Gowkiel Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Witam, Zamierzam zacząć swoją przygodę z modelarstwem i pierwszym moim modelem jest P 47D "RAZORBACK" w skali 1/72 firmy Academy. Kupiłem farbki akrylowe firmy pactra i oczywiście będę malował pędzelkami. W swoim małym warsztacie posiadam podkład w sprayu firmy Tamiya surface primer, Mr. surfacer 1000, rozcieńczalnik Mr. color leveling thinner, farbę olejną firmy Van Gogh do washa, szpachlówkę, zestaw pilniczków itd.. Mam kilka pytań do doświadczonych modelarzy : 1. Czy podkład też daję się na małe elementy takie jak koła, fotel, kokpit, wszystko to co znajduje się w kabinie? 2. Jaki jest sposób na odpowiednie rozcieńczenie farb akrylowych pactra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gowkiel Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Mam podkład Mr. surfacer 1000 w słoiczku i z firmy Tamiya surface primer w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gowkiel Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Wolałbym początkowo malować pędzlem, jak nabiorę więcej doświadczenia to wtedy pomyśle o aerografie Mam jeszcze kilka pytań które mnie nurtują : 1. Po jakim czasie nakładać kolejne warstwy farbki akrylowej? 2. W jakich proporcjach rozcieńczać pactry akrylowe ( 70% farbki, 30% rozcieńczalnika - tak robiłem dotychczas ) Z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Wolałbym początkowo malować pędzlem, jak nabiorę więcej doświadczenia to wtedy pomyśle o aerografie Mam jeszcze kilka pytań które mnie nurtują : 1. Po jakim czasie nakładać kolejne warstwy farbki akrylowej? 2. W jakich proporcjach rozcieńczać pactry akrylowe ( 70% farbki, 30% rozcieńczalnika - tak robiłem dotychczas ) Z góry dziękuję za odpowiedź! Tutaj znajdziesz chyba większość odpowiedzi na Twoje pytania dotyczące farb http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=16360 Powodzenia i miłej zabawy z modelarstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Ad.1 Jeśli chodzi o Pactry to kolejną warstwę farby można nakładać po 4 godzinach. Przeważnie na etykietce jest podane po jakim czasie można nakładać kolejną warstwę. Ad.2 To zależy. Im bardziej rozcieńczysz farbę tym gorzej będzie kryła. Nie ma jednego przepisu na rozcieńczenie, zależy jaki efekt chcesz uzyskać, bo jeżeli chcesz zrobić preszading to farba musi być rzadsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gowkiel Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Racja, jest napisane, że po min 4 godzinach kłaść kolejną warstwę. Obecnie maluję kabinę, położyłem już pierwszą warstwę i tak się zastanawiam nad kokpitem... Pomalowałem go na czarno ale co dalej robić? Jak zrobić dokładniej zegary itd? Wiem, że można kupić odwzorowane blaszki z kokpitem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi