Hubert Kendziorek Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Witam wszystkich, Przedstawiam efekt prac, których celem było wyprodukowanie miniatury przypominającej Bf-109 G-6 R-6 W.Nr. 140 066, samolot użytkowany przez Oblt. Alfreda Grislawskiego, 1./JGr.50, lotnisko Wiesbaden-Erbenheim, we wrześniu 1943 roku. Znany i lubiany ;) zestaw Eduarda - największy i najwyższy Bf-109 w tej skali. Trzeba jednak przyznać, że jako model, jest to produkt bardzo ładny i prawie bezproblemowy w montażu. Z poprawek i korekt: - wykonane klapki Flettnera na lotkach, - podwozie wysunięte nieco do przodu i rozsunięte na boki (opierałem się tu na planach z monografii Kagero), - kadłubowe km zastąpione toczonymi, - wydechy - żywice Eduarda. Malowany Vallejo (kolory uważane przez Vallejo za odpowiedniki farb RLM moim zdaniem budzą pewne wątpliwości). Do ideału dużo brakuje, ale dzięki błędom popełnionym przy tym modelu, być może uniknę ich w przyszłości. Krytykę przyjmę ze zrozumieniem. Wątek warsztatowy znajdziesz tu (dla osób o mocnych nerwach). Serdecznie chciałbym podziękować wszystkim komentującym warsztat. Bardzo pomogliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Bardzo ładny model. Gratulacje!! Mi najbardziej w nim podobają się lotki w wychylonym polozeniu. Pozdrawiam P.S. Czy przypadkiem ta ''dziesiatka'' nie powinna być przy kabinie niż przy ogonie? ;) P.S. Czy była mozłiwosc zrobienia otwartej kabiny? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2016 P.S. Czy przypadkiem ta ''dziesiatka'' nie powinna być przy kabinie niż przy ogonie? ;)P.S. Czy była mozłiwosc zrobienia otwartej kabiny? ;) Co do pierwszego pytania, obraz mówi ponoć więcej, niż tysiąc słów (nie znam więcej zdjęć tej maszyny). Perfekcyjnie nie jest, ale to dlatego, że sugerowałem się wtedy instrukcją z modelu, a nie fotografiami. Mam nauczkę. Tylko dla celów dyskusji / For discussion purposes only Co do drugiego - jak najbardziej, jest taka możliwość, tyle że ja jakoś nie przepadam za otwartymi kabinami, psują moim zdaniem linię płatowca. Kokpit jest taki, jaki Eduard zaoferował, plastik plus komplet kolorowych blaszek. PS. Lotki nie są wychylone, ale mogły być Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi