jonathan Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Tak się zaklinałem że nie będę tykał tej skali w pancerce. Jednak po zabawach z Tigerem I Trumpetera (pomijając elementy gumowe) nabrałem trochę przekonania. Teraz padło na Tygrysa 2 z wieża projektu Porsche. Ogólnie spasowanie modelu jest całkiem przyzwoite. Trochę dłubaniny było z lufą. Ni jak nie pasowała metalowa... Ale i to dało się jakoś połatać. Teraz zabawa z kółkami. Samo składanie to zabawa na kilka godzin. Tyle że chciałbym zrobić jakiś konkretny egzemplarz. Producent dostarczył kalkomanie dla dwóch wozów. 314 i 332. Czeka mnie trochę grzebania w internecie ;] Zwłaszcza że bardziej skłaniam się ku 332 bez zimmeritu... Może kolejnego złożę "Anneliese" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Jesteś pewien, ze nie pomyliłeś lufy do wieży Porshe z tą do wieży Henschla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Dziękuje Stojkovic... oczywiście że walnąłem babola. W porsche była lufa jednoczęściowa ;/ Taka jak ta: http://www.mojehobby.pl/products/8-8-cm-KwK-43L-71-lufa-do-czolgu-Tiger-II-wczesna-do-wiezy-Porsche.html Udało się uratować jarzmo. Zamówiłem także prawidłową lufę. Pytanie teraz do znawców: Czy na wszystkich pojazdach z wieżą porsche nałożony był zimmerit? Trochę fotografii jest, ale większość raczej mało czytelna, a muzealne sztuki... każdy wie jakie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2016 Dojechała prawidłowa lufa. Dojechał też drugi model tego samego producenta tylko już z wieżą produkcyjną... No i teraz pojawia się problem. Lufy obydwu producentów różnią się długością. Działo osadzone w wieży Porsche jest zauważalnie dłuższe. I teraz pytanie do znawców tematu. Czy w rzeczywistości było podobnie? Czy osadzenie 8.8 cm KwK 43 L/71 w tych wieżach było tak różne? No i czeka mnie pierwsza walka z zimmeritem jednak Zastanawiam się tylko czym i z czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Jesteś pewien, ze nie pomyliłeś lufy do wieży Porshe z tą do wieży Henschla? Większość Tigerów II z wieżą Porsche posiadała lufę dwu częściową pierwsze 200 wozów wyposażono w lufę jednoczęściową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Jesteś pewien, ze nie pomyliłeś lufy do wieży Porshe z tą do wieży Henschla? Większość Tigerów II z wieżą Porsche posiadała lufę dwu częściową pierwsze 200 wozów wyposażono w lufę jednoczęściową. Z garażu Porsche było ich tylko 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 Aż chyba ruszę dalej z warsztatem ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Ruszaj! Całą naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 Od jakiegoś czasu mam gorący okres w robocie. Jak wracam do domu to już ledwo patrze, a to raczej nie sprzyja ulepkom ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Racja To tak jest ,jak się pracuje i klei dwa modele naraz Ale jak widzę dajesz rade i ładnie Ci to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Może jutro coś pokażę ;] Nic specjalnego z tego nie będzie, bo próbowałem kilku rzeczy na tym modelu. Jednak skończę go. Co tak będzie leżał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Działaj jonathan, Także uważam,że to świetny model zwłaszcza do testowania technik, duże powierzchnie sporo wybaczają a ewentualne błędy mniej rażą przy wielgaśnym kadłubie:) Mam ten przyjemny model (fabryczna wieża) w szafie razem z Panterą (trudniejszy już model), ale póki co narzuciłem sobie kategoryczny zakaz nowych projektów- zostało mi kilka modeli do pomalowania:( Jakie malowanie zdecydowałeś zaordynować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Oprócz malowania nr15 to mam cały arkusik nie wykorzystany ,mogę się podziałkować. http://www.jadar.com.pl/armo/72411/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Dzięki Panowie. Model już od jakiegoś czasu pomalowany. Jak mówiłem trochę się nim bawiłem. W sumie to dużo roboty nie zostało. Gąski i kosmetyka, kalki, washe, brudzenie, obicia itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Obić to raczej duzo nie będzie. Zimmerit nieco amortyzował potencjalne uszkodzenia. Dlatego ja swojego zostawiłem prawie nie naruszonego Że tez cholera nikt nie robi powszechnie dostepnego arkusza zimmerit u w 1:72. Można by wreszcie wieżę Porsche okleic bo rezta może być z Edka lub Atak. Arkusz zimu jest co prawda dostępny z BP Resin ale.... http://www.tracks-n-troops.eu/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=14_2&products_id=2398 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Ja się trochę szpachlą tamki pobawiłem. Nie wygląda to za dobrze, ale pierwsze koty za płoty. Obicia planowałem wyłącznie na elementach metalowych. Poszarpać bardziej błotniki, ukruszyć zimmeritu, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Milliput byłby lepszy. Lepiej się z nim pracuje.Dużo czasu na fakturę i możliwa szybka korekta mokrym placem na przykład. Próbowałem na Tygrysie z Italeri dla syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Polecają też green stuffa. No nic, tego chyba zdzierać nie ma co. Model drogi nie jest ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 No właśnie jeszcze nie próbowałam z GS.Czytałem ,że jest bardzo dobry. Następnym razem, jak mi się skończy Milliput. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Może jedną z panterek sieknę z zimmeritem ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Z własnych doświadczeń powiem że GS przebija milliput o głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Jako że kolory AK są jak dla mnie trochę za cukierkowe, postanowiłem je trochę "przydusić" Potem trochę lakieru błyszczącego, kalki, lakier na kalki, znowu "przyduszanie", lakier matowy. No i pozostają gąski i brudzing Muszę dorwać jeszcze jakąś cienką blaszkę i porobić uchwyty na elementy gąsienic na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 (edytowane) A jakich nr użyłeś.? Ja używam tych ,które używa Ruben Torregrosa w sławnym filmiku z yt. Sam film oglądam średnio raz na dwa tygodnie ;) Moja mantra malowania w braile scale Edytowane 11 Września 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Teraz nie mam dostępu do nich. Ale bylo tam ral 7028 i jeszcze jakieś dwa dedykowane pod te roczniki. Ogolnie to jakies zestawy AK kiedyś kupilem do niemieckiej pancerki i tak powoli je wykańczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Chyba już wiem które. Ja kupowałem osobno te z filmiku. Tylko bazowego Dunkelgelb używam Tamiya xf60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi