Jump to content

Microwings 1/144 - czyli CaFeBiBa bez BeKoNiKa

VDR
 Share

Recommended Posts

Warsztat dość nietypowy będzie, szybki i raczej z pudła. Elementów fototrawionych lub żywicznych nie planuję ;) Ale jak się dało słowo to nie ma przeproś. Dzięki uprzejmości kolegi @Hello http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=213&t=52780 dotarły do mnie 4 modele Revella z serii Microwings w skali 1:144

_MG_4942.jpg

Modele składają się z jednej wypraski, na której mamy zaledwie kilkanaście elementów, niewielkiej kalkomanii, oszklenia kabin i ramki z elementami podstawki. Same modele posiadają nawet jakieś szczegóły choć trzeba uczciwie przyznać, że to modele na pierwsze szlify modelarskie dla młodego modelarza. Zgodnie z obietnicą - samolociki skleję prosto z pudła i posłużą mi jako modele do szlifowania umiejętności lakierniczych - czyli szpachla, podkład, lakier - będzie Pan zadowolony...

Poszczególne pudełka prezentują się tak (zapałki nie kładłem - nie chciałem się przerazić, że moglaby być większa niż modele ;P)

- P-47D Thunderbolt

_MG_4943.jpg

_MG_4945.jpg

- SBD-5 Dauntless

_MG_4946.jpg

_MG_4947.jpg

- P-51B Mustang

_MG_4948.jpg

_MG_4949.jpg

_MG_4950.jpg

- P-39Q Airacobra

_MG_4951.jpg

_MG_4952.jpg

Trzeba będzie odstawić PoloCoctę i przenieść się do KingSajzu ;P

cdn...

• 3 weeks later...

W ramkach a i owszem prezentują się nieźle, gorzej po wycięciu ;) Pomijając wypukłe linie podziału modele składa się teoretycznie szybko. Później zaczynają się schody.

Na pierwszy ogień poszedł Airacobra. Musiałem zaszpachlować wloty chyba powietrza (?) bo znajdowały się pod kadłubem, dwa - jakość ich pozostawiała wiele do życzenia ;P Takie cztery ziejące dziury a na jakiś scratch się nie odważyłem. Wystarczająco dużo było szpachlowania, żeby wyglądał ten model po japońsku czyli jako tako.

Airacobra dostał podkład i czeka na finalne dopieszczanie powierzchni pod farbę co mam nadzieję nastąpi wkrótce.

_MG_5077.jpg

_MG_5079.jpg

_MG_5082.jpg

_MG_5089.jpg

W czasie kiedy schła szpachla na maszynie z fabryki Bella w bólach rodziła się maszyna ze stajni Douglasa.

SBD-5 Dauntless czyli Slow But Deadly byl bombowcem znanym z "piekielnego nurkowania" podczas zrzucania ładunku.

Spasowanie elementów podobnie jak przy Airacobrze a może nawet jeszcze gorzej. Skrzydła tak spasowane z kadłubem, że samolot wygląda na mocno przekoszony ;) Trochę udało mi się je wyprostować ale idealnie nie jest, wymagało by to całkiem sporo pracy. Spasowanie osłony silnika jak widać na zdjęciach. Trzeba będzie położyć tam sporą ilość szpachli ;) Nie mówiąc już o łączeniu skrzydeł z kadłubem.

_MG_5083.jpg

_MG_5084.jpg

_MG_5085.jpg

_MG_5086.jpg

_MG_5087.jpg

_MG_5088.jpg

Przy okazji zabrałem się za Thunderbolta. Tutaj było sporo nadlewek. Kadłub również niezbyt spasowany.

Jak wyprowadziłem w jednym miejscu, to wystawało w drugim. Trzeba będzie powalczyć z pilnikiem by doprowadzić

to do japońskiego wyglądu czyli jak już wspominałem jako tako.

_MG_5090.jpg

_MG_5092.jpg

_MG_5093.jpg

_MG_5094.jpg

Z braku odpowiedniej farby - wnętrze pomalowane pierwszym lepszym ciemniejszym zielonym jaki znalazłem w szufladzie. Przez grube szkła owiewek i tak wielkie nic będzie widać. Ot tak tylko aby nie rzucał się szary plastik w oczy.

c.d.n.