TReS Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Witam, Po biernej obserwacji od dłuższego czasu forum, postanowiłem założyć warsztat Coś co uwielbiam, i na forum nisza w tym temacie czyli artyleria, akurat tylko tym się zajmuje/sklejam, same armatki. Po ostatnim średnio udanym modelu IBG co mi nie wyszedł :(, postaram się pokazać z dobrej strony. Warsztat bedzie troche "ślamazarnie" się budował, z racji pracy na zmiany, ale jakoś powoli dolecimy do końca. Poniżej mały inbox, firmy którą uwielbiam pod względem wyboru modeli artylerii, jak zawsze w nowym trumpku, detal ostry, zero nadlewek, i dodatki, gumowe opony oraz mała blacha. Malowanie standart czyli zielona ruska zieleń, kalkomani brak w zestawie, a lubie choć by jakieś małe oznaczenia, wiec byc może jakieś S-f wzgledem kalek/oznakowania sie trafi, ruskich bądź chińskich gwiazd, przeszukuje neta w poszukiwaniu malowań oznaczeń jak narazie. Model stanie na podstawce z Tamiya 148x100mm, malowana na glanc czarnym lakierem, ew. dojdzie do tego tablica z opisem jak w muzeach, zobaczymy, ogólny zarys pomysłu mam, czas na realizacje. no jak narazie tyle, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Może zrób wersję chińską, białe opony zawsze są w cenie https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Type_56_85_mm_gun_MW_side.JPG Ktoś robi do tego metalowe lufy? I jeszcze jedno - w zestawie nie dołączono obsługi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Rzeczywiście nisza, a ty masz bardzo ciekawy projekt. Podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 24 Listopada 2015 Czołem No na czymś takim służyłem w wojsku ;) ale model jest strasznie skiepszczony, mam go na półce i obawiam się że chinolom kompletnie się wymiary rozjechały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Ktoś robi do tego metalowe lufy? I jeszcze jedno - w zestawie nie dołączono obsługi? Z tego co wiem to niktnie robi, obsługi też nie posiada, ale mnie to nie przeszkadza. Z poprzednich modeli trumpka jakie budowałem, nie miałem zbytnio problemów ze spasowaniem połówek lufy czy hamulca, leki szlif ot tyle. Wymiary mnie nie obchodzą , podoba mi się poprostu, nie przykładam uwagi do merytoryki w tym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 No i poszło, choć nie tak jak chciałem, weekend niestety zdominowany przez mojego pierworodnego 3 latka, który mi się troche rozchorował, wiec zamiast modelować graliśmy w Tanki w łóżku , jak na razie zaczołem od tyłu, przygotowałem podstawkę z tamki pod malowanie, porządny szlif jej był potrzebny oraz będe kminił jakąś tablice. z samego modelu dziabnołem tarcze oraz jakieś tam dwa pojemniki do niej przykleiłem, pokazywać co niema, oraz lufa się skleiła, a tu już się dzieje, przeglądając zdjecia na prime portalu zauważyłem iż hamulec jest odlewany, by szybko się utwierdzic w tym przekonaniu poleciałem na osiedlu obejrzec armate ZIS-3 która stoi pod szkołą nieopodal czy inne typy armat też tak miały, ten akurat miał wiec hamulec sklejony oraz delikatnie pomaziany rozcięczoną szpachlą w płynie od Guzne, tu strona jedna od dołu patrząc oraz od góry dobrze ze założyłem warsztat i zdjęcia bo teraz widze na zdjeciu iż delikatnie szew widać wiec i dopieścić ją jeszcze trzeba. Aha,najważniejsze z tego wszystkiego, model bede wzorował na zdjeciu które wrzucił LordDisneyland, co do koloru jak narazie to nie wiem czym to malować bo na zdjeciu to na taki olive drab mi wygląda, nie na ruską zieleń, gwiazdę /amerykańska???/ juz wynalazłem w zasobach starych kalek , bedzie z tamki, mam nadzieje dobrze siądzie na nitach. W tym tygodniu wolne, wiec mam nadzieje podgonić trochę, choć pośpiech wiem iż nie wskazany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Ha! Wiedziałem... To czar białych gum ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Panie czrodzieju lepiej mi Pan powiedz jak te gumy malować, bo nie mam na czym wypróbować, niby proste pomaziać farba, a jak nie wyjdzie to co? I jak to zabezpieczyć, gum w życiu nie malowałem, a z tego co pamietam gumowe gąski to była tragedia do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Niestety, nie mam pojęcia ...najlepiej zadaj pytanie w dziale pojazdów cywilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Trochę szukałem ale na necie nie znalazłem rządnych konkretnych pomysłów wiec, Juz po ptokach, maluje właśnie, rozcieńczylem na rzadko biała Tamke xf-2 i maziam ciękimi warstwami, jutro fotę wrzucę jak dobrze wyschnie, bo ze dwie warsty jeszcze rzucę. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2015 Rach ciach ciach gumy białe tu referencja, widać perfekcji w muzeum też nie wykazywali przy malowaniu tak że i ja nie trzymałem się stricte perfekcji, po przejrzeniu jeszcze innych fot gdzie występują białe boki z muzeum widać że pasy nie są jakoś ekstra dokładnie malowane, malowane Tamiya XF-2 mocno rozcieczona, pędzelkiem, kilka warstw, na koniec by wyszło mi koło białe nadlewki przetarte rozcienczalnikiem X-20A wacikiem trójkątnym też z Tamki. pierwsze podejscie i dalej zdjęcia w trybie makro, wyciągają wszystkie babole, lecz gdy się ogląda się opony z odległoscie 30 cm i wiecej to jest "Czar" białych gum Idę pieścić szef na lufie, coś jutro pewnie wrzucę [EDIT po obiedzie] felgi obute w oponki, piasta maźnieta kolorem TAN prosto ze słoika pędzlem , choć ciut podobne do referencji Oczywiście przy zakładaniu, farba popękała, ale dzieki temu sie postarzała o 20 lat, zostało to tylko maznąć lakierem i schować do pudełeczka. PS. Lordzie zostaniesz "ojcem chrzestnym" tego projektu za te gumy białe jutro więcej luzu wiec zacznę robić coś więcej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi