliżony do oryginału. Sądzę że projekt był robiony na podstawie kalek z modelu, ale z niemałego już doświadczenia wiemy, że niestety bardzo często kalkomanie dołączane do modeli mają spore błędy. Szczególnie wielkość fontów w stosunku do pasków i górny pasek tego oznaczenia (powinien np. zakryć przednią krawędź statecznika pionowego). Ponadto niestety kalka położona jest mocno krzywo w stosunku do tego co być powinno. Np. dolna krawędź pasków powinna być równoległa w stosunku do statecznika poziomego i osi samolotu. Pokusiłem się też o edycję perspektywy zdjęć oryginału by było widać te różnice. Reasumując, to nie jest krytyka tylko sugestie dla autora, by na tym etapie zrobić kilka poprawek. Ze swej strony chętnie zrobimy te poprawki projektu i doślemy gratis raz jeszcze kalki na statecznik bardziej poprawne. Wracając też jeszcze do żółtego koloru, to nie ma problemu byśmy zamiast kalek dosłali maski do pomalowania tych elementów. Zostawiamy to jednak w gestii autora czy zechce te poprawki robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 @RAV - jest o tym na poprzedniej stronie - uszkodziłem ją przy nakładaniu. Sądzę że projekt był robiony na podstawie kalek z modelu, Dokładnie tak. Np. dolna krawędź pasków powinna być równoległa w stosunku do statecznika poziomego i osi samolotu. Przyjmuję krytykę i biję się w piersi (łup, łup) są krzywo. Z lenistwa. Potraktowałem je jako jedną kalkę i nie zmierzyłem przed położeniem, więc pasowałem "na duś". Gdybym wyciął elementy i kładł indywidualnie zgrały by się dobrze. Szczególnie wielkość fontów w stosunku do pasków Akurat w "9-ce" nie znalazłem pasującego kroju i napis powstał przez modyfikację istniejących. [...] sugestie dla autora, by na tym etapie zrobić kilka poprawek. Ze swej strony chętnie zrobimy te poprawki projektu i doślemy [...] jeszcze kalki na statecznik bardziej poprawne. [...] to nie ma problemu byśmy zamiast kalek dosłali maski do pomalowania tych elementów. Zostawiamy to jednak w gestii autora czy zechce te poprawki robić. Czas mnie już nie goni (plan był na PRO-MODELIK), więc jest czas na poprawki. Odezwę się na adres biura. Małymi kroczkami do przodu... C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 OK. Proszę więc o odzew na maila. Podziałamy i zrobimy co trzeba bo trochę szkoda to tak zostawić. Te kalki Hasegawy wcale takie dobre nie są porównując je do zdjęcia oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 Witam po przerwie. Rozpocząłem zapuszczanie linii podziału. Pierwotnie powierzchnie szare (dół) i srebrne (odrapania) robiłem Sky Grey-em nr.1607 MiG-a. Jednak o ile położony na srebrne był nawet dobry, co widać zwłaszcza na "choince": o tyle na powierzchniach dolnych ginął. Dlatego po kilku konsultacjach (również na pw - dzięki wszystkim za pomoc), dół robiłem ciemnobrązowym (1005 również MiG-a). Jak na razie wygląda to tak: Porady? Sugestie? Co zmienić, poprawić? Śmiało, nie gryzę. Przy okazji: jak widać zdjęcia? Zmieniłem hosta, bo dotychczasowy ostatnio przy każdej próbie wciska mi kit, że: "plik uszkodzony". Małymi kroczkami do przodu... C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 Cześć. To już będzie chyba ostatni, no może przedostatni wpis w warsztacie. Ostatnimi dniami, dzieląc czas między obowiązki rodzinne i zawodowe kombinowałem z zapuszczaniem linii podziałowych. Po zapuszczaniu i zmywaniu specyfików MiG-a na różnych kolorach powierzchni, ostatecznie na wszystkie poszedł nr. 1005 "Dark Brown Wash for Green Vehicles". Jak to wyszło? Efekt na zdjęciach poniżej. Oczywiście wszelkie sugestie porady, mile widziane. Zasadniczo to by było na tyle. Do wklejenia pozostało podwozie główne, rurka Pitota, maszt i linka antenowa oraz pokrycie całości matem. A przy okazji nie widział ktoś mojej rurki Pitota i masztu antenowego od tej B5N? Bo chyba postanowiły żyć własnym życiem. Więc trzeba będzie dorobić. Małymi kroczkami do przodu... C.D.N. (byćmoże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2015 Zasadniczo to już wszystko. Nie wiem czemu, ale im bliżej było do końca, tym bardziej odwlekałem. No, ale kiedyś trzeba skończyć, tym bardziej, że jeszcze jeden rozgrzebany, a pięć innych czeka pochowane po szafach. Tak więc bez dalszych ceregieli zdjątko końcowe na zachętę a'konto przyszłej galerii. Wszystkim, którzy aktywnie wspomogli (zwłaszcza im ) jak również cichym podglądaczom, dziękuję za zainteresowanie pierwszym tutaj warsztatem i okazaną pomoc. Uwagi/porady jeśli nawet nie zostały wykorzystane teraz, będą wykorzystane w przyszłości ("człowiek całe życie się uczy"...itd). Małymi kroczkami do przodu... C.D.N. (a nie, nie nastąpi, chyba że w galerii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Zapraszam do galerii: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=52130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi