p11c Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Kolejne skrzydła nie będą malowane wcale, tylko sam lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 szukam zdjęć i materiałów na temat tego samolotu, oprócz paru rysunków nic nie ma, proszę napisz z czego korzystasz budując ten piękny model? skrzydła są bardzo ciekawe przez swoją surowość użytego materiału, bardzo jestem ciekawy postępu dalszej pracy, a na tym etapie jak zrobisz technicznie i jakie silniki skopiujesz w tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 jeśli możesz to proszę zamieść zdjęcia samolotu i materiały z jakich korzystasz, to będzie bardzo ciekawe i może ruszyć temat , koniec lat dwudziestych i początek trzydziestych jest wyjątkowo interesujący pod względem konstrukcji lotniczych ze względów wizjonerskich że tak powiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Jutro coś dam nowego bo teraz cały czas siedzę w drobiazgach. Ale generalnie nie ma innych rysunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Czyli mamy tylko te dwa obrazki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Nie. jest jeszcze rzut z góry i z przodu. Jak chcesz to pośle ci go na maila. Generalnie budując tego typu samoloty do których nie ma dokumentacji staram się kierować zasadą budowy wg. podobnych konstrukcji z danego okresu. ten samolot wyraźnie był wzorowany na Fokkerze, wynika to z układu, opisu konstrukcji oraz zastosowanych silników. Biorę jednak zawsze poprawkę na pewna logikę. Ktoś może nazwać to SF jednak zawsze porównując pewne rysunki pierwotne, potem prototyp a następnie konstrukcję seryjną widać pewną prawidłowość i rozwój określonego samolotu. Np. budując kiedyś model PZL-15 dodałem mu zastrzały u góry skrzydła choć ich nie było na znanym rysunku tego samolotu. Po prostu doszedłem do wniosku, iż w toku badań i eksploatacji zauważono by pewien niedostatek wytrzymałości takiej konstrukcji i dodano by te zastrzały. Może to czysta uzurpacja i fantasmagoria, ale tak po prostu podpowiadała mi moja intuicja modelarska. Wiele razy zostałem za to skrytykowany, jednak upieram się przy swoim, że każda konstrukcja podlegała pewnemu rozwojowi i taki by naj[prawdopodobniej był kierunek rozwoju samolotu PZL-15. Wracając do PWS-23 ma on np. zbyt małe silniki, takie same jak Fokker i wątpię aby one dawały radę dla tej konstrukcji. Na wstępne założenia są ok ale na pewno nie na maszyny seryjne. Mamy skrzydło drewniane więc należy wymyśleć jakiś podział sklejki bo raczej nie było robione z wielkich kilkumetrowych płatów sklejki. Na rysunku są diw małe lotki na skrzydłach a ja chce dać 4 lotki. Nie wiem czy to dobry pomysł bo sterowanie takimi ogromnymi płatami jest skomplikowane, ale z drugiej strony trzeba zachować jakieś proporcje pomiędzy wielkością płata a sterami. itd. itd. Jak już pisałem nie wiem czy wybieram dobrą drogę, każdy może wybrać swoją, ale na pewno żaden samolot seryjny nie wyglądał tak jak rysunek koncepcyjny i jakąś drogę trzeba przyjąć aby zbudować ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Rozumiem Cię i popieram, poproszę o wysłanie fotki na mego e-maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Tym razem statecznik poziomy, który mi się udało odlać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 docelowo w jakim kolorze będą te stateczniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 zielone albo w kolorze drewna , to na razie naturalny kolor żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 I pierścionki Przedni i tylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 z czego robisz formę do odlewów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Silikon formierski z Allegro. Myślę że fajnie wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Żenisz się? Takie ładne obrączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Już odlałem 9 obrączek, wieczorkiem je pokażę po drobnej obróbce, no i robi się silnik i reszta gondoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Cześć, Jacek proszę napisz jeśli masz czas jakie konstrukcje lotnicze były podobne , lub służyły za wzór przy projektowaniu PWS-23 B3N ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 W sumie wszystkie z tamtego okresu, z każdej coś drobnego. Swoją drogą niedługo dam jakieś aktualizacje bo kadłuby się kończą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Wielokrotnie zastanawiam się nad dwoma skrajnymi koncepcjami samolotu bombowego(powtarzam za J.B.Cynkiem) jedna wywodząca się z projektu samolotu pasażerskiego czyli kanciaste bombowce francuskie z pierwszej połowy lat 30 , przestronne, powolne i silnie uzbrojone . Druga koncepcja to niemieckie Schunellbamber , czyli szybkie o pięknej linii z doskonałymi osiągami. Nie ma wątpliwości że bombowiec PWS -23 jest dzieckiem pierwszej koncepcji. Zastanawiam się jaka była linia rozwojowa tej opcji, jak narodził się pomysł budowania takich bombowców , jakie były pierwsze takie konstrukcje. Jak Polscy konstruktorzy reagowali na wpływy tej koncepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Jeśli chodzi o PWS-23 to sam kadłub jest w sumie zbliżonej budowy do Murońca. Kadłub właściwy zbudowany ze sklejki a ogon to kratownica kryta płótnem. Największy problem to powiązać to wszystko drutami aby się nie rozleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Bardzo ładnie to wygląda, może pokusić się o pokrycie kratownicy jakimś cieniutkim materiałem zamiast kartonikiem, nasączyć go czymś żeby ładnie położył się na kratownicy:), było by trwalsze i bardziej sztywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Pięknie Ci wyszła ta kratownica z naciągami, aż szkoda zakrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 5 Maja 2016 Autor Share Napisano 5 Maja 2016 Już się częściowo zakrywa. Te naciągi są po to aby delikatnie odbijały się przez materiał pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 A tak wygląda silnik w budowie. W tym wypadku jest to silnik środkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Pięknie i precyzyjnie odlane silniczki, chciał bym mieć taka technikę;) w planach mam zrobienie może odlanie do Suma gondoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi