jl Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Oto fotki modelu wypuszczonego przez Fujimi w 1992 r. Ja na opwe czasy to cos nowatorskiego - raczkujące wówczas blachy fototrawione i części z białego metalu. W tym modelu, wypuszczonym w ramach serii Royal Collection z białego metalu są elementy podwozia. W sumie coś co teraz masowo jest produkowane przez Scale Aircraft Conversions. Opakowanie: Instrukcja i kalki: Zawartość zestawu waloryzacyjnego: A póżniej już zawartość wspólna dla pozostałych zestawów z rodziny F-14: A na koniec porównanie kół. Zestaw Fujimi jak juz wspomniałem wcześniej zawiera części metalowe jak i gumowe. W zestawie są także części plastikowe. Oto kilka fotek dla porównania: Czy warto? Za swój zestaw zapłaciłem ok. 30 USD plus transport. Wykopany był z działu sklepu, gdzie pewnie nikt nie zaglądał. Ot taka okazja. Nie ma jednak porównania z modelem z Fine Molds, przedstawionym przez Solo (zobacz wątek: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=66&t=50269). Są to zupełnie dwie różne klasy, nie tylko cenowe ale i w wykonaniu Ale wg mnie na plus trzeba zaliczyć próby z odlewami z białego metalu. Nie są one jednak aż tak doskonałe. Na minus jednak brakuje mu finezji ze zróżnicowaniem powierzchni, co można zobaczyć w modelu FM. Biorąc jednak rok produkcji (1992) oraz to, że wypraski Hasegawy/Revella czy też innych producentów są z tego samego okresu, model Fujimi w tej czy też uboższej wersji (choć też z gumowymi kołami) wart jest poświecenia uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Sam model nie wygląda najgorzej, jeśli chodzi o części plastikowe. Z tego co widzę, to części metalowe wyglądają bardzo źle. Chodzi mi o tę porowatą powierzchnię - trudno mi sobie wyobrazić jak można wyszlifować na gładko te golenie podwozia czy felgi. Za to blaszki fototrawione pierwsza klasa. To mi przypomniało, gdy jakoś tak na samym początku lat '90, gdy po raz kolejny usiłowałem powrócić do modelarstwa, kupiłem sobie Tomcata 1:48 Hasegawy, gdzie też był takie blaszki - tylko za Chiny nie wiedziałem co ja mam z nimi zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Solo, w drodze są części z SAC, również metalowe, jako zamienniki. Jak tylko sie u mnie pojawią, zresztą tak obiecałem, to wrzuce fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Fajnie wygląda ten zestaw. Pamiętam jak kupiłem jakoś w 90, 91 roku w domach towarowych centrum, chyba w Juniorze, F14 1/48 Fujimi. To było coś jak na tamte czasy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Widziałem kiedyś ten zestaw w sklepie modelarskim w Siedlcach w wersji Irańskiej. Potem spać po nocach nie mogłem z wrażenia ale to nie był model na kieszeń siedmioklasisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi