Daz Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Na warsztat poszła dość ciekawa wersja mojej ulubionej ciężarówki czyli Opla Blitza, w wersji Halftrack czyli Maultier. Z racji pytań ten warsztat to bardziej foto relacja z malowania, brudzenia, wykańczania, bo nie będę was zanudzał samą budową w sensie klejenia, bo model jest prosty w konstrukcji i nie ma jakoś utrudnień czy skomplikowanych rozwiązań czy przeróbek, które były by konieczne aby dało się go zbudować. Bazą jest Italeri tak więc nie jest źle ale mogło by być lepiej np tradycyjnie u nich gąski.... dają wiele do życzenia, szczególnie że robią je z jakiejś dziwnej gumy, która nie da się ułożyć, i to może być problem, bo na tą chwilę górna "krawędź" jest napięta a powinna opierać się na rolkach prowadzących i delikatnie przewisać, zobaczymy czy da się je jakoś ułożyć, ale nawet cyjanopan nie bardzo chce łapać tą gumę. Z większych zmian to wywaliłem plastikową "kuwetę" którą producent nazwał plandeką, dorobiłem stelaż i będę robił plandekę od podstaw, w opcji pół otwartej. Na dzień dzisiejszy wygląda to następująco: Model jest zbudowany, ale jeszcze nie złożony w całość, pomalowany podkładem i delikatnie na czarno podkreślone wszystkie linie i zakamarki i cienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Zapowiada się bardzo ciekawie. Czekam z niecierpliwością na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Całość pomalowana kolorem bazowym i przymierzona w całość ale jeszcze nie sklejona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 No i teraz czekamy na najfajniejszą część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Kolejny etap to pomalowanie detali (silnik, wydech, gąsienice, koła) narazi wstępnie, oraz porobienie lekkich obić ramy i kół. Wszystko robione farbami i cienkim pędzlem. Farby to ciemny brąz, rdzawy, gunmetal, i czarny. Następny krok to wash-e firmy AK i poprawianie obić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2015 W tym przypadku tak, bo italeri robi strasznie kiepskie gąski, i chciałem mieć pewność że nie pękną przy zakładaniu (co się w ich przypadku zdarza) a poza tym spotkałem się też z opcją, że pomalowane wcześniej gumowe gąski, w momencie zakładania , czy też samego łączenia i naciągania poprzez pracę gumy powodowały że farba złaziła płatami razem z podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2015 Następny etap to Wash całego podwozia, użyłem do tego trzy rodzaje Wash-a AK, oraz czwarty do gąsienic Następny element to brudzenie przy użyciu pigmentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Grudnia 2015 Super Moderator Share Napisano 17 Grudnia 2015 Czołem model leciwy i ma swoje wady. Ale nie wnikamy w merytorykę, tylko pamiętaj że gumy Italerii robią przykre niespodzianki. Opony po kilku latach wydzielają jakieś chemiczne syfy i w efekcie uszkadza się plastik na feldze. Ja z moich kilku modeli wywaliłem i dałem żywiczne. Jak byś potrzebował to poszukam gdzieś powinienem mieć jeszcze 2 koła na przód. Jak co to pw. Pozdro zaglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Grudnia 2015 Share Napisano 17 Grudnia 2015 Czołem Opony po kilku latach wydzielają jakieś chemiczne syfy i w efekcie uszkadza się plastik na feldze Metodą na to jest polakierowanie opony od wewnątrz-podobno..ale opcja żywiczna jest chyba najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2015 W ruch poszły pigmenty czyli brudzenie. Założyłem pakę na ramę, z racji tego że to deski, zrobiłem lekkie przetarcia tak aby stworzyć efekt prześwitującego drewna i zdartej farby, oraz głównie ślady błota na kołach, gąskach i ślady zachlapania na burtach. Teraz budowa plandeki, oraz kabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 wczoraj przysiadłem do tematu, i dlatego zapraszam do galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=51949 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 Spotter, opisze to jeszcze dziś w tym warsztacie, bo mam świadomość że właśnie kogoś może to zainteresować, bo na pozór, budowa takiej plandeki jest prosta, i wrzucę później opis ze zdjęciami jak to robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi