SzymczaS Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Witam,tak jak w temacie,mam problem z zamaskowaniem modelu. Model po sklejeniu i zaszpachlowaniu odtłuszczałem przez cały dzień. Potem zacząłem malować,poczekałem cały dzień by farba wyschła. Następnego dnia zacząłem go maskować i tutaj problem - Patafix zrywał także farbę. Używałem jednorazowych rękawiczek do malowania i nie dotykałem bez nich. Czy jest jakiś inny sposób by maskować model? Używam farb Pactra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Czy przed malowaniem położyłeś podkład na model. Jeśli nie, to możliwe że to jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Nie,nie zastosowałem podkładu. Czy jeśli prysnę drugą warstwę tego samego koloru wtedy farba nie będzie schodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Nie wiem jak to jest z Pactrami, w przypadku na przykład Gunze, specjalny podkład między innymi służy do tego, że farba lepiej trzymała się podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Więc pozostaje mi tylko próbowanie. A wracając do pytania - co jest lepsze do maskowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Jeśli masz na myśli maskowanie plam kamuflażu z płynnym przejściem kolorów, to możesz używać BluTack, Patafix albo Tack It - wszystkie dostępne w Polsce. Ja mam tylko uwagę do BluTacka, który raz jakoś tak mocno się rozpuścił i przywarł do modelu, i miałem potem spore problemy żeby z niego doczyścić powierzchnię. Ale generalnie wszystkie te substancje działają podobnie i możesz je używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi