Nigriventer Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Najnowsze dzieło w domowej kolekcji. Zdecydowanie jest to dotychczas najwyższy poziom jaki osiągnąłem. Widzę to na podstawie poprzednich prac. Tym razem zastosowałem wiele metod po raz pierwszy. Najważniejszym etapem który odróżnia ten model od moich innych był proces watheringu. Jak to wyszło, oceńcie sami, jako profesjonaliści i znawcy tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Witam. Który to z kolei twój model? Ciężko cokolwiek napisać bo zdjęcia są kiepskiej jakości, ale co się rzuca w oczy to: 1. Mizernie wykonany Zimmerit. Jak go wykonywałeś? Próbuj wykonywać takie rzeczy jak najdokładniej według zdjęć z danego okresu, robić nawet po kilka prób najlepiej na jakimś kawałku plastiku etc... to nawet sporo daje. 2. Sam stopień weatheringu jest zależny od każdego modelarza i w sumie każdy powinien robić to wedle swojego uznania... ALE... po zdjęciach widać kawałki mieszaniny "błota" nawet na dachu pojazdu (przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na zdjęcia). Myślę że nie tędy droga bo oblepienie modelu pseudo błotem to nie jest dobre wyjście. Swoją drogą, z czego robiłeś te błoto? Wygląda ono dość jednolicie i nienaturalnie. 3. Mam wrażenie że w niektórych miejscach farba się po prostu świeci (np: osłona jarzma) 4. Antenę można śmiało wymienić na cienki drucik etc... to już dużo daje. Tyle z mojej strony. Czytaj forum bo bardzo dużo przydatnych materiałów ono zawiera, oglądaj filmiki instruktażowe na Youtube odnośnie samego weatheringu i malowania, a przede wszystkim dużo ćwicz gdzieś na boku to i będą efekty. Wnioskuję ze nie masz zbyt dużo doświadczenia z modelarstwem skoro jest to twój pierwszy model w którym stosowałeś te technik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigriventer Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2016 Trochę się już w sumie nakleiłem. Ale zawsze robiłem to tylko po to żeby zostawić model w takiej formie w jakiej był w pudełku. Bez malowania, brudzenia etc. Dopiero ostatnimi czasy zacząłem "na poważnie" podchodzić do tematu A z tym błotem to nie było takie do końca na ślepo. Jeżeli 70 tonowa machina jedzie po muldach i przodem wpadnie w jakąś kałuże, to ja myślę że nie tyle sam dach ale i podwozie lecącego nad nią Junkersa Ju 87 mogło by zostać ubrudzone. Antena faktycznie za tłusta. A zimmerit robiłem korkiem od wódki w modelinie którą potem utwardziłem ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigriventer Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 A załóżmy, że była to polna droga po deszczu ? A na takiej nawet do 30km/h Chyba muszę ulepić to z gipsu i będzie bardziej wiarygodnie :P No bronię się jak mogę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 Nie obronisz się za dobrze. Dużo pracy przed tobą. Przy kolejnym modelu załóż warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 Ja w sumie pierwszych kilka modeli waloryzowałem nadmiernym błotem, na szczęście z tego się wyrasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi