Bajda Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Witam. Skoro zaczęła się jesień, pasuje mieć co do roboty w późne wieczory i w ten sposób zrodził się pomysł na nowy model. Wybór padł na były pojazd mojego taty, a mianowicie Scanie serii 4. Model zamierzam odwzorować najlepiej jak potrafię, posiadam całkiem sporą dokumentację w postaci zdjęć, oraz dostęp do pojazdu w weekendy. Co z tego wyniknie? Nie wiem, ale mam nadzieję, że nie wyjdzie to tragicznie. Jako modelu bazowego użyję Scanii od Italeri. Pobieżnie przejrzałem wypraski i jak na moje oko, większych nieścisłości nie ma. Na pewno jest kilka rzeczy do przerobienia, ale podołam zadaniu i spróbuje je doprowadzić do porządku. Co tu więcej pisać? Kolor będzie jeszcze wybierany w trakcie prac, ponieważ nie udało mi się znaleźć odpowiedniego. To chyba tyle, przejdę do zdjęć. Zdjęcie pojazdu odwzorowywanego: Zdjęcie modelu: Oczywiście prac jeszcze nie zacząłem, gdyż aktualnie kończę sklejać Mercedesa, którego widać na drugim planie. Jeślibyście mogli, to prosiłbym o napisanie, z jakimi złościwościami mogę się spotkać podczas sklejania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Witam będę zaglądał a co do koloru to ten zielony ze zdjęcia moim zdaniem jest ciekawy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Jak odwzorujesz kurz na błotnikach tak, jak pokazuje zdjęcie i jednolicie przykurzysz i zabrudzisz podwozie to będziesz moim mistrzem. To moja obsesja ostatnio. Jedyne złośliwości na jakie możesz się natknąć to nasze złośliwości ;) A, no i takie drobnostki, jak złośliwość rzeczy martwych, ale z tym sobie poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankes Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Jak odwzorujesz kurz na błotnikach tak, jak pokazuje zdjęcie i jednolicie przykurzysz i zabrudzisz podwozie to będziesz moim mistrzem. To moja obsesja ostatnio.Jedyne złośliwości na jakie możesz się natknąć to nasze złośliwości ;) A, no i takie drobnostki, jak złośliwość rzeczy martwych, ale z tym sobie poradzisz. Musisz swój model zabrać na wycieczkę ;) wtedy będzie odpowiednio okurzony, zabrudzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajda Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 Dzięki. Co do waloryzacji, jakoś nie czuje się jeszcze na siłach, aby się za to zabierać. Ogólnie to witam. Prace ruszyły, lecz w powolnym tempie. Na dzień dzisiejszy mam zaczętą ramę, którą wstępnie nawierciłem. W zderzaku zrobiłem miejsce na halogeny, trzeba jeszcze zrobić odbłyśniki do głównych lamp. Aktualnie zajmuje się atrapą, a mianowicie nawiercaniem otworów w siatce, niestety praca mozolna, ale myślę, że warto się troche wysilić. Co tu jeszcze?... Hmm... Po około 1,5 godzinnym dobieraniu odcienia zielonego z palety MOTIP'a, postawiłem na Green Canterbury Metallic. To tyle, dziękuje za obejrzenie, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajda Napisano 11 Listopada 2015 Autor Share Napisano 11 Listopada 2015 Witam. Dziś zabrałem się za dorabianie elementów wchodzących w skład ramy. Tylny most zyskał kilka drobiazgów, które będą potrzebne do okablowania. Zbiorniki zostały wstępnie potraktowane szpachlą, na moje oko i wyczucie z palcu, sądzę że powinno byś wszystko w porządku. Oprócz tego wykonałem kolejne części według instrukcji oraz ponawiercałem podest. Ps. Szwy zostały usunięte. ;) Ps. 2: Przepraszam za jakość zdjęć, lecz coś telefon nie chce współpracować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajda Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Witam ponownie. Od soboty zrobiłem niewiele. Między innymi udałem się do zaprzyjaźnionej firmy w celu obadaniu kilku spraw dotyczących budowy ramy oraz występowania podzespołów. Do tej pory udało mi się wyskrobać chłodnicę retardera, która pomimo, iż jest całkiem nie wielka (2x0.8cm) wzięła mi 3 godziny z życia, fakt jest trochę nie doskonała, ale wycięcie kółek o średnicy 3mm oraz napisu 1x0,3cm jest strasznie trudne. Następnie zabrałem się za przerabianie zawieszenia, gdyż to zaproponowane przez Italeri, pochodzi z wczesnych wersji 'czwórek". Na koniec okablowałem tylni most i chyba tyle. ;) Dzięki za obejrzenie, jeśli macie jakieś sugestie, chętnie je "usłyszę". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajda Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2015 Witam. Cały czas do przodu. Silnik jest już na wykończeniu, pozostało domalować niektóre elementy, podoklejać kilka części. Rama została wstępnie okablowana, jeszcze kilka spraw mi przy niej zostało, ale jakoś nie śpieszę się z tym Aktualnie pracuje nad retarderem oraz jego umiejscowieniem przy skrzyni. Po dłuższym namyśle postanowiłem zeszlifować zbiornik i zrobić własne łapy wraz z mocowaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 2 Grudnia 2015 Share Napisano 2 Grudnia 2015 Jeszcze się nie wypowiadałem w tym temacie, a widzę, że kolega coraz bardziej przyczynia się u mnie do opadu szczeny Silnik wg mnie wymaga jednak gruntownego malowania, a nie tylko "domalowania" pewnych elementów, jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajda Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Witam po dłuższej przerwie. W ciągu tej nieobecności coś tam ruszyło się dalej. W zderzaku wykonałem wnętrza lamp, rama została skompletowana oraz pomalowana, kabina jak i części do niej należące również zyskały kolor. Niestety na zderzaku lakier zaczął się gryźć z podkładem i najzwyczajniej powstały pęknięcia. Nie wiem czym to usunąć, użyć DOT-3 czy Kreta? Nie mam pojęcia a nie chcę eksperymentować, gdyż nie chciałbym zniszczyć części. Po za tym zacząłem majstrować przy kokpicie, na razie nie wygląda to zbyt ciekawie, ale spokojnie wszystko będzie wyglądało jak należy. ;) Na kabinie widać gdzieniegdzie miejsca w których farba nie doszła, lecz na to też mam sposób, mianowicie dobrać odpowiednie kolory i zatuszować to wash'em. Szpachlowanie schowków na kabinie też mi trochę nie wyszło i jestem tego świadom. (Kolor bez flash'a jest taki jak powinien ;)) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajda Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Witam. Ostatnio coś tam ruszyło do przodu. Podwozie mam praktycznie skończone i aktualnie zabieram się za wnętrze oraz kabinę. Tak jak już wspomniałem wcześniej Niedoróbki w postaci słabego zaszpachlowania lub innych pomyłek zamaskuje przy pomocy dobrze dobranego Wash'a. ;) ( To jasne coś w niektórych zakamarkach to pozostałości po paście polerskiej ;)) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Bardzo ładna robota. Fajnie się prezentuje ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajda Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Dziękuje Ogólnie witam. Model praktycznie skończony, zostało mi dołożyć kilka części, gdzie nie gdzie coś poprawić i finito Do wnętrza doszła meblościanka oraz kilka dupereli typu falbanki czy schowki pod łóżkiem. Nie wstawiałem zdjęć z dalszej budowy gdyż jakoś nie chciało mi się ich robić Aktualnie wstawiam 3, a wkrótce zrobię galerię. (Oczywiście jak pogoda pozwoli ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi