Skocz do zawartości

Mroźe german howitzer 105mm 1/72

foksik1995

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Jest mi bardzo miło przywitać sie z kolegami. Mam 16 lat i chodze do technikum gastronomicznego, bardzo lubie historie i modeliki, tak zaglądam tu na te forum od jakiegoś czasu i bardzo podobają mi sie modele, niektóre wyglądają jak prawdziwe. Postanowiłem że ja też zrobie sobie jeden na początek jakiś łatwy dosyć, dlatego wybrałem takie działo do wargaming-u z firmy ), ZVEZDA.

Skoro jest taki fajny super konkurs to zacznę tutaj. Będę robił działko ośnieżone w warunkach rosji albo jakiegoś innego zimnego kraju w jakim służyło kiedy Niemcy atakowali na Europę.

Takie znalazłem zdjęcie w internecie

Hungarian-105mm37M.jpg

myślę że to jest bardzo zimowa sceneria, trawa jest oszroniona, ja jeszcze pospypie to czymś żeby imitowało śnieg, proszę o pomoc co będzie najlepsze.

4b28901c5ecec7a9.jpg

No tak to bedzie wygladało, w pudle są dwa ludki i to działko i teraz uwaga! jest też podstawka !! TADAM, kolejny raz Zvezda zrobiła super niespodziankę

No ale jak pisałem już się wziąłem do pracy ostro i po rozpaku od razu wycialem wszystko.

5edab40770341150.jpg

Mam mało narzędzi i nie wiem co dalej robić, czy teraz mam sklejać czy po malowaniu sklejać?

Bardzo przepraszam za zdjęcia, jutro będę miał aparat od kolegi i zrobię super zdjątka, teraz takie żeby było widać ile już zrobiłem.

pozdrawiam

Mateusz

• Super Moderator

Witam

Bardzo nam wszystkim miło, że postanowiłeś napisać na forum. A teraz krótka lekcja jak należy pisać tutaj - ok?

1. Przestrzegamy zasad ortografii - w szczególności rozpoczynamy zdania od dużych liter!

2. Piszemy z sensem a przynajmniej czytamy to co napiszemy zanim opublikujemy post!

3. Staramy się robić ładne zdjęcia na jednolitym tle!

4. Wkładamy choć odrobinę wysiłku w relacje warsztatowe!

5. Nie nadużywamy uśmieszków!

6. Admin ostrzega tylko raz!

pozdrawiam

Admin

Aha, dobrze prosze pana. Bardzo przepraszam jak coś żle zrobiłem postaram się poprawić błedy.

Dzisiaj pozyczyłem aparat od kolegi.Zrobiłem takie zdjęcie w lodówce bo pomyślałem ze to bedzie niezły dowcip taki w mroźnym stylu, ale to zaraz.Na razie wszedłem na

modelwork i tak sie zastanawiam jakich farbek użyć? to znaczy kolory tych żołnierzy jakie mogły by być, zima w rosji to pewnie jakieś białe żeby byli niewidoczni bardziej

i mało wykrywalni chyba? Czy farby lepsze są humbrol czy paktra?

Nie bardzo wiem czym to sie rózni? te humbrole są trochu droższe. Aha bedę malował pędzelkiem

Ciekawi mnie też jak wykonujecie śnieg na swoich modelach? Myślałem o tej mące, ale tak średnio mi sie to podoba. Wogóle to mole sie tam mogą zalęgnąć

i raczej bym nie chciał żeby tak sie stało.

Pomyslałem też o sodzie, nawet czytałem że ktoś tak robił, czy to będzie fajny pomysł? Sprawdzę czy mam w domu i popróbuje troche na boku

A tymczasem obiecane zdjątko, bardzo mroźne

df07c43ae0caf7c3.jpg

i modelik poskładany, można myśleć o malowaniu. Mam małego pomocnika, nazwałem go pan żydek

bd24cfce3447a161.jpg

9617de1208c04baegen.jpg

malowanko jak dojdzie paczka z farbkami. Ide robic próbki z tą sodą

pozdrawiam Mateusz

• 2 weeks later...