7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Pojazdy 4tej, pancernej. Datowanie moze nie byc łatwe, ale w zwiażku z tym co widać a widać np. że dowódca w tym czasie był Generalleutnant Dietrich von Saucken, obstawiam że 43 lub 44. I trójka o której pisałem. Obecna ulica Łagiewniki. Jednak jak widać jest na niej resztka (ale resztka) kamo zimowego. Właśnie coś takiego mógłbyś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 A to jest chyba auf b a nie c. Z tego co pamietam to dowódca miał kaprys i śmigał auf b. A z tym kamo to nie najgorszy pomysl rzeczywiście:-) I fajnie że jest ich godło bo nie mogłem znaleźć Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Tak, to ausf. B. Ta wersja godla bodaj od 1943, jezeli dobrze pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Dzieki wikie za fotki. Godło będę musiał jakoś wymalować. I szukam dalej auf c zdjęć z pomorza:-D Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 I pomyśleć że miałem kiedyś zestaw kalek ze wszystkimi godłami, wszystkich dywizji pancernych Wehrmachtu... Niektóre nawet w kilku wersjach kolorystycznych. Co by nie było, to godło 4tej też tam się znalazło. Oddałem toto kumplowi za free, kiedy się zorientowałem że sklejania już w zyciu nie zaznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Jakoś sobie poradzę:-) następny z pojazdów jaki trafi na warsztat to nashorn który też był na stanie 4 panzer division. A po drodze kilka samolotów mnie czeka Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 "Nashorny" z zasady nie były przydzielane do dywizji pancernych. To sprzęt samodzielnych ciężkich batalionów przeciwpancernych. Skąd informacja, że jakieś należały do 4. PzDIv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Nie sposob nie przyznac Ci racji. Moze to pomylka, moze chodzilo o Hummela? W koncu byly podobne i czasem w goraczce mozna je pomylic. Mi sie trafilo pare razyzastanawiac ktory jedt ktory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Jestem niemal całkowicie pewny że czytałem o tym w Militaria nr chyba 102. Jutro sprawdze dokladnie Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Więc trochę racji mamy wszyscy. Nashorny nie były na stanie 4Panzernej. Jednak 644 Dywizjon Przeciwpancerny w składzie kompanii dział samobieżnych NASHORN i kompani holowanych dział przeciwpancernych kalibru 88, 3 lutego 45 roku został podporządkowany 4 Panzer Division i brał udział w działaniach w okolicy Błądzimia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Jednak 644 Dywizjon Przeciwpancerny w składzie kompanii dział samobieżnych NASHORN i kompani holowanych dział przeciwpancernych kalibru 88 Nie było takiego... Był za to 664. schwere Paznerjager-Abteilung (8,8 cm) A 4. PzDiv 3 lutego podporządkowano sztab 664. batalionu (bo tak się go powinno nazywać) przeciwpancernego z jedną kompanią oraz kompanię Nashorn, ale nie z tego batalionu, który miał działa holowane, ale z 519. Po froncie wschodnim od chyba jeszcze wiosny pałętała się jedna kompania tegoż 519-tego batalionu... początkowo w GA "Północ", potem w GA "Środek" w 3. APanc, a potem zawędrowała nawet na Pomorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Opieram się na info z Wydawnictwo militaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Tutaj musze powiedziec ze niestety w publikscjach byly, sa i prawdopodobnie zawsze beda jakies bledy. Czasami jak sie czyta dwoch, trzech, czterech autorow, piszacych o tym samym, ma sie wrazenie ze kazdy pisze o czyms innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Tutaj musze powiedziec ze niestety w publikscjach byly, sa i prawdopodobnie zawsze beda jakies bledy. Czasami jak sie czyta dwoch, trzech, czterech autorow, piszacych o tym samym, ma sie wrazenie ze kazdy pisze o czyms innym. To się niestety zgadza. Dlatego Podkreślam że moja wiedza jest z tego konkretnego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Mysle ze w tym przypadku oprzyj sie na wiedzy Mertena. Widze ze chlop wie to i owo na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Czekam na zdjęcia z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 No jak się podaje informacje z Wydawnictwa Militaria, to zawsze lepiej dodać, ze to stamtąd. No dobra. Jak tam efekty? Lepi się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Narzie sie lepi tyle co wstawiłem. Ale chyba jutro coś więcej polepię Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Dzisiaj troszkę pobawiłem się w pracy z modelem. Troszkę blaszek pokleiłem. Pare poprawek trzeba zrobić. Fotel i część z pedałami u tablicą rozdzielczą wtawione na sucho. Tamiya poszła w tym modelu bardzo na łatwiznę. Mianowicie nie wykonali schowków które są nad siedzeniami. Całe szczęście blachy poprawią ten poważny błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Poszukam kalek-przypomnij się w czwartek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Ooooo będę wdzięczny:-) a co tam masz ciekawego? Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Różności.. zależy co Cię interesuje..dokładniej powiem coś w czwartek..ale możesz sikę rozmarzyć;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 To w czwartek się przypomnę. Jakaś konkretna godzina? Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Po szesnastej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Ta jest:-) Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi