SzymczaS Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Witam,tak jak w temacie,mam problem z zamaskowaniem modelu. Model po sklejeniu i zaszpachlowaniu odtłuszczałem przez cały dzień. Potem zacząłem malować,poczekałem cały dzień by farba wyschła. Następnego dnia zacząłem go maskować i tutaj problem - Patafix zrywał także farbę. Używałem jednorazowych rękawiczek do malowania i nie dotykałem bez nich. Czy jest jakiś inny sposób by maskować model? Używam farb Pactra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Czy przed malowaniem położyłeś podkład na model. Jeśli nie, to możliwe że to jest przyczyną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymczaS Posted December 12, 2015 Author Share Posted December 12, 2015 Nie,nie zastosowałem podkładu. Czy jeśli prysnę drugą warstwę tego samego koloru wtedy farba nie będzie schodzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Nie wiem jak to jest z Pactrami, w przypadku na przykład Gunze, specjalny podkład między innymi służy do tego, że farba lepiej trzymała się podłoża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymczaS Posted December 12, 2015 Author Share Posted December 12, 2015 Więc pozostaje mi tylko próbowanie. A wracając do pytania - co jest lepsze do maskowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Jeśli masz na myśli maskowanie plam kamuflażu z płynnym przejściem kolorów, to możesz używać BluTack, Patafix albo Tack It - wszystkie dostępne w Polsce. Ja mam tylko uwagę do BluTacka, który raz jakoś tak mocno się rozpuścił i przywarł do modelu, i miałem potem spore problemy żeby z niego doczyścić powierzchnię. Ale generalnie wszystkie te substancje działają podobnie i możesz je używać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts