7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 Pojazdy 4tej, pancernej. Datowanie moze nie byc łatwe, ale w zwiażku z tym co widać a widać np. że dowódca w tym czasie był Generalleutnant Dietrich von Saucken, obstawiam że 43 lub 44. I trójka o której pisałem. Obecna ulica Łagiewniki. Jednak jak widać jest na niej resztka (ale resztka) kamo zimowego. Właśnie coś takiego mógłbyś zrobić. Cytuj
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Napisano 6 Grudnia 2015 A to jest chyba auf b a nie c. Z tego co pamietam to dowódca miał kaprys i śmigał auf b. A z tym kamo to nie najgorszy pomysl rzeczywiście:-) I fajnie że jest ich godło bo nie mogłem znaleźć Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 Tak, to ausf. B. Ta wersja godla bodaj od 1943, jezeli dobrze pamietam. Cytuj
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Napisano 6 Grudnia 2015 Dzieki wikie za fotki. Godło będę musiał jakoś wymalować. I szukam dalej auf c zdjęć z pomorza:-D Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 I pomyśleć że miałem kiedyś zestaw kalek ze wszystkimi godłami, wszystkich dywizji pancernych Wehrmachtu... Niektóre nawet w kilku wersjach kolorystycznych. Co by nie było, to godło 4tej też tam się znalazło. Oddałem toto kumplowi za free, kiedy się zorientowałem że sklejania już w zyciu nie zaznam. Cytuj
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Napisano 6 Grudnia 2015 Jakoś sobie poradzę:-) następny z pojazdów jaki trafi na warsztat to nashorn który też był na stanie 4 panzer division. A po drodze kilka samolotów mnie czeka Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Merten Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 "Nashorny" z zasady nie były przydzielane do dywizji pancernych. To sprzęt samodzielnych ciężkich batalionów przeciwpancernych. Skąd informacja, że jakieś należały do 4. PzDIv? Cytuj
7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 Nie sposob nie przyznac Ci racji. Moze to pomylka, moze chodzilo o Hummela? W koncu byly podobne i czasem w goraczce mozna je pomylic. Mi sie trafilo pare razyzastanawiac ktory jedt ktory? Cytuj
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Napisano 6 Grudnia 2015 Jestem niemal całkowicie pewny że czytałem o tym w Militaria nr chyba 102. Jutro sprawdze dokladnie Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 Więc trochę racji mamy wszyscy. Nashorny nie były na stanie 4Panzernej. Jednak 644 Dywizjon Przeciwpancerny w składzie kompanii dział samobieżnych NASHORN i kompani holowanych dział przeciwpancernych kalibru 88, 3 lutego 45 roku został podporządkowany 4 Panzer Division i brał udział w działaniach w okolicy Błądzimia. Cytuj
Merten Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Jednak 644 Dywizjon Przeciwpancerny w składzie kompanii dział samobieżnych NASHORN i kompani holowanych dział przeciwpancernych kalibru 88 Nie było takiego... Był za to 664. schwere Paznerjager-Abteilung (8,8 cm) A 4. PzDiv 3 lutego podporządkowano sztab 664. batalionu (bo tak się go powinno nazywać) przeciwpancernego z jedną kompanią oraz kompanię Nashorn, ale nie z tego batalionu, który miał działa holowane, ale z 519. Po froncie wschodnim od chyba jeszcze wiosny pałętała się jedna kompania tegoż 519-tego batalionu... początkowo w GA "Północ", potem w GA "Środek" w 3. APanc, a potem zawędrowała nawet na Pomorze... Cytuj
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 Opieram się na info z Wydawnictwo militaria Cytuj
7urgen Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Tutaj musze powiedziec ze niestety w publikscjach byly, sa i prawdopodobnie zawsze beda jakies bledy. Czasami jak sie czyta dwoch, trzech, czterech autorow, piszacych o tym samym, ma sie wrazenie ze kazdy pisze o czyms innym. Cytuj
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 Tutaj musze powiedziec ze niestety w publikscjach byly, sa i prawdopodobnie zawsze beda jakies bledy. Czasami jak sie czyta dwoch, trzech, czterech autorow, piszacych o tym samym, ma sie wrazenie ze kazdy pisze o czyms innym. To się niestety zgadza. Dlatego Podkreślam że moja wiedza jest z tego konkretnego źródła. Cytuj
7urgen Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Mysle ze w tym przypadku oprzyj sie na wiedzy Mertena. Widze ze chlop wie to i owo na temat. Cytuj
Merten Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 No jak się podaje informacje z Wydawnictwa Militaria, to zawsze lepiej dodać, ze to stamtąd. No dobra. Jak tam efekty? Lepi się? Cytuj
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 Narzie sie lepi tyle co wstawiłem. Ale chyba jutro coś więcej polepię Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 Dzisiaj troszkę pobawiłem się w pracy z modelem. Troszkę blaszek pokleiłem. Pare poprawek trzeba zrobić. Fotel i część z pedałami u tablicą rozdzielczą wtawione na sucho. Tamiya poszła w tym modelu bardzo na łatwiznę. Mianowicie nie wykonali schowków które są nad siedzeniami. Całe szczęście blachy poprawią ten poważny błąd Cytuj
piotrkur Napisano 8 Grudnia 2015 Napisano 8 Grudnia 2015 Poszukam kalek-przypomnij się w czwartek.. Cytuj
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 Ooooo będę wdzięczny:-) a co tam masz ciekawego? Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
piotrkur Napisano 8 Grudnia 2015 Napisano 8 Grudnia 2015 Różności.. zależy co Cię interesuje..dokładniej powiem coś w czwartek..ale możesz sikę rozmarzyć;-) Cytuj
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 To w czwartek się przypomnę. Jakaś konkretna godzina? Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 Ta jest:-) Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi